Država bo šolam, ki so v shemi, povrnila stroške za dobavo sadja in zelenjave. Foto: Reuters
Država bo šolam, ki so v shemi, povrnila stroške za dobavo sadja in zelenjave. Foto: Reuters
Več sadja in zelenjave za šolarje

Vlada je na dopisni seji sprejela novo uredbo o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo, ki med drugim uvaja to shemo. Šole bodo tako lahko pridobile finančno pomoč EU-ja in Slovenije za nakup svežega sadja in zelenjave šolam, ki ga bodo nato brezplačno razdeljevali otrokom.

Pomoč se bo začela izplačevati v prihodnjem letu, in sicer za obdobje sheme, ki traja od 1. avgusta 2009 do 31. julija 2010. Slovenija za to obdobje načrtuje do 558.934 evrov proračunskih sredstev. Evropska unija bo Sloveniji zagotovila 419.200 evrov oz. 75 odstotkov, preostalih 25 odstotkov oz. 139.733 evrov pa bo iz državnih sredstev.

Pomagati želijo sektorju sadja in zelenjave
Tako želi Unija pomagati v sektorju sadja in zelenjave. Naša država je za shemo šolskega sadja morala pripraviti posebno strategijo, v katero je za leto 2009/2010 v seznam proizvodov vključila le tiste vrste sadja in zelenjave, ki se jih prideluje v Sloveniji, in pripisala, da naj bodo proizvodi sveži in za takojšnjo uporabo ter iz do okolja prijazne pridelave.

Šole bodo prejele pomoč po tem, ko bodo zahtevku priložile kopije dobavnic in računov, potrdilo o plačilu ter pozitivno opravljenih upravnih pregledih in pregledih na mestu samem. Šola mora sicer v šolskem letu zagotoviti najmanj 20 obrokov svežega sadja oz. zelenjave in mora izvajati izobraževalne oziroma promocijske dejavnosti, ki so nujne za učinkovitost ukrepa.

Več sadja in zelenjave za šolarje