Srečko Prijatelj ni v priporu, saj tožilka ni dovolj konkretizirala opisa kaznivih dejanj, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Kopru. Izvensodni senat je odločitvi pritrdil. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj ni v priporu, saj tožilka ni dovolj konkretizirala opisa kaznivih dejanj, so sporočili iz Okrožnega sodišča v Kopru. Izvensodni senat je odločitvi pritrdil. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je dejal, da je komisija prejela dve novi prijavi, od katerih se ena nanaša na torkovo akcijo kriminalistov. Foto: RTV SLO
Srečko Prijatelj ostaja na prostosti
Nove povezave pri prodaji zemljišč na Orleški gmajni

Senat je s tem pritrdil prejšnjemu mnenju preiskovalnega sodnika, ki je v četrtek odločil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo pripornih razlogov. Prijateljev zagovornik Silvan Jakin je za Radio Slovenija prejem odločbe potrdil. "Dobili smo ga po faksu. Predlog državne tožilke se zaradi neutemeljenosti zavrne." Tožilstvo ima po njegovih besedah možnost, da predlog za pripor znova naslovi na preiskovalnega sodnika. A verjame, da se to ne bo zgodilo in da se bo lahko njegova stranka lahko branila s prostosti.
Jelinčič Prijatelju "še kar" verjame
"Bi mu kar verjel," je Zmago Jelinčič odvrnil na vprašanje, ali verjame v nedolžnost poslanskega kolega Srečka Prijatelja. Jelinčič je za TV SLO dejal tudi, da Prijatelj ostaja član poslanske skupine.

Okrožna tožilka je v četrtek po dobri dve uri dolgem zaslišanju poslanca SNS-a Srečka Prijatelja napovedala, da bo zahtevala uvedbo kazenskega postopka in pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, je povedal predsednik okrožnega sodišča Vitomir Bohinc. Razloge je podala tako, da "ni bilo mogoče preizkusiti stopnje utemeljenosti suma v smeri očitanih kaznivih dejanj", je zapisal Bohinc v odzivu na pisanje medijev, da o priporu Prijatelja odloča zunajobravnavni senat.

Tožilkin predlog ni vseboval opisa kaznivega dejanja, kar je zakonski pogoj za odreditev pripora. Preiskovalni sodnik zato o stopnji utemeljenosti suma ni mogel presojati in je odločil, da o tem razsodi zunajobravnavni senat, kar je tudi storil.

Sumi koruptivnih dejanj, izsiljevanja in groženj z orožjem
Srečko Prijatelj, ki ga je policija pridržala po torkovi policijski akciji v Kopru, naj bi bil osumljen izsiljevanja in grožnje z orožjem. Kriminalisti naj bi ga prijeli po prevzemu ovojnice s 323 tisoč evri, ki naj bi jih domnevno pridobil z izsiljevanjem. Prijatelj je pred preiskovalnim sodnikom zanikal, da je prejel podkupnino in grozil z orožjem.

Pridržanje je, kot je znano, del širše od srede preteklega leta trajajoče preiskave gospodarskega kriminala, na podlagi katere so kriminalisti v torek pridržali štiri ljudi in zanje podali kazenske ovadbe za osem kaznivih dejanj, med katerimi so korupcijska dejanja, izsiljevanje ter nedovoljena proizvodnja in promet z orožjem ali eksplozivi. Prijatelju so pridržanje odpravili po 48 urah, druge tri pridržane pa so izpustili na dan pridržanja.

GPU: Naša ovadba je bila korektna
Z generalne policijske uprave so že v četrtek sporočili, da so ob privedbi Srečka Prijatelja in vložitvi kazenske ovadbe posredovali utemeljene in obstoječe razloge za pripor, ne morejo pa komentirati ravnanja pravosodnih organov.

Prijatelj ne namerava vrniti mandata
Srečko Prijatelj, ki je vse obtožbe zanikal, je dejal, da ne namerava vrniti poslanskega mandata in izstopiti iz SNS-a, a bo zaradi velikega pritiska na stranko v prihodnosti najverjetneje nastopal kot samostojni poslanec.

Prvak stranke Zmago Jelinčič je njegove besede označil za korektne in napovedal, da se bodo v stranki o tem še pogovorili. Poleg tega je dejal, da "bi kar verjel" Prijateljevi izjavi o nedolžnosti, in kot razloga navedel dolžniško upniško razmerje, ki je podpisano in dokumentirano, in način vodenja "zadeve".

Srečko Prijatelj ostaja na prostosti
Nove povezave pri prodaji zemljišč na Orleški gmajni