Slovenija
(5)

Poudarki

  • Vlada je proračun uravnovesila višjimi prihodki zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od načrtovanih
Mateja Vraničar Erman
Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, je sporočila, da začasno zadržanje izvajanja proračuna ne velja več. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Rebalans proračuna po dvigu denarne socialne pomoči ne bo potreben

Uravnotežena tudi vplačila v evropski proračun
13. julij 2018 ob 18:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je, po tistem ko je 14. junija po zvišanju denarne socialne pomoči začasno zadržala izvrševanje državnega proračuna, le našla sredstva in proračun znova uravnovesila. Rebalans državnega proračuna tako ni potreben, je po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman.

Vlada je sklep o začasnem zadržanju izvajanja proračuna sprejela 14. junija, in sicer zaradi zvišanja denarne socialne pomoči z začetkom istega meseca. Za ta namen bo morala namreč država letos zagotoviti najmanj 50 milijonov evrov. Če vlada v 30 dneh ne bi našla sredstev drugod, bi morala pripraviti rebalans. A je Vraničar Ermanova pojasnila, da ukrepi za začasno zadržanje proračuna ne veljajo več.

"Med trajanjem začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna je vlada ugotovila, da se je s potrebnimi prerazporeditvami in z višjimi prihodki zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od načrtovanih državni proračun ponovno uravnovesil," so po današnji seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Ministrstva morajo prerazporediti sredstva
Vlada je določila tudi, da ministrstva vsa sredstva, za katera ocenjujejo, da letos ne bodo v celoti porabljena, prerazporedijo v splošno proračunsko rezervacijo. "Podlaga za takšno odločitev sta predvsem previdnost in upoštevanje možnosti, da bo do konca leta 2018 treba zagotavljati sredstva za nepredvidene namene oziroma za namene, ki jih v tem trenutku še ni mogoče načrtovati," so pojasnili.

Poleg tega je vlada zavezala službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, da v sodelovanju z drugimi resorji v najkrajšem času izvede vse potrebno za izvedbo povračil evropskih sredstev v državni proračun, s čimer se bo odpravilo odstopanje med izplačili iz državnega proračuna in povračili evropskih sredstev vanj.

V času zadržanja izvrševanja proračuna so se normalno plačevale že prevzete obveznosti, kot tudi vsa plačila, ki imajo podlago v zakonih. Prav tako je nemoteno teklo izvrševanje proračuna na področju črpanja evropskih sredstev in namenskih sredstev, ki so pomembna predvsem za izvajanje investicij. Za morebitne nove nakupe ali kaj podobnega pa je bilo potrebno soglasje finančnega ministrstva.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Bondjanez
# 13.07.2018 ob 18:58
Oni FURS so meni dolzni 2k in ne placajo ze dva tedna. Žena jim je dolzna 80 € in takoj blokiran racun. Takle imamo.
firtoh
# 13.07.2018 ob 19:05
Jap,malo moramo strašiti...ti gldi,gldi socialkarji.Ko pa je treba zvišati direktorske in zdravniške plače pa ni potrebno najti ekstra denar.
Tak,da zdaj veste socialkarji,da imate za 80 evrov višjo socialko na račun upokojencev.Vladni PR laufa brezhibno
A.K.
# 14.07.2018 ob 05:28
Ja super. Še dodatnih 50 mio lenobi namesto v razvoj in infrastrukturo.
Miša
# 14.07.2018 ob 20:56
Slovenci (pravi) od tega ne bodo imeli nič.
EnDivja
# 14.07.2018 ob 09:32
Še malo, pa se bo tudi meni splačalo it na socialno podporo, ne pa se matrat v službo. Bom popoldan kaj kje pofušala in to bo to. Smo pa res Država z veliko začetnico.
Kazalo