Po Matejevem mnenju bi bilo treba natančneje opredeliti uredbo, ki določa sodelovanje med policijo in tožilstvom. Foto: RTV SLO
Po Matejevem mnenju bi bilo treba natančneje opredeliti uredbo, ki določa sodelovanje med policijo in tožilstvom. Foto: RTV SLO
Silvo Plut
Silva Pluta je iskal tudi Interpol. Foto: RTV SLO

Neustrezno sodelovanje med policijo in tožilstvom
Poročilo izrednega nadzora v zadevi Plut, s katerim se je danes seznanila vlada, ugotavlja, da če bi policija zahtevala pisne usmeritve o dejavnostih, ki naj jih izvede, bi mogoče prišlo do drugačne odločitve državnega tožilca v konkretni zadevi.

V nasprotju s tem pa je policija ocenila, da ustno usmerjanje zadostuje in sledila ocenam državnega tožilstva in sodišč, ki so vsa vodila v ukrepe mednarodne kazenskopravne pomoči. Minister Mate je ob tem dodal, da bi bilo potrebno natančneje določiti uredbo, ki ureja sodelovanje med državnim tožilstvom in policijo.

Na vprašanje glede odgovornosti v zvezi z zadevo Plut je notranji minister Dragutin Mate za TV Dnevnik izjavil, da ko bo poročilo izrednega nadzora prišlo v obravnavo v državni zbor, ga bodo poslali tudi policiji in potem se bo generalni direktor policije odločil, kakšne ukrepe bo sprejel.

Ukrepi po prejemu tiralice
Po mnenju nadzornikov bi bilo treba pri izvajanju ukrepov, ko je zoper slovenske državljane razpisana mednarodna tiralica za kazniva dejanja, ki so jih storili v tujini, natančneje opredeliti določbo o prvih ukrepih policije in državnega tožilstva po prejemu tiralice, saj bi to vodilo k hitremu in učinkovitemu pregonu na podlagi državne zakonodaje.

Minister Mate meni, da bo policija od zdaj ravnala drugače, za to pa je potrebna tudi sprememba uredb.