11. novembra se bo lahko na volišča odpravilo okoli 1,7 milijona upravičencev. Foto: BoBo
11. novembra se bo lahko na volišča odpravilo okoli 1,7 milijona upravičencev. Foto: BoBo
Predsedniške volitve na RTV Slovenija
Kampanjo pred predsedniškimi volitvami boste lahko podrobno spremljali tudi na RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Manj kot mesec do volitev: začenja se kampanja

Podporniki Monike Malešič, Fani Eršte, Ladislava Trohe, Arturja Šterna, Mirana Šica, Martine Valenčič, Veronike Juvan, Dušana Egidija Kubota - Totisla in Mira Žitka imajo še do vključno 17. okrobra čas, da na upravnih enotah podpišejo obrazec podpore. Po tem datumu bo Državna volilna komisija preverila ustreznost kandidatur, s čimer bo njihova kandidatura postala uradna. Sledilo bo žrebanje vrstnega reda na glasovnicah.

Predvolilna kampanja bo sicer potekala do 9. novembra, ko bo nastopil volilni molk. Volitve bodo, kot omenjeno, potekale na martinovo nedeljo. Če noben kandidat ne bo zbral več kot polovice oddanih glasov, pa se bosta najboljša dva kandidata pomerila še v drugem krogu, ki bo 2. decembra.

Vsebinska in predvsem cenejša kampanja
Türk, ki se s podporo volivcev poteguje za svoj drugi mandat, Pahor, ki prav tako kandidira s podpisi podpornikov in Zver, ki so za predsedniškega kandidata predlagali poslanci SDS-a in NSi-ja, napovedujejo vsebinsko kampanjo. Tomaž Celestina je za Radio Slovenija poročal, da se bodo kandidati, kot kaže, osredotočili na konvencije in srečanja z volivci. drage plakatno-oglasne kampanje, ki smo jih bili vajeni v pretekih letih, pa bodo zamenjala medijska soočenja.

Na MMC-ju pred volitvami predsednika republike pripravljamo poseben podportal, kjer boste lahko od prihodnjega tedna brali vse o kandidatih in poteku kampanje.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. To so zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi. Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi in s sredstvi gospodarskih družb, v katerih ima država več kot 25-odstotni delež.

Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike pa ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do ponovitve glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata v drugem krogu lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi.

Glasovanje v tujini že lahko "prijavite"
Od četrtka pa lahko tisti volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam začasno prebivajo, DVK-ju že sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, na katerem bo na dan glasovanja volišče.

To bodo pete volitve predsednika v samostojni Sloveniji. Prva dva mandata je obakrat v prvem krogu osvojil Milan Kučan, leta 2002, ko sta se v drugem krogu pomerila Janez Drnovšek in Barbara Brezigar, je zmagal prvi, pred petimi leti pa je predsednik po boju z Lojzetom Peterletom v drugem krogu postal Danilo Türk.

Manj kot mesec do volitev: začenja se kampanja