Slovenija
Miro Cerar
Predsednik vlade je odgovarjal na štiri poslanska vprašanja, o njegovih odgovorih bodo poslanci še razpravljali. Foto: DZ/Borut Peršolja
Redno januarsko sejo vlade bo v sredo prekinila stavka dela javnega sektorja. Foto: DZ/Borut Peršolja
Stavka zaposlenih v DZ je bila za sredo napovedana, zato bodo lahko prilagodili delo in tudi prekinili sejo DZ-ja, je povedal predsednik DZ-ja Milan Brglez. Po njegovih besedah je treba spoštovati pravico do stavke, ki je legitimno sredstvo, a se dogovore sklepa v pogajanjih. Za pogajanja o plačah pa je odgovorna vlada, je dodal. "Tudi če bi želel kar koli narediti za ljudi, ki delajo v DZ, neposredno ne morem naredi praktično ničesar," je izjavil novinarjem. Pri stavki zaposlenih sicer ne bodo ugotavljali, kdo je član sindikata in kdo ne. V sredo bo predsednik v DZ-ju in ima tudi nekatere dejavnosti, a bo računal na to, da s svojim delovanjem ne sme obremenjevati drugih služb, je pojasnil.
VIDEO
Kdo bo prevzel odgovornos...

Dodaj v

Premier pred poslanci: "Kaosa ne bo."

Redna januarska seja parlamenta
22. januar 2018 ob 07:41,
zadnji poseg: 22. januar 2018 ob 19:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Začenja se redna januarska seja državnega zbora. Poslanci so sejo začeli s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju.

"Državo vam je uspelo pripeljati do največje stavke javnega sektorja v zgodovini države," je Cerarju pred stavko sindikatov javnega sektorja očitala Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Zanima jo, kako bo "preprečil kaos v državi, ki se pričakuje", ter kdo bi po njegovem mnenju moral prevzeti odgovornost za to, da je v Sloveniji napovedana največja stavka javnega sektorja. "Če je denar za direktorje, za ravnatelje in zdravnike, mora biti tudi za druge," je prepričana Bratuškova.

"Kaosa ne bo. Od začetka dela vlade vodimo intenziven dialog s sindikati in drugimi socialnimi partnerji. Dogovori se nanašajo na postopno sproščanje varčevalnih ukrepov, saj je naša vlada dobila vse zahteve, ki se kopičijo že leta in leta. Gospodarska rast nam omogoča, da postopno dvigujemo stroške v javnem sektorju. Trudimo se čim bolj pravično in učinkovito deliti sadove gospodarske rasti tudi na javni sektor. Ker so bili leta in leta prikrajšani, so tudi zahteve večje," odgovarja premier.

Po njegovih besedah so omogočili nove zaposlitve na področju šolstva, zdravstva in socialnega varstva. Število zaposlenih v ožji državni upravi pa zmanjšujejo. "Vlada torej spoštuje zaveze, prenehali so veljati skoraj vsi varčevalni ukrepi. Zato je težko razumeti silne pritiske sindikatov z velikanskimi zahtevki." Vseeno se bodo z njimi pogovarjali, obljublja Cerar. V posebna pogajanja je vlado prisilila stavka zdravnikov. "Nikoli nismo šli v soloakcije, ampak smo vedno iskali soglasja drugih sindikatov. Nadaljevali bomo pogajanji o stavkovnih zahtevah in iskali pravičen in javnofinančno vzdržen kompromis."

Vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana je zanimalo, kaj namerava vlada do konca mandata narediti za izboljšanje neto plač vseh zaposlenih, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Cerar je odgovoril, da so neto plače v času njegove vlade že zvišale s spremembami na dohodninskem področju. "Dolgoročno rast plač bomo še naprej omogočali tudi z naložbami." Glede višine letošnje uskladitve minimalne plače meni, da je naše gospodarstvo v dobri kondiciji in bi "lahko zmoglo več kot zakonsko uskladitev z rastjo inflacije". Dodal pa je, da z dvigom minimalne plače ne smemo ogroziti delovnih mest in porušiti plačnih razmerij.

O skrajševanju čakalnih vrst in korupciji v zdravstvu
Poslanka SDS-a Jelka Godec je od predsednika vlade pričakovala odgovor, kateri so konkretni ukrepi vlade, ki so vplivali na skrajševanje čakalnih dob in na kakovost zdravstvene oskrbe v Sloveniji.

Cerar je naštel, da ministrstvo za zdravje skupaj z ministrstvom za javno upravo izvaja skupna javna naročila za zdravila in medicinske pripomočke z oblikovanimi tehničnimi opisi in specifikacijami, ki "niso več pisano na kožo določenemu ponudniku", vzpostavljena je bila evidenca drage medicinske opreme in iz teh podatkov je mogoče primerjati cene zdravstvenih materialov, vzpostavljena je bila aplikacija 'Intravizor', ki omogoča vpogled v cene materialov.

"Z Madžari se odpira širša zgodba"
Poslanec Levice Matej T. Vatovec je želel odgovore o zahtevah Madžarske v zameno za kapitalsko udeležbo pri projektu za drugi tir. "Pogajanja z Madžarsko tečejo že eno leto, pa o njih nimamo nobenih informacij." Zanimalo ga je, kako bo vlada izvedla projekt, če bodo zahteve Madžarske nesprejemljive. "Če načrta B ni, boste popustili pod vsakršnim pritiskom zahtev Viktorja Orbana, ker vedo, da nimate alternative," je poudaril. Vatovec je prepričan, da je Slovenija ta projekt sposobna graditi sama, s čimer bi v svoji lasti ohranila infrastrukturo in dobičke, ki iz nje izhajajo.

Načrt gradnje 2. tira brez finančnega sodelovanja Madžarske bi pomenil znatno breme za proračun Slovenije, odgovarja Cerar. "Šli smo v takšno konstrukcijo, ker je to najmanj obremenjujoče za slovenske davkoplačevalce." Projekt je po njegovih besedah ravno zaradi pripravljenosti petih zalednih držav na sodelovanje dosegel boljše ocene pri izbiranju sofinanciranja iz Evropske unije. Meni, da se za Slovenijo odpira širša zgodba, če lahko v koridor čez slovensko ozemlje vpelje tudi Madžarsko.

"Pri sodelovanju z Madžarsko ves čas pazimo, da Luke Koper ne bi privatizirali. Kar je slovenskega, moramo ohraniti v naši lasti," je zagotovil Cerar. Vlada bo osnutek sporazuma predložila v državni zbor in takrat bo to "javno in transparentno," je dodal.

Na vprašanja poslancev so odgovarjali tudi ministri, beseda pa je med drugim tekla o arbitraži, ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ograji na meji s Hrvaško in poplačilu odškodnin iz naslova denacionalizacije.

Sicer pa bodo tudi v državnem zboru občutili stavko javnega sektorja, saj zaradi stavke zaposlenih v DZ-ju ne bodo mogli nadaljevati redne seje v sredo.

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 22.01.2018 ob 08:07
Cerar odhaja v zgodovino. Kot premier, ki je povišal plače že tako najbolj plačanim v državi za višino delavske plače, zdravnikom in direktorjem, njegov SMC pa nasprotuje celo zvišanju minimalne plače za ušivih 25€.
Joker
# 22.01.2018 ob 09:34
Mogoče bi bilo še najbolje,da bi stavkala še celotna vlada,bi naredili najmanj škode.

Pa poslanci tudi.
Joker
# 22.01.2018 ob 10:17
Ko smo že mislili da smo imeli najslabšo predsednico vlade na celem svetu, se je pojavil Cerar in nivo predsednika vlade porinil daleč daleč dol....

Ampak najlepši in najbolj pošteni sta še par nadstropij pod njim.
SpookyDonk
# 22.01.2018 ob 13:19
Vidim spet polno dvorano. Zmanjšanje poslancev na 60 in ukinitev državnega sveta je nuja.
cepc
# 22.01.2018 ob 12:32
GeorgeB:Lahko se bi hvalila če bi bilo to samo v SLO,ampak gospodarska rast je v celotnem svetu,katero državno podjetje beleži gospodarsko rast,kolkim podjetnikom je pripomogel k temu,da beležijo gospodarsko rast,samo to me zanima
SpookyDonk
# 22.01.2018 ob 13:24
Občine so drugi korak, najprej treba naredit prvega.
Zoro27
# 22.01.2018 ob 12:45
Znižajte DDV, za slabo delo odpuščajte v JU, dobrim delavcem pa stimulacijo za uspešnost.
unitrode
# 22.01.2018 ob 11:58
Pri drugem tiru se pojavlja zgodba TEŠ6: čudni sporazumi z Madžari , sedaj pa izsiljevanje s tem, da ne bomo dobili nekih "100 MIO sredstev EU" v zameno bomo morali vzeti denar od Madžarov po povsem nekonkurenčnih pogojih (obresti, pristanišče). Očitno v Slo ne drži pregovor "Osel gre samo enkrat na led". Po mojem mnenju je treba povsem odkriti pogodbo z Madžari in jo ne glede na posledice prekiniti, če kakorkoli ogroža našo suverenost (nad luko). To bo še vedno ceneje, kar kaže primer TEŠ6, ko je pemier (FDVjevski diplomant) cincal. Žalostno je, da o drugem tiru odloča bogve kakšni diplomant (Leben) ne pa kakšen inženir (ki če drugo ne vsaj obvlada matematiko).
Epafrodit
# 22.01.2018 ob 11:09
...ter kdo bi po njegovem mnenju moral prevzeti odgovornost za to, da je v Sloveniji napovedana največja stavka javnega sektorja.

Vsi, ki ste bili po osamosvojitvi Slovenije na oblasti. Omogočili ste razpad vrednot in vzpostavili kastni sistem družbe. Del privilegiranih (srednjih) kast pa sedaj grozi z generalno stavko.
Leonardo veliki
# 22.01.2018 ob 13:19
tomive nobene knjige ne rabiš, da bi to vedel. Dokler ima slovenska levic na nasprotni strani SDS in Janšo se nima za kaj sekirat. Ustanovijo stranko par mesecev pred volitvami in zmagajo. Mogoče tudi naša desnica potrebuje kakšnega mladega Kurza.
kotzi
# 22.01.2018 ob 11:57
Več kot 4,5 milijarde evrov iz SLO v davčne oaze - po letu 2011!. Zneski, kot vidimo, pod MiroCerar celo naraščajo...in res lansko leto je slo 1,7 miljarde v davcne oaze....
(vir: Urad za preprečevanje pranja denarja - pripravil Ivan Simič, davčni svetovalec)...to sem prebral na pozarreport....in kaj dela tozisltvo...policija...kdo ve....
oliva
# 22.01.2018 ob 10:53
Najslabša premjeja - tandem JAHOR.
oliva
# 22.01.2018 ob 15:40
Ja, ko so enkrat not, jih z vlačilcem več ven ne spraviš. :ox
REsnica
# 22.01.2018 ob 13:56
pri projektu gradnje drugega tira z madžarskim denarjem (drag kredit) je zelo pomembna tudi politika.

Če madržarska vloži denar v drugi tir, se bo zanesljivo odpovedala drugim projektom, po katerih bi toliko in še več denarja vložili v reško ali tržaško pristanišče.
Svit-1
# 22.01.2018 ob 09:44
Glede drugega tira sta nas Leben in Dragonja (seveda s podporo Cerarja) žejne čez vodo peljala. ...
m72
# 22.01.2018 ob 15:13
"In ukinitev vsaj 150 občin. TO JE JAVNA UPRAVA!"

Se strinjam. "Občina", ki ne premore Upravne enote, ni občina, ampak krajevna skupnost.
Zlobni škrat
# 22.01.2018 ob 13:40
Vidim, da se na tem portalu ne sme pisati o Židanu kot kaže je to tudi prvak MMC-ja.
ivod
# 22.01.2018 ob 14:25
jaz sem samo vprašal ... pa sem že dobil minus ... ohje ohje ...
samogledam
# 22.01.2018 ob 13:50
Kot davkoplacevalec zahtevam, da pisete zakone razumljivo, jasno brez razlicnih interpretacij !
črnogled
# 22.01.2018 ob 08:49
Sicer pa bodo tudi v državnem zboru občutili stavko javnega sektorja, saj zaradi stavke zaposlenih v DZ-ju ne bodo mogli nadaljevati redne seje v sredo.
Mogoče bi bilo še najbolje,da bi stavkala še celotna vlada,bi naredili najmanj škode.
realist65
# 22.01.2018 ob 15:42
Kaos si ti naredil dr. Cerar. Še eden ki mu doktorat nič ne pomeni, ker je živel od malega v izobilju.
Kako bo potem on kaj naredil za delavca ? Ljudstvo voli ali kapitalista ali bogatega socialista, oba sta enaka, škoda ? !
SamoRes
# 22.01.2018 ob 13:38
Cerarjevo pravično razdeljevanje gospodarske rasti

AntiPanti123123
# 22.01.2018 ob 12:21
Miro Cerar je največji borec zoper korupcijo v zdravstvu in zoper korupcijo v sodstvu.
SpookyDonk
# 22.01.2018 ob 18:11
A je že odstopil Dijanin poslovni partner?
cepc
# 22.01.2018 ob 13:57
GeorgeB Naštej mi prosim prave demokrate v SLO,da še jest za njih volim
Rocknrolla
# 22.01.2018 ob 12:54
"Če je denar za direktorje, za ravnatelje in zdravnike, mora biti tudi za ostale," je prepričana Bratuškova.

Matr, a njen spomin dela le za 48h za nazaj? Kaj pa je ona delala kot premiejka? Naj se ne spravlja na Cmerčija, ker kukr je smotan mu gre še kar dobr..

Sploh nevem kaj ima pametnega za povedat tale naša šivilja...
Sklonjen
# 22.01.2018 ob 12:26
Kdaj bo narod spoznal, da rešitev ne more prinesti tista klika, ki je odgovorna za nastanek težav. Levičarji in birokrati so družbo spravili na kolena, zato jim je treba pokazati vrata!
Ropotanje122
# 22.01.2018 ob 20:28
Pamet bi morali imeti mi navadni drzavljani in v velikem stevilu zahtevati ukinitev brezveznih občin, so še druge takšne in drugačne agencije in uradi, ampak nekje je treba začeti.
FDVjevec
# 22.01.2018 ob 19:46
@vranek
Ne bo šel v koalicijo z SDS, 100%. Že v tem mandatu pred sestavo koalicije so takoj na začetku izključili SDS iz izbora možnih strank za sestavo koalicije.
vranek
# 22.01.2018 ob 18:18
Cerar je uspel stabilizirati Slovenijo. Zdaj, ne morete ga strafati z tistim, kar se se ni uresnicilo, ne da bi mu priznali tisto kar se je udeejanjilo. Glih taki, če za kaj nima zaslugz potem tudi za nic ne kore meti krivde?
. Ampak to od depresivcev, ki samo jamrate in ste enako proti, ko se hoce kaj soremeniti kot takrat, ko se nic ne dela, tezko da lahko pricakujemo.
Jaz bom pa volil Cerarja zaradi vecih pozitivnih stvari. Vi ocitno niti ne veste, kaj od vlade pricakujete. Stabiliziral je politicni prostor, finance, deloma povrnil ugled drzavi, ki so ga sds, spustili v brezna teme in revsčine, zadovoljivo krmari proti hrvaski, delovna mesta so v izobilju, nalozbe so in se vec jih bo, sprejet je zakon, prejsnji teden je zacel veljati, kinizenacuje pomoc pri nalozbah med domacimi in tujimi vlagatelji pri vec kot 80 delovnimi mestih, enako pomoc pri dovoljenjih vseh vrst. Uredili bodo, vsaj zaceli bodo, v zdravstvu.Oblekli in opremili so policijo in deloma vojsko. Popravili so placne zaostanke in probajo izniciti šalabajzerstvo Virantove placne reforme. Pricakujem, da ne popusti prevec pred sindikati.zagnal je drugi tir in 3 os. Meni je to dovolj.
In za popravo druge zakonodaje rabi se 1 mandat. Tudi volilci imamo del odgovornosti za situacijo. Moramo dati eni opciji, ki se vsaj trudi, SD s Pahorjem se ni, dovolj casa za reforme.
Ce zdaj pride nekdo drug in vse zaceto razruši? Vam spet zniza place s kaksnim zujf? Mislite malo. Razvij je pocasno delo, kjer ne smes iskati boiznjic, ne da se. Cerar to razume. Od predsednika vlade pricakujem, da je vesten in drzavi predan uradnik s sposobnostjo videti rrzavo kot celoto, ne pa kak samovšečen rokohitrski instagram kralj ali posojilojemalec, ki misli, da lahko drzavo pleni. In vlada so vsi, meni je všeč Vranicarjeva. Ne prenesem pa te za zdravje in za okolje. Ampak, v drugi vladi ju ne bo vec. Ziher. Mi pa mora Cerar zadovoljivo odgovoriti na vprasanje " Ali bi sel v koalicijo z SDS?" . Ce da, potem pozabi! Odgovor hočem med kampanjo!
pepar
# 22.01.2018 ob 17:00
Ko ste g.Cerar spustili hlače pred zdravniki,ste postavili zid za katerim se je začel nabirat gromozanski val Ker vsak zid enkrat popusti val dejansko lahko povzroči kaos.
Bojim pa se,da že zidate nov zid,katerega posledice ob popustitvi bomo krepko pokasirali vsi državljani,ki delamo v realnem gospodarstvu.
ivod
# 22.01.2018 ob 14:18
DAbears je zapisal :
"Komaj cakam volitve in zmage SDS-a in Janse
JANSA VRNI SE IN RESI NAS SLOVENCE"

... je to mišljeno ironično ? sarkastično ? cinično ?

:)
Coli
# 22.01.2018 ob 13:32
Na tnalu so vladni ukrepi:
- korupcije v zdravstvu
- stavka javnega sektorja
- projekt drugi tir.


Pri vsaki postavki primite državljani denarnico in alo jurja na mizo. Zapravljivi Cmerar že celo življenje misli, da denar med travo raste...no sej v bitvu res, samo da smo trava realneži, pašne črede pa sekta javnega sektorja...s kolovodjem Cmerarčkom na čelu!
tomive
# 22.01.2018 ob 13:02
Izobrazite se prvo zakaj Slovenija propada, potem pa jokajte o Janši!

Super knjiga!
SamoRes
# 22.01.2018 ob 12:45
Trudimo se čim bolj pravično in učinkovito deliti sadove gospodarske rasti tudi na javni sektor.

Za tiste, ki gospodarsko rast poganjajo, delavce, pa niti 25€?
Cerar spelji se.
jureimacure
# 22.01.2018 ob 11:39
Najboljša predsednika vlade - tandem JABAJ.
Epafrodit
# 22.01.2018 ob 23:17
...Ker so bili leta in leta prikrajšani, so tudi zahteve večje," odgovarja premier

V čem so bili prikrajšani? V obsegu dela? Zato, ker si v mnogih službah javnega sektorja, zaradi predoziranosti delovnih mest za celo plačo "morajo" privoščiti le polovico ali dve tretjini normalnega obsega dela - za polno plačo z dodatki seveda? Kaj recimo počne kar 130 državnih podsekretarjev na Obrambnem ministrstvu (avstrijsko obr. ministrstvo jih ima glih 10 X manj)? Kaj recimo počne množica uradnikov in zagnanih strokovnjakov ministrstva za okolje in prostor, ki odgovarjajo za nadzor terenskih razmer, ko pa se večina okoljske zakonodaje v praksi na terenu ne upošteva tudi ob očitnih kršitvah? Itd. itd........
Joker
# 22.01.2018 ob 21:56
Sklonjen,

A tako ... jaz sem pa vseskozi mislil, da je šlo za globoko svetovno gospodarsko krizo, ki se je mimogrede začela šele po koncu Janševe vlade in to z odličnimi gospodarskimi rezultati in kazalci!
A lahko nam neukim razložiš kako lahko ima svetovna gospodarska kriza odlične gospodarske rezutate in kazalce?
Pa ti s tem zgoraj napisanim naimiguješ, da je Janševa vlada povzročila svetovno gospodarsko krizo?
bob
# 22.01.2018 ob 21:36
Premier pred poslanci: "Kaosa ne bo."

Moj občutek je, da je pri nas že nekaj časa kaos na veliko področjih
božo1
# 22.01.2018 ob 20:54
tole sinhronizacijo trideset ali koliko različnih in povrh med sabo konkurenčnih, če že ne skreganih, pa bi res rad videl. to je res lahko kaos, še bolj pa lastna blamaža.
K_Omunjara
# 22.01.2018 ob 20:40
Vlada ima težave v pogajanjih s sindikati javnega sektorja...
Sprašujem se v imenu vseh prekarnih delavcev, samozaposlenih, ki si morajo sami kupovati delovna sredstva, s katerimi si služijo kruh, plačevati prostore v katerih delajo, plačevati davke, socialno in zdravstveno zavarovanje, trepetati ali si bojo jutri lahko priskrbeli delo, ali ne, oziroma tudi v imenu zaposlenih v gospodarstvu, ki nikoli ne vejo, ali bojo jutri dobili odpoved, ali delodajalec plačuje prispevke za njih , ali ne...
Da, sprašujem se v imenu vseh tistih, zakaj vlada v pogajalsko skupino s sindikati javnega sektorja ne vključi še ministrico za notranje zadeve. Za koga vraga smo ji kupili vodni top? Ali ne bi z njim lahko vsaj malo ohladili zadnjice tistih, ki so vajeni živeti na toplem in varnem? Ali je kdo že slišal za množična odpuščanja v javnem sektorju?
P. S: Ne mislim na tiste v javnem sektorju, ki so upravičeni pomoči v smislu zviševanja minimalne plače, ampak na tiste, ki bi radi še več. Malo samoobjektivnosti ne bi škodovalo.
Hud Hren
# 22.01.2018 ob 15:59
Premier pred poslanci: "Kaosa ne bo."

Odpri oči, umij ušesa razmisli pa ti bo jasno, da kaosa ne bo, ker je že davno tu !

Zakaj neki;

Slovenija prva po številu kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev

Slovenija je rekorderka v korupciji in podkupovanju v gospodarstvu
m72
# 22.01.2018 ob 15:11
"Vidim spet polno dvorano. Zmanjšanje poslancev na 60 in ukinitev državnega sveta je nuja."

Tiste, ki ne hodijo na seje, je potrebno ven zmetat. Pa tudi tiste, ki samo roke dvigujejo. In prepovedat kandidaturo na naslednjih volitvah.
johc
# 22.01.2018 ob 13:44
zakaj se v šolsvtu zvišuje število zaposlenih
včasih je bilo v razredu 30 učencev, potem ko je padla rodnost se število učiteljev ni zmanjšalo, sedaj ko je v razredu namesto 18 - 20 učencev zaposlujejo nove učitelje halo????
Valentin57
# 22.01.2018 ob 13:33
Alenka:
Zanima jo, kako bo "preprečil kaos v državi, ki se pričakuje", ter kdo bi po njegovem mnenju moral prevzeti odgovornost za to, da je v Sloveniji napovedana največja stavka javnega sektorja
Ja sindikati valjda, kdo pa? Jaz se bojim časov, ko sindikati JS ne bi imeli za kaj stavkati.
cepc
# 22.01.2018 ob 12:43
GeorgeB:kakor se spomnim ,je bila v prejšnjem sistemu samo ena stranka,če me spomin ne vara se je imenovala komunistična partija
zeus.zeng
# 23.01.2018 ob 06:31
@joker
A lahko nam neukim razložiš kako lahko ima svetovna gospodarska kriza odlične gospodarske rezutate in kazalce?
-----------------
kdo pa pravi , da jih ima in kje se to vidi ? realne plače so v upadanju po vsem svetu , polna zaposlenost je navidezna , 1 % bogatašev pa je vse bolj ,,debelih ,, .... V EU vlada prikrita inflacija , ki se manifestira v vse večjih davkih državljavljanom , podjetja pa izvažajo dobičke kdo ve kam ....
Sklonjen
# 22.01.2018 ob 22:06
@joker
A lahko nam neukim razložiš kako lahko ima svetovna gospodarska kriza odlične gospodarske rezutate in kazalce?


Ne morem!
galoper
# 22.01.2018 ob 20:29
Kje se sliši Erjavčev glas za vskladitev pokojnin s temi zahtevami. Upokojenci ne bodo vedno zaostajali v rasti prejemkov za rastjo stroškov in plač.
@twwwter
# 22.01.2018 ob 19:42
Premier se pohvali z dvigom mase za plače v JS za 7% že do sedaj, ne bi pa izdal, komu so to maso namenili. V odstotku še večji dosedanji dvig povprečne plače pa ne pomeni nič drugega, kot da je šlo za visok dvig redkim, saj večina zaposlenih ne bi vedela o tem nič. Klobasa je postala debelejša, kislo zelje pa se vse bolj kisa.
Takle mamo.
Kazalo