"Ne klonimo pod težo teh bremen. Nismo slabiči. Izberimo zahtevnejšo, a obetavnejšo pot. Ne pozabimo. Nikoli našemu narodu ni bilo nič podarjeno. Vse si je moral izboriti sam. Zdaj ni nič drugače. Gremo skupaj naprej. Sreča je na strani pogumnih," je v nagovoru ob prisegi dejal Pahor. Foto: BoBo
Danilo Türk in Borut Pahor
Danilo Türk ima pravico do svoje pisarne in sredstev za delo kot nekadnji predsednik. Foto: BoBo
Borut Pahor na Zlati lisici
Pred sobotno smučarsko tekmo na Mariborskem Pohorju je predsednik pomagal pri pripravi steze. Foto: Urad predsednika republike

22. decembra 2012 je pred državnim zborom in ljudmi slovesno prisegel novi predsednik republike Borut Pahor, ki so ga volivci izvolili s 63-odstotno podporo v 2. krogu volitev. Pred parlamentom so tedaj sicer potekali protesti proti državni politiki in politikom.

V mesecu dni na novem položaju je Pahor začel postopke iskanja novega varuha človekovih pravic, novega guvernerja Banke Slovenije in novega predsednika Računskega sodišča. Odpravil se je na prvo pot v tujino, in sicer v Bruslej, kjer se je sestal z vrhom Evropske unije. Ravno tedaj je v Sloveniji Komisija za preprečevanje korupcije predstavila poročilo, ki prvaka vlade in opozicije bremeni kršenja zakona, nezadostnega pojasnjevanja izvora svojega premoženja in suma korupcijskih tveganj. Pahor nikogar ni pozval k odstopu, je pa podprl delovanje komisije.

Nadaljeval je tudi prostovoljsko delo, ki ga je začel v času predsedniške kampanje. Tako je takoj po prevzemu funkcije odšel v Dom starejših občanov Fužine in pomagal pri razdeljevanju kosila, med prazniki je obiskal mariborske brezdomce, pred dnevi pa se je pridružil organizatorjem Zlate lisice pri pripravi smučarske proge. Udeležil se je spominskih slovesnosti na Osankarici, v Dražgošah, sprejel kolednike in obiskal pravoslavno cerkev v Ljubljani.

Vsi Pahorjevi "možje in žene"
Sestavil pa je tudi svoj kabinet. Za zdaj je zaposlil sedem sodelavcev. Generalna sekretarka je postala njegova dolgoletna sodelavka Nataša Kovač, njen namestnik pa Uroš Krek. Krek je bil že v uradu prejšnjega predsednika Danila Türka, kamor je odšel z mesta generalnega sekretarja na obrambnem ministrstvu v času Ljubice Jelušič.

Svetujejo mu: Helena Kamnar, ki je bila pred razpadom njegove vladne koalicije generalna sekretarka vlade, zdaj je svetovalka za ekonomsko področje, Marko Makovec je svetovalec za zunanje zadeve, nekdanji minister in vidni član Pahorjevega volilnega štaba Boštjan Žekš pa bo predsedniku svetoval o zadevah visokega šolstva, znanosti in tehnologije.

Svetovalka za komuniciranje in odnose z javnostmi je postala Špela Vovk, ki je bila v Pahorjevi ekipi že v času vodenja vlade ter vodenja predsedniške kampanje. Vodja kabineta pa bo s februarjem postala Alja Brglez, ki je v času vlade Janeza Drnovška vodila urad za komuniciranje.

Kdo je stal ob Danilo Türku?
Pahor si je torej izbral svetovalce za drugačna področja, kot jih je imel nekdanji predsednik Türk. Ta se je namreč ob koncu svojega mandata zahvalil Mojci Toš, ki je vodila njegov kabinet, generalnemu sekretarju Urošu Kreku, Francu Hočevarju, ki je deloval na področju socialnih in humanitarnih vprašanj, Franciju Perčiču za delo na področju podjetništva in ekonomije, generalu Ladislavu Lipiču za svetovanje na področju obrambe in varnostnih vprašanj, Tanji Miškovi za svetovanje v vseh diplomatskih vprašanjih in Boštjanu Lajovicu, ki mu je svetoval v medijskih zadevah.

Nekdanji predsednik je prav tako začel delo v svoji novi pisarni v Zupančičevi jami v Ljubljani, kjer mu še eno leto pripada službeni avto in varnostnik, dobil pa je tudi diplomatski potni list.