Sonja Ramšak, predsednica mandatno-volilne komisije DZ-ja in poslanka SDS-a, vodstvu protikorupcijske komisije očita, da ne spoštuje sklepov mandatno-volilne komisije, ki je po zakonu pristojna za nadzor nad njihovim delom. Foto: BoBo
Sonja Ramšak, predsednica mandatno-volilne komisije DZ-ja in poslanka SDS-a, vodstvu protikorupcijske komisije očita, da ne spoštuje sklepov mandatno-volilne komisije, ki je po zakonu pristojna za nadzor nad njihovim delom. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
Poziv k predložitvi novega poročila se ni nanašal na to, da komisija ni poročala o svojem delu za leto 2011, ampak – paradoksalno – da je poročala preveč – torej tudi za prvih deset mesecev leta 2012, Ramšakovi odgovarjajo na protikorupcijski komisiji. Foto: BoBo

Mandatno-volilna komisija ima po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije med drugim tudi nalogo, da obravnava letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, je spomnila Ramšakova. V tem mandatu je mandatno-volilna komisija obravnavala letno poročilo o delu protikorupcijske komisije za leto 2010 z dodatkom do vključno maja 2011 - toda končana ni še niti obravnava poročila za leto 2010, je opozorila Ramšakova.

Protikorupcijska komisija namreč med drugim po njenih besedah ni dopolnila poročila za leto 2010 s poročilom o primopredaji med zdajšnjim predsednikom Goranom Klemenčičem in prejšnjim predsednikom Dragom Kosom, kot je zahtevala mandatno-volilna komisija.
Poleg tega protikorupcijska komisija ni posredovala celotnega poročila o delu za leto 2011 - kot pravi Ramšakova, so ji še pred rokom za oddajo poročila, ki je bil konec maja 2012, sporočili, da bo poročilo posredovano z manjšo zamudo, vendar pa ga "kljub večkratnim pozivom niso poslali".

Takšno ravnanje vodstva Komisije za preprečevanje korupcije je po njenih besedah v neskladju z zakonom, "saj ne spoštuje sklepov mandatno-volilne komisije, ki je po zakonu pristojna za nadzor nad njihovim delom", je dejala.

Poslali poročilo z več kot 270 stranmi
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa je v svojem odgovoru Ramšakovi zatrdila, da so poročilo državnemu zboru dostavili. Pojasnili so, da so lani v okviru priprave letnega poročila izvajali tudi analizo poslovnega okolja z vidika sistemske korupcije, za katero so menili, da je "pomembna v luči diskusij o preoblikovanju sistema upravljanja s kapitalskimi naložbami države". Zaradi težav s financiranjem raziskave pa se je čas priprave poročila nekoliko podaljšal, o čemer so pred iztekom zakonskega roka pisno obvestili državni zbor in prosili za razumevanje.

"Pozneje smo od gospe Ramšak prejeli dopis, v katerem nas poziva, da poročilo državnemu zboru dostavimo do 31. 10. 2012. To je komisija tudi storila, skupaj s spremnim dopisom, ki je pojasnjeval razloge za zamudo, metodologijo poročila in opravičilo," zatrjujejo na KPK-ju. Obsežno poročilo z naslovom Obdobno poročilo 2011/2012, ki ima več kot 270 strani, je decembra obravnaval in potrdil državni svet – na več odborih in na plenarnem zasedanju, dodajajo.

"Večina poslancev je takrat tak pristop pozdravila"
Iz zapisov kolegija predsednika državnega zbora pa je razvidno, da je vodja poslanske skupine SDS-a nasprotoval obravnavi poročila v državnem zboru, ker naj bi se ne nanašalo zgolj na leto 2011, ampak tudi na leto 2012: "Ob tem dodajamo, da smo tudi leta 2011 državnemu zboru posredovali poročilo, ki se je nanašalo na 2010, z dodatkom do maja 2011 - spet z namenom biti v največji meri aktualni in celoviti za potrebe razprave v državnem zboru. Večina poslancev različnih strank je takrat tak pristop pozdravila," odgovarjajo na protikorupcijski komisiji, kjer so nato najprej od predsednika DZ-ja Gregorja Viranta in zdaj še od predsednice mandatno-volilne komisije Sonje Ramšak prejeli dopis s pozivom, naj DZ-ju pošljejo samo poročilo, ki se nanaša.

KPK: Novo poročilo pride prihodnji teden
"Komisija poudarja, da smo bili uradno obveščeni o tem, da naj poročilo spremenimo, šele konec decembra – potem ko je bilo obravnavano in sprejeto v državnem svetu, do njega pa se je v povezavi z mnenjem državnega sveta opredelila tudi Vlada RS. Poziv k predložitvi novega poročila pa se ni nanašal na to, da komisija ni poročala o svojem delu za leto 2011, ampak – paradoksalno – da je poročala preveč – torej tudi za prvih deset mesecev leta 2012," so zapisali v svojem odgovoru in sklenili: "Komisija bo mnenje državnega zbora in pristojnega telesa seveda spoštovala in novo poročilo posredovala državnemu zboru tekom naslednjega tedna, skupaj s poročilom za leto 2012 – pač v dveh ločenih dokumentih."