Olli Rehn med drugim napoveduje tudi dodatna posvetovanja s Hrvaško. Foto: EPA
Olli Rehn med drugim napoveduje tudi dodatna posvetovanja s Hrvaško. Foto: EPA
Ivo Vajgl
Ivo Vajgl je bil kritičen do izjav hrvaškega premierja. Foto: MMC RTV SLO

Na žalost je treba spomniti na to, da smo takšno retoriko in tako neposredno komuniciranje z "zdravimi silami" v Sloveniji zadnjič doživeli v času vzpona Miloševićevega velikosrbskega nacionalizma.

Vajgl o Sanaderjevi retoriki

Poleg tega je napovedal dodatna posvetovanja s Hrvaško in poudaril, da je pomemben dogovor obeh strani. "Smo tako blizu dogovoru, da ne bi bilo smiselno odnehati zdaj, ko smo že skoraj na cilju," je dodal. Rehn formalni odgovor slovenske strani pričakuje v prihodnjih dneh, nove sestanke pa v bližnji prihodnosti.

Žbogar in Rehn o dopolnilih osebno v ponedeljek
Predsednik zunanjepolitičnega odbora DZ-ja Ivo Vajgl je po seji odbora dejal, da so dopolnila k Rehnovemu predlogu dobila vsebinsko podporo. Javnosti uradno ostajajo neznana. Kot je za MMC pojasnil uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic, bodo dopolnila, čeprav v javnosti kroži že precej podatkov, v Bruselj romala v tajnosti. Obe strani sta se po njegovih besedah pri tem zavezali k molčečnosti, javnost pa bo z njimi seznanjena, ko bodo znani rezultati.

Dopolnila naj bi Slovenija v Bruselj poslala do konca tedna. Zunanji minister Samuel Žbogar je napovedal, da bo komisarja Rehna o njih obvestil po telefonu, v ponedeljek pa bosta o njih govorila tudi osebno.

Slovenska politika - različni pogledi, a konstruktivno razpoloženje
Kot je znano, je predloge dopolnil k predlagani rešitvi vprašanja meje s Hrvaško v četrtek sprejela že vlada, pristojni odbor pa jih je danes obravnaval za zaprtimi vrati. Vajgl je še povedal, da sta premier Borut Pahor in zunanji minister Žbogar člane odbora z odgovorom Slovenije seznanila v obsežnem uvodu, sledila pa je temeljita razprava. Člani naj bi izrazili veliko različnih pogledov, a prevladovalo naj bi konstruktivno razpoloženje.

Na vprašanje, ali se strinja s kritikami, da je odbor zgolj obveščen o odločitvah vlade, je odgovoril, da so bile kritike, izrečene na četrtkovi seji OZP, bolj v smeri, da želi biti odbor enakopravno in ob pravem času informiran, in ne preko medijev. To po Vajglovih besedah pomeni, da bo treba v vladi in drugje, od koder odtekajo informacije, "nekaj narediti za to, da bomo bolj državotvorno sodelovali, ko gre za interese države in dokumente".

Jakob Presečnik
, SLS, je po seji ponovil, da je bil OZP v preteklosti preveč odrinjen, Tone Anderlič, LDS, pa je izrazil nezadovoljstvo, da sta bila tako Rehnov predlog kot slovenski odziv objavljena v medijih, še preden so za to izvedeli poslanci.

Vajgl hrvaško stran pozval k premišljenosti
Ivo Vajgl je pred kratkim pisal tudi hrvaškemu kolegu, predsedniku odbora za zunanjo politiko v saboru Mariu Zuboviću, kjer ugotavlja, da sta sosednji državi v občutljivi fazi dogovarjanja o rešitvi mejnega vprašanja, saj smo, namesto da bi se približali rešitvi, zabredli še v nove težave. Zato bi bilo po njegovih besedah modro, če politiki obeh strani ne bi uporabljali nepremišljenih izjav: "S presenečenjem sem prebral izjavo premierja Iva Sanaderja na predvolilnem srečanju v Gospiću in njegovo sporočilo "hrvaškim prijateljem v Sloveniji", da "slovenska politika in slovenski državni vrh vodita slabo politiko.""

Sanader: Turisti da, izsiljevanje ne
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je medtem na predvolilnem shodu v Splitu v četrtek zvečer dejal, da naj Slovenija Hrvaške ne izsiljuje: "Sporočam Sloveniji, sosednji in prijateljski državi, da bomo njene turiste prisrčno sprejeli, sicer pa naj nas prenehajo izsiljevati. Naj spomnim (slovenskega) premierja (Boruta) Pahorja, da je tudi njegova država postala članica EU-ja, ne glede na spor o meji," je izjavil Sanader na enem izmed osrednjih trgov v svojem rojstnem mestu.

E. S./M. N.

Na žalost je treba spomniti na to, da smo takšno retoriko in tako neposredno komuniciranje z "zdravimi silami" v Sloveniji zadnjič doživeli v času vzpona Miloševićevega velikosrbskega nacionalizma.

Vajgl o Sanaderjevi retoriki