Samo svoj denar sem hotel nazaj, trdi Prijatelj. Foto: MMC RTV SLO
Samo svoj denar sem hotel nazaj, trdi Prijatelj. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci
O usodi Prijatelja bo govora na redni seji DZ-ja marca. Foto: MMC RTV SLO

Na kolegiju predsednika DZ-ja Pavla Gantarja so sklenili, da bodo na redni seji državnega zbora, ki se bo začela v sredo, Prijatelja predvidoma razrešili iz komisije po zakonu za preprečevanje korupcije. O tem je na seji kolegija beseda tekla na predlog koalicijskih poslanskih skupin SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a. Menijo namreč, da Prijatelj do dokončanja postopkov, ki jih vodijo organi pregona, pri delu komisije ne more sodelovati.

Mesto v komisiji sicer pripada SNS-u, zato predlog za zamenjavo lahko podajo le v tej poslanski skupini. Poslanec Milan Györek je že napovedal, da bodo to storili, saj se strinjajo, da Prijatelj do končanja postopka pri delu komisije ne more sodelovati.

Prijatelj: Proti meni podana kriva ovadba
Prijatelj je medtem iz pripora sporočil še, da celo priče, ki jih je Marjan Mikuž predlagal, tega dolžijo goljufije. Prijiavitelj Mikuž ima v preiskovalnem postopku namreč pravico predlagati priče, te ga zdaj bremenijo, a policija ne ukrepa, preiskovalni sodnik pa se spreneveda, zatrjuje Prijatelj in dodaja, da še verjame v pravico.

Poslanec SNS-a še navaja, da je bila proti njemu podana kriva ovadba, kar naj bi bilo iz postopka zaslišanja prič več kot očitno. Še več, prijavitelj je po njegovih besedah že star znanec policije.

"Rekel sem marsikaj, a nisem grozil"
Prijatelj je znova zanikal tudi vpletenost v podkupovanje in grožnje. "Res je, da sem gospodu goljufu marsikaj izrekel, vendar mu nikoli nisem grozil z orožjem," zatrjuje. Kot še pravi, pa je seveda težko ostati ravnodušen ob ugotovitvi, da ga je ogoljufal prijatelj, ki je vso družino oškodoval za 800.000 evrov. Ob tem dodaja, da imajo z Mikužem skupaj podjetje in da je njegova družina izdala tudi osebna jamstva za vse kredite v višini 700.000 evrov.

Ponovil je tudi, da ni šlo za podkupnine, temveč za upniško oziroma dolžniško razmerje, kar naj bi dokazovala tudi zadolžnica. "Šel sem torej po svoj denar, ki sem ga predtem hotel imeti nakazanega na tekoči račun," pravi.

Prijatelj še meni, da je postopek proti njemu konstrukt policije, za kar naj bi bile krive tudi njegove kritike dela ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Primer je po njegovem vodila prav ona, da bi zaščitila svoje osebne interese.

"Mojega pripora vesel tudi Pahor"
Tega primera so, kot pravi, veseli tudi na koprskem sodišču, saj je v državnem zboru večkrat govoril o korupciji na tem sodišču. Njegovega pripora pa naj bi se veselil tudi premier Borut Pahor, saj so v SNS zoper vlado napisali na desetine kazenskih ovadb, ki zdaj ležijo v mizi policijskih uradnikov, poudarja Prijatelj. Kot navaja, je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič o njegovem priprtju govoril "že pred štirimi meseci, ko je imel sam probleme v DZ-ju in smo bili zelo kritični do njega".

Obenem poudarja, da še ni obtožen jemanja podkupnine, pa se o tem že govori kot o dejstvu. Trdi, da ni bil oborožen pri prevzemu svojega denarja, ni bil vržen po tleh in niso ga vklenjenega pripeljali na sodišče.

Dodaja še, je to njegovo javljanje iz pripora verjetno zadnje, saj mu bodo odvzeli pravico do uporabe telefona.