Rezultati mature bodo znani julija. Foto: MMC RTV SLO
Rezultati mature bodo znani julija. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek kandidate na poklicni maturi čaka pisni izpit iz materinščine, 3. junija iz matematike, 5. junija iz nemščine, 7. junija pa iz drugega predmeta. Pisni izpiti bodo potekali do 10. junija. Ustni izpiti bodo od 14. do 22. junija, kandidati pa bodo z doseženim uspehom seznanjeni 5. julija.

Z opravljeno poklicno maturo kandidat pridobi srednjo strokovno izobrazbo in lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na univerzi, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Vpisa na univerzitetni študij z opravljeno poklicno maturo sicer ne omogočajo vsi univerzitetni študijski programi, ga pa omogoča velika večina.

Angleščina kot uvod v osrednji del splošne mature
Danes se s pisnim izpitom iz angleščine začenja tudi osrednji del splošne mature, ki se je uradno začela že 4. maja s pisanjem eseja iz materinščine. V ponedeljek bodo kandidati pisali še drugi del izpita iz materinščine.

Pisni izpit iz matematike bo v soboto, 3. junija, pisni izpiti iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo potekali od 30. maja do 12. junija. Tudi dijake na splošni maturi ustni izpiti čakajo v 2. polovici junija. Z uspehom pri splošni maturi bodo kandidati seznanjeni 10. julija.