Poslanec SLS-a Jakob Presečnik meni, da gre družinska politika vlade v napačno smer. Foto: BoBo
Poslanec SLS-a Jakob Presečnik meni, da gre družinska politika vlade v napačno smer. Foto: BoBo

Presečnik je v torek postavil poslansko vprašanje predsednici vlade Alenki Bratušek , v katerem je spraševal, kako in s katerimi ukrepi namerava vlada spodbujati in zaščititi družino "kot eno največjih vrednot in temeljno celico naše družbe".

Odgovor, v katerem je premierka navedla, da želi vlada s spremembo družinske zakonodaje in s skorajšnjo strategijo družinsko politiko oblikovati na bolj moderen način, ker pač tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več, je očitno dodobra pretresel poslanca SLS-a, saj je na novinarski konferenci pojasnil, da je premierka z odgovorom "vrgla neko ideološko rokavico", česar po njegovem mnenju v tem času ne potrebujemo.

Presečnik je še dejal, da lahko le ugiba, kaj je imela pri svojem odgovoru v mislih Bratuškova, vendar to zagotovo ne vodi v pozitivno reševanje in uzakonjanje dobre družinske politike. Navsezadnje tudi ukrepi, kot so dvig davka na dodano vrednost, napovedan davek na nepremičnine in znižanje porodniških nadomestil, posegajo v obstoj družin.

V SLS-u pa so po Presečnikovem pojasnilu vedno podpirali in podpirajo stimulacijo družin, še posebej "klasičnih oziroma tistih, ki zagotovo prinašajo po eni strani največje veselje, po drugi pa povečujejo število rojstev". Država pa naj bi v vsem tem obdobju dajala bistveno večjo podporo in spodbudo enostarševskim družinam, ki jih Presečnik sicer podpira, vendar le tiste, ki so jih do tega pripeljale "razne prilike", ne pa tudi t. i. "umetnih enostarševskih družin", ko zaradi večjih stimulacij in ugodnosti prihaja celo do nepriznavanj očetovstva ali ločitev zakonskih zvez.

V SLS-u so zaskrbljeni, da bodo napovedani vladni ukrepi , predvsem predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, povzročili ponovno porast enostarševskih družin, saj naj bi se zaradi materialnih razlogov mladi redkeje poročali in pogosteje ločevali. Kar pa se tiče nesojenega družinskega zakonika, pa so po Presečnikovi razlagi v SLS-u vseskozi poudarjali, da je "v več kot 95 odstotkih izredno dober in nujen" ter bi bil sprejet, če bi izločili sporna poglavja, ki naj jih ne bi bilo veliko.

Presečnik pa je na koncu še obljubil konstruktivno in korektno sodelovanje svoje stranke pri pripravi novega družinskega zakonika. Upa, da bodo našli primerne rešitve.