V menedžerskih prevzemih je izginilo na milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO
V menedžerskih prevzemih je izginilo na milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO

Svojo preiskavo bo osredotočila na vprašanje, ali so posamezni funkcionarji v bankah najeli posojila zase ali za podjetja v njihovem (so)lastništvu. V parlamentarni preiskovalni komisiji, ki jo vodi Lojze Posedel (Zares), so namreč dobili informacije, da naj bi pri nekaterih prevzemih aktivno sodelovali nosilci javnih funkcij.

Ob tem so se vsi člani komisije strinjali, da si želijo razširiti obseg parlamentarne preiskave tako, da bi pregledali tudi posojila drugih bank, ne le NLB in NKBM, in ugotavljali, ali in kakšno vlogo so imeli pri odobravanju posojil za menedžerske prevzeme nosilci javnih funkcij, je pojasnil Posedel.

Preveč prelahko dostopnega denarja
Komisija se je v prvem obdobju svojega dela ukvarjala zlasti s pregledom prevzemne zakonodaje od avgusta 2005 do začetka dela komisije. Pri tem so zaslišali več nekdanjih predstavnikov izvršne veje oblasti, pravnike in strokovnjake, ki so pomagali pri pripravi zakonodaje, ter regulatorje, je povedal Posedel in dodal, da so na ta način opredelili pet glavnih problemov, ki so privedli do spornih prevzemov.

Ti so preveč prelahko dostopnega denarja v bankah, pomanjkljiva prevzemna zakonodaja, premajhen nadzor regulatorjev, pohlep in neetičnost nekaterih menedžerjev ter prijateljske in politične povezave pri prevzemih.