Predsednica ZZS je zaradi iste kršitve, ki se je Kaničevi očitala v že končanem postopku, zoper njo ponovno uvedla postopek za odvzem licence, navaja Penko. Opozarja, da je to kršitev temeljnega načela pravne varnosti in s tem povezane prepovedi ponovnega odločanja o zadevi, o kateri je že bilo dokončno odločeno. Foto: BoBo
Predsednica ZZS je zaradi iste kršitve, ki se je Kaničevi očitala v že končanem postopku, zoper njo ponovno uvedla postopek za odvzem licence, navaja Penko. Opozarja, da je to kršitev temeljnega načela pravne varnosti in s tem povezane prepovedi ponovnega odločanja o zadevi, o kateri je že bilo dokončno odločeno. Foto: BoBo

V ponovljenem postopku Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) za odvzem licence zdravnici Zlatki Kanič so bila kršena nekatera temeljna načela in pravila pravnega reda, meni zastopnik Kaničeve Boštjan Penko. Zaradi tega so, kot je sporočil, že vložili kazensko ovadbo zoper odgovorni uradni osebi zbornice.

Kot je v imenu in po pooblastilu Kaničeve zapisal Penko, so kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela v službi na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili 2. decembra. Predsednico ZZS-ja Gordano Živčec Kalan in generalnega sekretarja Marijana Štrikerja, ki sodelujeta v ponovljenem postopku za odvzem licence Kaničevi zaradi očitanih strokovnih napak pri zdravljenju pokojnega 12-letnega Bora Nekrepa, pa so po njegovih besedah na kršitve večkrat opozorili. Pred vložitvijo ovadbe so zadevo prijavili tudi upravni inšpekciji, je pojasnil.

Cilj: Za vsako ceno odvzeti licenco?
Predsednica ZZS-ja je zaradi iste kršitve, ki se je Kaničevi očitala v že končanem postopku, zoper njo ponovno uvedla postopek za odvzem licence, navaja Penko. Opozarja, da je to kršitev temeljnega načela pravne varnosti in s tem povezane prepovedi ponovnega odločanja o zadevi, o kateri je že bilo dokončno odločeno. Kot pravi, je bil v že končanem postopku Kaničevi izrečen javni opomin in naloženo trimesečno dodatno izobraževanje, ki ga je zdravnica že opravila.

Poleg tega se po njegovih besedah Kaničevi ves čas postopka tudi naklepno odreka pravica do pooblaščenca, do katerega je po zakonu upravičena. "Ocenjujemo, da je namen ponovljenega postopka zoper Kaničevo v tem trenutku le eden: da se ji mimo vseh pravil in načel pravne države za vsako ceno odvzame licenco," je zapisal.

"To je nesprejemljivo obliko pritiska na predsednico ZZS-ja"
V zbornici pa so izjave Penka odločno zavrnili in se odzvali tudi na kazensko ovadbo. "Gre za nesprejemljivo obliko pritiska na predsednico in generalnega sekretarja ZZS s ciljem zastraševanja in vplivanja na končno odločitev v upravnem postopku ugotavljanja morebitnih razlogov za odvzem licence Zlatki Kanič, ki pa mu na zbornici ne bomo podlegli," so poudarili v sporočilu za javnost.

Zatrdili so, da Kaničevi nikoli niso odrekli pravice do pooblaščenca. Po njihovih besedah pa pooblastilo Penka za zastopanje Kaničeve ni v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku. Prepričani so, da zbornica ni kršila pravnega reda RS ter da Penko meša disciplinski in upravni postopek.

"Slednjega je uradna oseba zbornice uvedla na podlagi inšpekcijskega nadzora ter naloženih ukrepov s strani inšpektorata za javno upravo, o čemer smo odvetnika Boštjana Penka tudi seznanili," so pojasnili. Dodali so, da obravnava in določanje disciplinskih ukrepov s strani disciplinskih organov zbornice nikakor ne predstavlja upravnega odločanja zbornice kot organa. Zato ne gre za ponovljeni postopek ali ponovno odločanje o isti stvari, so dejali.

Spomnimo ...
Obravnava o morebitnem odvzemu licence Kaničevi se je začela 18. oktobra. Okrožno sodišče v Mariboru pa je oktobra letos zdravnico spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa leta 2008. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb.