Primer Nekrep je razdelil zdravnike. Foto: MMC RTV SLO
Primer Nekrep je razdelil zdravnike. Foto: MMC RTV SLO
Denišlič odšel, kaj sledi?

Miro Denišlič je, kot je znano, v petek odstopil zaradi zapletov v zvezi s primerom Nekrep. Janez Remškar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, je v zvezi s tem za TV Slovenija v prispevku Jasmine Jamnik dejal, da Denišliča pozna kot izjemnega stokovnjaka in humanista, torej gre za opozorilo, da je ravnanje treba spremeniti. Zdravniška zbornica ni odgovarjala varuhinji človekovih pravic, pa tudi na moje prošnje ne, dodaja.

Kolegi v zbornici in tudi ostali se morajo do problema opredeliti, dodaja Remškar. "Še zmeraj me je sram, da sem član te zbornice," je še dejal.

Živčec Kalanova o odstopu ne razmišlja
Kot pa je dejala predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan, je to sicer svobodna volja, a jo osebno zelo žalosti, da je do odstopa prišlo. Živčec Kalanova je poudarila, da imajo tako predsednik kot tudi vsi drugi člani razsodišča njeno neomajno osebno in člansko podporo, saj jih je osebno predlagala v imenovanje skupščini zbornice. Hkrati predsednica zbornice meni, da Denišličev odstop ne pomeni nezaupnice njej.

Kot pojasnjuje, sta razsodišče in skupščina dva neodvisna in samostojna organa zbornice. Ker je skupščina najvišji organ zbornice, je njena stališče dolžna spoštovati, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne. Sama sicer o odstopu ne razmišlja.

Na vprašanje, ali je odstopila tudi članica drugostopenjskega razsodišča Breda Balon Pečovnik, je odgovorila, da njene pisne odstopne izjave ni prejela, je pa Balon Pečovnikova komunicirala s pravno službo.

Kmalu novo razsodišče
Glede nadaljnjega dela razsodišča je predsednica zbornice dejala, da mora razsodišče v tem trenutku, torej po odstopu predsednika, mirovati. Na naslednji seji skupščine zbornice, ki naj bi bila predvidoma sklicana marca, bodo imenovali novo razsodišče.

Sicer pa so zapleti pri delovanju in odločanju zdravniške zbornice v primeru Nekrep po njenih besedah podlaga za spremembo aktov in za izboljšavo postopkov delovanja zdravniške zbornice.

Na torkovi seji drugostopenjskega razsodišča so namreč člani razsodišča pretehtali sklep skupščine zbornice, ki je omilil ukrep zoper mariborsko pediatrinjo Zlatko Kanič. Denišlič je takrat pojasnil, da člani razsodišča sklepa skupščine ne podpirajo in stojijo za svojim sklepom, ki ga je razsodišče sprejelo 30. junija lani.

Denišlič odšel, kaj sledi?