Vajgl je bil skop z informacijami o drugih dejavnostih urada predsednika v Sudanu. Foto: RTV  SLO
Vajgl je bil skop z informacijami o drugih dejavnostih urada predsednika v Sudanu. Foto: RTV SLO
Hamdija Blekič
Na Drnovškovem uradu pravijo, da ne vejo, ali je Blekič že obiskal Križnarja v El Fašerju. Foto: RTV SLO

Vajgl poudarja, da je za obisk potrebno soglasje obeh strani, uskladiti pa je potrebno tudi termine. Drnovšek naj bi bil na obisk že pripravljen, še vedno pa ima odprto tudi vabilo za obisk Sudana, ki mu ga je dal sudanski predsednik Omar al Bašir.

Predsednikov svetovalec je potrdil tudi predajo Drnovškovega pisma al Baširju, nanaša pa se na predsednikova prizadevanja za mir in rešitev humanitarne krize v Darfurju in Križnarjevo poslanstvo v tem kontekstu.

Drnovšek je sudanskim oblastem po Vajglovih besedah v pismu pojasnil, da "Križnar ni imel drugih nalog kot v okviru mirovnega procesa, zato prosi, da naj ga obravnavajo kot prijatelja in mu omogočijo čimprejšnjo vrnitev domov." Al Baširja je tudi prosil, da naj posreduje pri sodnem pregonu.

Urad predsednika v Sudanu z več aktivnostmi
Vajgl ostalih podrobnosti ni navedel, v uradu predsednika pa prav tako nimajo podatka, ali se je že srečal s Križnarjem. Je pa Vajgl poudaril, da je Blekičeva dejavnost v Sudanu le ena od dejavnosti urada v tej državi in le ena od zvez, ki jih ima urad z visokimi predstavniki sudanskih oblasti. Več o tem ni hotel povedati.

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da se je konzul Dernovšček po telefonu pogovarjal s Križnarjem, s katerim ravnajo korektno. Križnar je zaprosil za literaturo in pisalne potrebščine. Konzul ga bo obiskal v kratkem.

Že v sredo pa so iz zunanjega ministrstva sporočili, da se je zunanji minister Dimitrij Rupel pripravljen srečati s predstavniki sudanskih oblasti, če bi to kaj pomagalo pri izpustitvi Križnarja.

Sodišče v sudanskem El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi, kot so navedli, nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.