Gospodarstvo
Ministrica Mateja Vraničar Erman si želi, da bi DZ "razumel potrebo po hitrem sestanku", in pričakuje, da bi vlada lahko zadeve NLB-ja obravnavala že prihodnji teden. Foto: BoBo
Za reševanje tega tveganja je pripravljen predlog zakona o zaščiti vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Po njem bi se iz sklada za nasledstvo NLB-ju povrnila finančna vrednost, če bi prišlo do novih prisilnih izvršb na premoženje NLB-ja na Hrvaškem. Foto: BoBo
VIDEO
Odhajajoči premier Cerar...
VIDEO
Vlada o NLB-ju sprašuje p...

Dodaj v

Vlada bo DZ povprašala, kaj meni o prodaji NLB-ja in zakonu o njegovi zaščiti

Predlog spremembe zavez je neuradno podoben slovenskemu predlogu iz decembra
5. julij 2018 ob 13:59,
zadnji poseg: 5. julij 2018 ob 21:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je razpravo o predlogu sprememb zavez Slovenije glede prodaje NLB-ja in izravnalnih ukrepov ter o predlogu zakona za zaščito NLB-ja prekinila, saj želi pred odločanjem pridobiti mnenje DZ-ja.

"Vlada opravlja tekoče posle. Zdi se mi pomembno, da se do predlaganih ukrepov opredelijo tudi parlamentarne stranke, ki bodo tvorile prihodnjo vlado," je pojasnila ministrica Mateja Vraničar Erman. "Če opravimo še to razpravo, povečamo tudi kredibilnost predloga, ki ga bo treba poslati Evropski komisiji," je dodala.

Kako bi DZ sprejel stališče do predloga, je odvisno od poslancev. Ministrica si želi, da bi DZ "razumel potrebo po hitrem sestanku", in pričakuje, da bi vlada to tematiko lahko obravnavala že prihodnji teden. Ob tem upa tudi, da bo komisija to "razumela kot povečanje kredibilnosti naših zavez".

Ministrica se je sicer že po seji vlade udeležila sestanka vodij poslanskih skupin oz. njihovih namestnikov pri predsedniku DZ-ja Mateju Toninu, kjer so govorili tudi o NLB-ju. Dogovorili naj bi se, da bo o tem razpravljal splošni odbor DZ prihodnji teden, in sicer na za javnost zaprti seji. Odbor naj bi razpravljal tako o prodaji NLB-ja kot zaščiti vrednosti kapitalske naložbe države v NLB-ju.

Predlog sprememb zavez je neuradno podoben slovenskemu predlogu iz decembra lani. Po njem bi Slovenija vsaj polovico banke prodala letos, preostanek do 75 odstotkov minus ene delnice pa do konca prihodnjega leta. Zaveze bi spremljal tudi zakon za zaščito NLB-ja pred posledicami sodnih postopkov na Hrvaškem.

Če bo DZ to sprejel in bo vlada nato potrdila predlog spremenjenih zavez in spremljajočih izravnalnih ukrepov, bo sledila formalna vložitev novega predloga Evropski komisiji, ki bo po pričakovanjih o tem odločila zelo hitro.

Vlada bi v skladu s to odločitvijo SDH-ju naložila, naj se začnejo pripravljalni postopki za prodajo. Ti so po metodi javne ponudbe delnic stekli že lani, a jih je vlada tik pred ciljno črto ustavila, saj je presodila, da ponujena cena za delnico ni bila primerna, tveganja zaradi nerešenih deviznih vlog varčevalcev na Hrvaškem pa prevelika.

Predlog zaščite NLB-ja
Za reševanje tega tveganja je pripravljen predlog zakona o zaščiti vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Po njem bi se iz sklada za nasledstvo NLB-ju povrnila finančna vrednost, če bi prišlo do novih prisilnih izvršb na premoženje NLB-ja na Hrvaškem.

Predlog zaščite, ki je po besedah ministrice s pravnega vidika nenavaden korak, je pa smiseln z ekonomskega, je pripravljen, ker bi bila tveganja, če ne bi storili nič, "težka" okoli 700 milijonov evrov. Če zakona ne bo, bi namreč država s prodajo NLB-ja iztržila vsaj 430 milijonov evrov manj, ne bo upravičena do izplačila lanskih dividend v višini 189 milijonov evrov in ne do 80 milijonov evrov zadržanega dobička.

"A ta zaščita ima smisel samo v povezavi z izpeljavo privatizacijskega postopka," je opozorila. Cilj, ki ga ob tem kot ministrica zasleduje, je, da "NLB ostane podporna banka za slovensko gospodarstvo na celotnem zahodnem Balkanu in da lahko zagotovimo privatizacijo po tržnih pogojih brez bremena preteklosti", je poudarila.

Omejene možnosti izterjave
Možnosti prisilnih izterjav na Hrvaškem so omejene, saj NLB izpolnjuje navodila vlade, naj umakne čim več premoženja na Hrvaškem in tudi v drugih nekdanjih republikah skupne države. Slovenija pa naj bi države, kjer so izvršbe mogoče, opozorila na to nerešeno meddržavno vprašanje.

K novi časovnici privatizacije NLB-ja bo treba predložiti tudi predloge izravnalnih ukrepov kot protiutež, ker se ta ni zgodila v prvotno postavljenem roku, določenem leta 2013, ko je komisija Sloveniji prižgala zeleno luč za državno pomoč v banki, in kot kompenzacijo, če Slovenija ne bo izpolnila prodajne zaveze. Če te ne bo, bo morala imenovati prodajnega zaupnika, ki bo nato izpeljal prodajo.

Med izravnalnimi ukrepi naj bi podaljšali del omejevalnih ukrepov, ki za banko veljajo že zdaj. To so neodvisno korporativno upravljanje, omejitve poslovanja, prepoved prevzemov. NLB se je že moral umakniti iz nekaterih nestrateških dejavnosti, v primeru podaljševanja zavez bi moral še zmanjšati obseg poslovanja doma, po navedbah nekaterih medijev pa bi se moral posloviti od zavarovalnice NLB Vita.

Neodločena Evropska komisija
Vraničar Ermanova je še povedala še, da so v začetku tedna dobili odgovor komisije na predlog glede mediacije Bruslja med Slovenijo in Hrvaško o vprašanju prenesenih deviznih vlog, kjer Hrvaška po slovenskem mnenju tako kot v primeru arbitraže o meji deluje v nasprotju z dogovorjenimi pravnimi rešitvami.

Odgovor po njenih besedah ni presenetljiv, komisija pa meni, da ne more prispevati k rešitvi tega problema, je povzela. Napovedala je, da bodo odgovor proučili in oblikovali nadaljnje korake v povezavi s pravno zaščito banke.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 14:43
Po eni strani zgrazanje ker nkbm izplaca 50mio dobicka lastnikom, po drugi nic narobe ker nlb hoce izplacati 200mio lastniku ki je drzava. Kdaj boste dojeli da javne, drzavne, nacionalne firme niso moje in tvoje pac pa od tistega ki vlada, na zeljo naroda od smc, lms, sd...
Springbok
# 05.07.2018 ob 16:35
Pred kom želijo zaščititi NLB?
camilion
# 05.07.2018 ob 16:15
BAD

Ladja norcev se bo prej kot slej potopila in žal tudi vsi SLO državljani zraven.

Delati vedno znova iste stvari in pričakovati drugačne rezultate je norost(A. Einstein). Več kot 20 let volimo iste stranke in hkrati skoraj iste obraze ter še vedno pričakujemo drugačen-boljše rezultate.

Ni nam pomoči in zato upam da bo g. Šarec sestavil levo vlado, da potopijo ladjo do konca in da bomo potem spoznali, da je dovolj po skoraj 100 letih vladanja levih v Sloveniji in da bomo kaj spremenili...


Dvomim da večina volilnega telesa sploh ve kaj je levo in kaj desno ter v bistvu zaka splohj se gre. Imam veliko prijateljev, ki bi po stališčih sodeč in mišljenju, ki ga imajo morali voliti desne stranke. A glej ga zlomka-oni volijo leve stranke.

Me pa vse skupaj v Sloveniji spominja na otroka, ki noče odrasti. enostavno odlašamo in odlašamo z modernizacijo in se še kar oklepamo ideje socializma. To se da sigurno psihološko pojasniti. Po mojem tu igra vlogo neka nostalgija na stare čase, ker v bistvu tisti, ki to najbolj javno zagovarjajo ravno nimajo minimalne prihodke
sm0ve
# 05.07.2018 ob 14:32
Nlb je treba prodat. DZ nima o tem kaj diskutirati.
BAD
# 05.07.2018 ob 15:42
Ladja norcev se bo prej kot slej potopila in žal tudi vsi SLO državljani zraven.

Delati vedno znova iste stvari in pričakovati drugačne rezultate je norost(A. Einstein). Več kot 20 let volimo iste stranke in hkrati skoraj iste obraze ter še vedno pričakujemo drugačen-boljše rezultate.

Ni nam pomoči in zato upam da bo g. Šarec sestavil levo vlado, da potopijo ladjo do konca in da bomo potem spoznali, da je dovolj po skoraj 100 letih vladanja levih v Sloveniji in da bomo kaj spremenili....
Lovec
# 05.07.2018 ob 15:05
Pa se nadaljuje sprenevedanje in brezjajčna politika.
RJSlo
# 05.07.2018 ob 14:56
No ja. Skoraj celih 50 let so čuvali svojo banko, zdaj pa tole. Ne verjamem, da jo bodo prodali.
5tane
# 05.07.2018 ob 14:42
Prodat hudiča. Naj ga naslednjič rešujejo lastniki. Prej pa še umaknit iz zakonodaje pravilo kjer je ves vložen denar v banko posojilo banki in tvoj vložek v podjetje ne varčevanje kot nekoč. Tako, da ne more banka v slučaju luknje zapleniti tvojega denarja.
Krtomir
# 05.07.2018 ob 14:25
Neverjetno, Prvi bo vprašal tretjega kaj meni o tem da izpolne obljubo drugemu.
Seveda se da vedno zgovarjat na suverenost ipd.. ampak potem te noben več ne jemlje resno, posledice so pa deloma že vidne pri "pokončni" drži naših zaveznikov v podporu arbitražnemu sporazumu.
BAD
# 05.07.2018 ob 17:33
camilion
Po mojem tu igra vlogo neka nostalgija na stare čase, ker v bistvu tisti, ki to najbolj javno zagovarjajo ravno nimajo minimalne prihodke

Do tukaj se strinjam, kar pa se tiče "nostalgije" pa je lahko izgovor za "neumnost" volivcev, ki so starejši od mene vsaj za 10 let, ki so bili v tistih časih stari čez 30 let. O kakšni nostalgiji pa bi lahko govorila za mlade volivce, ki so danes mlajši od 40 let in volijo tov. Meseca in nimajo po tvojem ravno minimalne prihodke.
Pri volivcih mlajših od 50 let ne moreš govoriti o nostalgiji, poznam pa veliko starejših ljudi ki nimajo nostalgije in razumejo kaj se dogaja v Venezueli ;)
alex961
# 05.07.2018 ob 17:33
Državljani!!! Dvignite svoje prihranke iz NLB, zaprite svoje račune, potem pa naj nareduno z banko kar hočejo.
firbec111
# 05.07.2018 ob 17:09
treba prodati, samo po pošteni ceni
kapljač
# 05.07.2018 ob 21:30
Vlada bo DZ povprašala, kaj meni o prodaji NLB-ja in zakonu o njegovi zaščiti
---------------------------
Zakaj imamo potem vlade, da odločajo?
"Brezjajčna filozofija vlade , se je očitno izpela"
5tane
# 05.07.2018 ob 14:52
@mooodeeel Problem ne bo v denarju, ki si ga imel na banki. Tega bodo itak zaplenili. Problem bo ko bodo zahtevali jih še dodatno rešujemo iz proračuna. In če imaš banko v državni lasti, nimaš izbire kot, da jo rešuješ.
QUENDI
# 05.07.2018 ob 19:55
......Neodločena Evropska komisija......., komisija pa meni, da ne more prispevati k rešitvi tega problema......torej problema ni so samo rešitve - naredimo kar ustreza nam.......saj je podobno tudi v arbitraži....toliko o verodostojnosti komisije........
SonceSije
# 05.07.2018 ob 18:55
NLB naj terjatve, ki jih ima do Hrvatov in ostalih tujih poveže s temi tožbami, ki naj bi bile in naj se oni med sabo izplačajo... (če dobijo tožbo, naj sami izterjajo od Hrvatov, ki so dolžni NLB, tako da NLB prenese terjatve, na te ki so tožili)

NLB ima sedaj dobičke, dolžna je zavrnit prodajo, EU bo določila nato, da mora vložke vrnit državljanom in jih letno tudi vrača potem, da bomo sčasoma dobili nazaj kar smo vložili...
mooodeeel
# 05.07.2018 ob 14:44
@5tane: ce je luknja je luknja in denarja ali je zaplenjen ali ne tako ali tako ne bos videl vec.
mooodeeel
# 05.07.2018 ob 14:38
V nacionalnem interesu je, da je NLB v slovenskih rokah! NE izkoriscevalskemu kapitalizmu! NE prodaji nasih bank!
Kazalo