Vodstvo NSi-ja poziva k udeležbi na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in glasovanju proti. Foto: BoBo
Vodstvo NSi-ja poziva k udeležbi na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in glasovanju proti. Foto: BoBo

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je vse državljanke in državljane pozvala k udeležbi na referendumu in glasovanju proti noveli. V NSi-ju si namreč želijo, da se zakonska zveza ohrani v obstoječi obliki, področje istospolnih partnerstev pa naj se ohrani v posebnem zakonu.

Novakova je tudi izrazila podporo tistim, ki so se na družbenih omrežjih izpostavili kot nasprotniki novele in so bili zaradi tega zasramovani. Ob tem je opozorila, da bi lahko uveljavitev novele pomenila tudi zakonsko podlago za to, da bi nekateri lažje "utišali demokratični glas Slovencev". Temu pa v NSi-ju odločno nasprotujejo.

Podpredsednica in poslanka NSi-ja Iva Dimic je somišljenike v izjavi za medije pozvala, naj povabijo svoje sorodnike, prijatelje in znance na referendum in glasujejo proti. "Gre za naše družine, gre za naše otroke. Želimo, da ima otrok pravico do mame in očeta," je poudarila in izrazila upanje, da bo v nedeljo mogoče reči, da Slovenija spoštuje družino.

Istospolni živijo med nami, toda predlog ZL-ja je šel predaleč, pa je menil vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. Pri tem "ne gre za izenačitev pravic, pač pa gre za to, da se pravice jemljejo nam". "V čem je poanta tega, da se nam vzame možnost, da se imenujemo oče in mama," se sprašuje Tonin. Pravni in socialni status istospolnih je po njegovih besedah treba urediti, v NSi-ju pa se ne strinjajo s posvojitvijo otrok.

Podpredsednik NSi-ja in poslanec Jožef Horvat je izpostavil, da vse več mladih družino postavlja najvišje na lestvici vrednot. Dejstvo, da je predlog ZL-ja v DZ prišel 24. decembra lani, po besedah Horvata dokazuje, da je bil to načrt za "brutalen napad na slovenske družine". Zato je treba ta zakon zavreči, je dejal in napovedal, da bo na volišče popeljal vso njegovo družino in sorodnike.

"Zakon je družbeno eksperimentiranje. Eksperimentira se z osnovno družbeno celico, družino," je opozoril poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. Novo urejanje razmerij po njegovem prepričanju ne bi smelo priti v poštev ne z vidika ukinjanja spola ne z vidika posvajanja otrok.