Slovenija
Dolge varnostne procedure pred organizirano vožnjo do kapelice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vladimir Putin se je v Sloveniji mudil tretjič. Foto: BoBo
Edini protest v Sloveniji so Putinu priredili pri nas živeči Ukrajinci. Pa še to v Ljubljani. Foto: BoBo
Najbolj predani obiskovalci so prišli dobro opremljeni za veliki obisk. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ruska kapelica je bila postavljena leta 1916 v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero preminulih vojakov. Foto: BoBo
Putinova osebna varnostna garda. Foto: BoBo
Gromek aplavz je požela metropolitova misel, da so Slovenci bili in vedno bodo ruski bratje. "Cela Evropa je posuta z ruskimi kostmi – ni naključje, da spomeniki ruskim vojakom stojijo po vsej Evropi. Zdaj bo spomenik stal tudi v Sloveniji." Foto: BoBo
Najbolj oblegani možakarji za selfije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Borut Pahor je v svojem govoru dejal, da je Ruska kapelica predvsem opomin, da je mir mogoč, a ni samoumeven. Foto: BoBo
Slovenski EPP za ruske obiskovalce. V njem od nastanitev priporočajo predvsem bolj luksuzne hotele s poudarkom na Rogaški Slatini, ki že tradicionalno velja za cilj ruskih gostov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hladno orožje z avtobusov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mnogi od obiskovalcev se redno udeležujejo proslave, za nekatere pa je bila prva priložnost prav Putinov obisk. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
VIDEO
Zakulisje Putinovega obiska
VIDEO
Pahor in Putin na pogovor...
VIDEO
Neuradno bo jeseni sledil...

Dodaj v

Reportaža s Putinovega obiska ali najdaljši dan pod Vršičem

Ruski predsednik na stoletnici Ruske kapelice
31. julij 2016 ob 06:47,
zadnji poseg: 31. julij 2016 ob 19:36
Kranjska Gora - MMC RTV SLO

"Tole bo šlo vse ven," zmaje z glavo policist ob pregledu spodnjega dela enega od avtobusov, napolnjenega s škatlami antifriza, razpršil za mrčes, kanistrov z neznano tekočino in kavnim avtomatom.

Na trati ob parkirišču pred policijsko postajo v Kranjski Gori, izhodiščno točko avtobusov za Rusko kapelico, se je že kopičilo ostalo hladno orožje - nešteto metel in omel, veder, lestev in plastenk. "Še lepilo za protezo so mi vzeli," je vdano v usodo dahnil upokojenec pred menoj.


Varnostni ukrepi so bili ob včerajšnjem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina strožji od vseh v preteklosti. Med jutranjo vožnjo smo vzdolž gorenjske avtoceste s kotičkom očesa na strateških točkah zapazili policijsko vozilo ali uniformirano osebo.

Dovozi s kranjskogorskih ulic, izhodišča pešpoti, parkirišča okoli Jasne in dovozi do koč na Vršiču so bili zaprti s policijskim trakom. Nad Kranjsko Goro je krožil helikopter, medtem ko so se pred rentgenom na parkirišču že okoli 9. ure vile večdesetmetrske vrste približno 2.500 akreditiranih obiskovalcev.

Nekateri najbolj zagreti so nosili majice s Putinovo podobo in napisom "Mr. President", strog protokol pa so vzeli skoraj kot razvedrilo. "Bi lahko eno žensko policistko, da mi hlače gor drži," se je zarežal neki obiskovalec ob predaji svojega pasu, medtem ko je drugi spraševal, kam lahko odloži bombe in pištolo, tretji pa se je navdušil vsakič, ko je pred rentgenom zagledal kako zvezdo s TV-zaslonov. "O, tisti s Planeta, ga vidiš?"

1.200 litrov vode, 3.000 frutabel
Na avtobusu so tam nekje pri drugi vršiški serpentini že začele odmevati partizanske pesmi, padla so prva povpraševanja, "če je komu uspelo pretihotapiti kaj kratkega". Nobenemu ni. Tudi vnos tekočin je bil po vzoru z letališč prepovedan, organizatorji so menili, da bo za hidracijo množice obiskovalcev - od tega kar nekaj starejšega rodu - dovolj 1.200 litrov vode v plastenkah in 3.000 frutabel, ki so jih delili na prizorišču kapelice.

Do osmega ovinka, kjer je na višini 1.100 metrov postavljena kapelica, je sledilo še nekaj sponzorskih transparentov podjetij z močnimi ruskimi vezmi (Krka, Riko, Plinovodi …), ki so že nakazovali, da bo Putinov obisk vseeno imel tudi gospodarsko noto, ne le pietetne. Tudi, ker so se med slavnostne goste na odru pomešali nekateri vidnejši poslovneži.

Do poldneva so bili obiskovalci že na svojih mestih, gorenjska avtocesta zaprta, snemalce pa je policija pošiljala na svoje mesto v t. i. medijski pool tik ob kapelici. Na ugovore, da bi bili raje še v senci, dežurni policist ni imel posluha. "Mi smo na soncu že od 6h!" je podučil kolega s komercialke.

Vojska na položajih
Da gre zares, so potrjevali obrisi vojakov z brzostrelkami, razporejeni v gozdu nad kapelico, medtem ko so skušali pevski zbori ozračje razelektriti in čakanje krajšati z ruskimi zborovskimi pesmimi, Katjušo in Ne čakaj na maj. Tik pod govorniškim odrom je prvo vrsto že zavzel cel odred izletnikov iz Ilirske Bistrice, ki so v ospredje potiskali svojega veteranskega predstavnika z rdečo zastavo s srpom in kladivom, majico s Putinom in čepico z rdečo zvezdo. "Saj niste s kakega fašističnega medija, kajne?" me pobara, ko malce oprezno odgovarja na moja poizvedovanja o tem, kako velik draž je zanj Putinova prisotnost na slovesnosti.

Obiskovalci, s katerimi sem govorila, so se povečini ognili vprašanjem o polemičnosti Putinovega obiska, tudi tisti, ki so bili sploh prvič na slovesnosti, so se le namuznili, ko smo jih vprašali, ali jih je privabila okrogla obletnica kapelice ali Putin. Se pa je slišalo misli, kot je tista, da se ob "medijski gonji proti Putinu kaže pomanjkanje sposobnosti videnja širše slike".

In ta širša slika po videnem na Vršiču vseeno očitno je dolgoletno slovensko-rusko prijateljstvo, slovansko bratstvo, kot ga je v svojem obredu izpostavljal metropolit Hilarion, in tradicija ohranjanja Ruske kapelice kot pietetnega spomina na več sto ruskih vojnih ujetnikov, ki so umrli med mukotrpno gradnjo ceste čez Vršič. Ali, kot je v svojem govoru poudaril predsednik slovensko-ruskega prijateljstva Saša Geržina: "Ohranjanje Ruske kapelice ni politično dejanje, ampak izraz brezmejne človečnosti."

"Rusi so se vrnili k starim vrednotam"
Podobno je na naše vprašanje o tem, ali Putinov obisk vidi kot politični ali pietetni, odgovoril vitez Jožef Ciraj, nekdanji vodja konzularnega oddelka slovenskega veleposlaništva v Moskvi. "Štiri leta sem živel v Rusiji. V Rusiji so cerkve polne – tega mi ne poznamo. Še stranke se ne morejo ustanoviti brez cerkvenega blagoslova. Ljudje so se tam vrnili k starim vrednotam – in Ruska kapelica je ravno to. Da se dostojno goji odnos do teh padlih fantov. Če nam je to lahko opomin … Kot je rekel škof Lipovšek - vsi smo v istem čolnu," nam je povedal Ciraj, ki se je slovesnosti udeležil zasebno, z družino.

Za Ciraja ima Ruska kapelica še poseben pomen, saj se je njegov stari oče boril na soški fronti, za kar je leta 1918 dobil tudi medaljo. "Koliko smo se iz zgodovine naučili, ne vem, je pa Ruska kapelica nedvomno poduk, kako je vsake žrtve škoda. Starši vložijo toliko dela, da bi otrok shodil, se šolal, se zavedal domovine, v vojsko pa vpokličejo samo najbolj zdrave fante. Prav vsakega od njih je izjemna škoda, pa naj bo ruski ali naš," je še dodal Ciraj, ki je na slovesnost prišel z dedkovim zlatim medaljonom.

Predsedniška zamuda
Ob 13.15 uradni napovedovalec javi, da ruski predsednik žal zamuja, kar je sicer za Putina postalo že bolj pravilo kot izjema. Ljudje so čakanje sprva vzeli precej dobrohotno in ga izkoristili za fotografiranje veteranov v starih uniformah s soške fronte, ob 13.30 pa so se že prvič razvneli ob prihodu Milana in Štefke Kučan, zakoncev Türk, Matjaža Nemca in Alenke Bratušek. "Alenka, lepo vas je videti!" vzklikne moja soseda, bivša premierka pa se ji vljudno nasmehne.

"Kar sem, kar sem, Milan," vabi prvega slovenskega predsednika druga soseda, iz istega najbolj zagretega ilirskobistriškega odreda, a jo že kmalu zamoti gospa Kučan. "O, Štefka, tukaj!"

Ko se slovenska (leva, kaj bi skrivali) politična garnitura porazporedi na podestu pred kapelico, je tudi te zabave hitro konec in ljudje čedalje bolj čutijo žgoče gorsko sonce, ki "pribija" med redkimi krošnjami smrek na gole vratove, ramena in pleše.

Od tistih začetnih "Smo dali tu že kaj hujšega čez, je bil tudi že mraz pa dež," se počasi okrepijo vzdihi in pihljanje z akreditacijami, v grla tečejo zadnje kapljice vode, ki je zaradi zapore ceste niso dodatno dostavljali. "O, Buh ti požegni," si je oddahnil moj sosed, ko je sonce za delček sekunde prekril oblaček, medtem ko je najglasnejša iz ilirskobistriškega odreda že obžalovala, da je pustila liter žganja doma.

V živo z Brnika
Ob 14.00, ob napovedani uri slovesnosti, je voda dokončno pošla, neki osnovnošolec pred mano se je vdano v usodo zleknil na mahnata tla in staršem naročil, naj ga "zbudijo, ko pride Putin". Ni potrebno, to nalogo opravi glas napovedovalca, ki kmalu sporoči, da je rusko predsedniško letalo le pristalo, kar zbrana publika pospremi z odobravajočim, čeravno že rahlo slabotnim aplavzom.

Razpoloženje rahlo dviga javljanje RTV-jeve dopisnice z Brnika, ki dviga napetost z ugibanjem, ali je Putin v letalu ali gre za trik, ali je predsedniška zastavica na limuzini ali ni, s sporočanjem, kje vse RTV kamer nima, in ugibanjem, v koliko minutah lahko prideš z Brnika na Vršič ob povsem izpraznjeni avtocesti. "Rekla bi, da predsedniku danes hitrosti ravno ne bodo merili," sklene svoje poročilo z dovtipom, ki izzove hehet iz zbranih pred kapelico.

Manj odobravanja je bila med občinstvom deležna studijska analiza "paradoksa podpore slovenske levice Putinu", zato skušajo moje sosede veliki zaslon, razpet med debla iglavcev, preglasiti s popevanjem partizanskih in primorskih pesmi. Uspešno. Celotna vrsta pod odrom zdaj sliši le še šume iz ozadja.

"Živel Putin!"
Ob 15. uri nov lažni alarm – "Samo Kahl je prišel," se namuzne zunanji minister Karl Erjavec ob mimohodu. Po še četrt ure čakanja sonce dokončno udari v glavo tistim na najbolj izpostavljenih mestih in slišijo se duhovičenja, kako je šel verjetno Putin odtočit, pa kako je zgrešil cesto in "mar bi ga šel Milan peš iskat". Še 10 minut kasneje zbrane razveseli močan piš vetra. "Zdaj se ga pa že čuti v ozračju," pokima moj sosed, medtem ko tisti za menoj modruje, kako je Putin pa res "pravi dec", ki še vihar s seboj prinese.

No, ker predsedniškega konvoja kljub temu še kar ni na vidiku, duhovičenje počasi zamenjata kletje in preklinjanje, kako ima "pa vse svoje meje". A jih Putinov točno uro in pol zakasneli prihod le potolaži in ruskega predsednika pozdravijo z dolgim aplavzom. "Živel Putin!" mu vzklikne eden tistih iz prve vrste, ki se skuša obdržati na mestu ob naskoku kolegov iz ozadja, ki se prerivajo za najboljši posnetek visokega gosta. Ta jim nameni dobrohotni pomah in nasmešek, vsakršno upanje na avtograme pa ubijejo mrki pogledi Putinovih telesnih stražarjev.

Topel slovenski sprejem
Slovesnost se končno lahko začne. Uvodno besedo dobi gostitelj, predsednik države Borut Pahor, ki v svojem govoru poudari, kako nam ni vseeno za žrtve vojn ter kako so vojne in mir stvar politične odločitve, ne pa neizogibnih zgodovinskih okoliščin.

Tu se je za malenkost zdelo, da gre morda za subtilen namig Putinu, izobčenem od Zahoda zaradi svojih avantur na vzhodu, a je Pahor, še preden bi se lahko ta misel preveč usedla, govor preusmeril v smer novih oblik vojskovanja, z novimi varnostnimi grožnjami, ki jih te prinašajo, in brezobzirnostjo radikalnega terorizma, pri katerem klasične diplomatske, mirne poti odpadejo. "Uspelo bi nam le, če združimo moči in premagamo medsebojno nezaupanje," sklene z mislijo, ki pa bi jo lahko razumeli tudi kot nekakšno povabilo Zahodu k roki sprave z Moskvo.

Tako je to verjetno razumel tudi Putin, ki se je v svojem kratkem nagovoru predvsem zahvalil za lep sprejem v Sloveniji, kjer da vedno toplo pozdravimo goste iz Rusije (nov aplavz). "Ko gledam na to skromno kapelico, si mislim, da tisti, ki so jo gradili, verjetno niso nikdar mislili, da se bomo 100 let kasneje zbrali in jih počastili," je razmišljal Putin, ki je v Sloveniji sicer tretjič, a se je slovesnosti pri Ruski kapelici doslej udeležil le Dmitrij Medvedjev, sedanji ruski premier.

Najbolj gromkega aplavza pa je bil deležen predvsem njegov sklepni poudarek, kako je bila sovjetska vojska tista, ki je premagala Nemce v drugi svetovni vojni, ter kako se ne sme dopustiti poskusov potvarjanja zgodovine in poveličevanja režimov, ki so pomorili na tisoče ljudi.

Putin je bil za to misel in za svoj celotni nastop na Vršiču nagrajen z vzkliki odobravanja, maloštevilni protestniki iz vrst v Sloveniji živečih Ukrajincev so se zbrali 90 kilometrov stran, v Ljubljani, daleč od oči ruske delegacije. Kot je izpostavila RTV-jeva dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik, Putin na nobenem izmed svojih letošnjih uradnih obiskov v državah EU-ja ni bil deležen tako toplega sprejema kot v Sloveniji.

Obiskovalci so mu odpustili celo to, da so jih še dobro uro po koncu slovesnosti zadrževali na osmem vršiškem ovinku (kar je terjalo najmanj eno slabost in posledično zdravniško asistenco) in da jih je po osemurni igri potrpežljivosti pri Naklem pričakala ponovno zaprta gorenjka. Ni čudnega, da se jih je kar nekaj raje odločilo dan zapečatiti s pivom, vodko, pelmeni in piroškami v ruski vasi v središču Kranjske Gore.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
DXM
# 31.07.2016 ob 07:08
Sem zelo zadovoljen, le upajmo na to, da se slovensko ruski odnosi še izboljšajo.
mihaing
# 31.07.2016 ob 07:31
Teli clanki so pa ze utrujajoci. Ce bi toliko pisali o mutnih drzavnih poslih bi bilo pol manj problemov kot jih ima drzava sedaj. Samo kaj, ko ne smete... kajne?
tele_od_krave
# 31.07.2016 ob 06:58
zabavno branje
vidaest
# 31.07.2016 ob 07:45
No, mi smo mala državica in take stvari so pomembne za našo prepoznavnost. To je bil za Slovenijo vsekakor "dogodek meseca".
Krimsky
# 31.07.2016 ob 07:14
Lepo je bilo slišati ruščino ...
stone77
# 31.07.2016 ob 08:11
kakorkoli obračamo bilo je dobro izpeljana akcija varovanja,organizacija obiska je bila na visokem nivoju in dogodek sam je bil izjemen,tako da si,kot narod lahko samo čestitamo...

dobri smo...ni kaj...
da si upamo ob vsej tej teroristični golazni izpeljati tako velik projekt je res zelo pohvalno...

SLOVENIJA
firtoh
# 31.07.2016 ob 07:44
lepilo za protezo so mi vzeli," je vdano v usodo dahnil upokojenec pred menoj.
ahaha...hudo nevarno orožje.Bi pa ga lahko uporabil Pahor,da bi držal jezik za zobmi
anny22
# 31.07.2016 ob 08:45
Iiiiiiin...spet se je začelo prepucavanje levo-desno, partizani-domobranci, dobri-slabi, za-proti. Psihiatri bi imeli kaj povedati.
Diliges
# 31.07.2016 ob 07:28
Rahlo komično. Odziv nekaterih spominja na obisk Esmeralde pred ljubljansko mestno hišo. Politiki pa še zdaj očitno ni jasno, zakaj so ga povabili.
kabošti
# 31.07.2016 ob 09:50
Wagra, ne mi no s takimi. Pa ne spet s panslavizmom in bratstvom kot izgovorom za revolucionarna dejanja. Boljševiki so delali na izrazito internacionalni ideji, in so zanikali nacionalno podstat. Nasprotno so nacisti poudarjali nacionalno idejo arijske rase. Ko pa je Nemčija 22. 7. 1941 napadla ZSSR, je Stalin to nenadoma razglasil za domovinsko vojno in začel apelirati na ruska čustva, Hitler pa je to razglašal kot vojno proti boljševizmu in klical na pomoč različne narode v večnanacionalno koalicijo.
Stalin je potem na raznih konferencah z zavezniki razvijal panslovansko idejo kot krinko za okupacijo celotne vzhodne Evrope. To mu je tudi uspelo.
Jaz sem Slovenec mnogo rodov nazaj. Vem, kakšne so moje korenine. Ne sovražim sosednjih narodov, slovanskih, romanskih ali germanskih. Temu se reče patriotizem, ne nacionalizem. Ljudje iz okolja katoliške Cerkve pa so stoletja ohranjali ta naš slovenski narod, od pesnikov ( Vodnik, Gregorčič, Aškerc, ...) do pisateljev (Finžgar, ...), do narodnih buditeljev, raznih učiteljev naroda ... Slomšek ne seveda tu absolutno najbolj podcenjena figura v zgodovini slo naroda.
Diego Armando
# 31.07.2016 ob 09:42
Smešno, kako levičarji onanirajo na Putina s sovjetskimi in komunističnimi simboli, Putin pa je eden največjih DESNIČARSKIH avtokratov na svetu.
genniuuss
# 31.07.2016 ob 07:22
to ni blo še nič,
boste vidl kako bo ko bo šel Pahor v Rusijo.
dominho92
# 31.07.2016 ob 07:23
aliona33

moje misli od vceri, ko sm gledu pa poslusu kaksne cene je vn metala o tej limuzini, pol pa k je na most prsla pa komi govorila haha
Bivši uporabnik
# 31.07.2016 ob 18:48

vojnaslo91
Sicer sem pa vesel, da ruski diktator, zločinec zapušča Slovenijo v enem kosu...


...samo tvoj nasmeh je bolj grenak...
Dečva.
# 31.07.2016 ob 09:54
@Wagra ne moreš se it "pan-slovanstvo" in govorit o potrebi "slovanske bratske solidarnosti", a v isti sapi slovanske narode hierarhično razvrščat glede na to, koliko "izdajalski" in "fašistični" so. To meji že na rasizem.
Dečva.
# 31.07.2016 ob 09:42
@Diego Armando
Smešno, kako levičarji onanirajo na Putina s sovjetskimi in komunističnimi simboli, Putin pa je eden največjih DESNIČARSKIH avtokratov na svetu.

Dobrodošel v Butalah.
kabošti
# 31.07.2016 ob 09:06
Saj to je paradoks in popolno nepoznavanje realnosti okoli sebe. Ruska pravoslavna Cerkev, ki ni enako katoliška, opomba mimogrede za imbecile, je 100% odvisna prej od carna, nato od politbiroja, sedaj od Putina. Temu se reče državna Cerkev. Zato ni res, da mora vse odobrit Cerkev, vse mora odobrit Putin, nato pa skozi cerkvena usta to pride v javnost. Saj ni skrivnost, da morajo biti vsi ruski pravoslavni škofje odobreni včasih od KGB in politbiroja, danes pa isto. So bili mnogi kagebejevci. Zato je Ruska pravoslavna Cerkev (kot Srbska enako) zlizana z oblastjo, nemoteča, za oblastnike sprejemljiva in nenapadana v medijih in javnosti. Za razliko od Katoliške C. v Sloveniji, kjer je pač za levo oblast bila vedno moteča in zato toliko laži, neresnic, zgodovinskih izkrivljanj, napačnega podajanja v šoli, medijskih napadov ... Saj to je vsakemu politologu in sociologu že zdavnaj jasno, samo preprost neuk folk pač treba zavajat. Divide et impera.
rooster
# 31.07.2016 ob 08:52
nova ideja za maškare - možicelj z zvezdo, putunim in rdečo zastavo
KLIPAN
# 31.07.2016 ob 10:57
@Gepard007
"Kakšni slovani neki. Rusom je vseeno za eno Slovenijo. Dvakrat bi nas v zgodovini že skoraj napadli mi pa še kar furamo neko "bratstvo."

Pa nas niso.
Za razliko od Avstijcev, Nemcev, Madžarov, Italijanov......ampak to te seveda ne moti.
Dečva.
# 31.07.2016 ob 09:29
@Wagra
Dečva, v prinmeru npr. Ukrajincev, Hrvatov in Poljakov so panslovanske parole neumestne, ker je politika teh držav izrazito katolicistična (celo mestoma neo-fasšistična) in pro-zahodna, torej proti-slovanska.

Wagra, ker se imaš za Marxista, me zanima kaj meniš o Marxovi in Engelsovi kritiki pan-slavizma kot nazadnjaške nacionalistične ideje, ki je služila kot podaljšek zunanje politike takratne Imperialne Rusije - meni se zdi, da če pogledam tvoj komentar, njuna kritika po stotih letih še vedno drži kot pribita!
kabošti
# 31.07.2016 ob 09:27
Cerkev mora stati na strani Boga in božjih zakonov. Pika! Sicer ni Cerkev. Škof Lipovšek je težko bolan. Kako nekdo po subjektivni oceni gleda še ni merilo česarkoli. Katoliški škofje so bili najbrž gor edini zaradi pietetnih razlogov, pa verskih, ker se je gor tudi molilo. Mi je pa fenomen, kako razprava nemehno iz Putina (izgleda načrtno) preskakuje na ZDA, pa Cerkev ... Kot da bi se tudi Putinovi častilci zavedali, da je tip bad guy in da bi raje o čem drugem debatirali.
Kar pa se tiče obiska papeža na Poljskem, pa ni papež naš šef, ampak On zgoraj. Po javnih statistikah je danes v slovenskih cerkvah vsaj 300.000 ljudi. Toliko ljudi je obiskalo našega šefa. Pa naj Putin to premaga!
rooster
# 31.07.2016 ob 09:18
tudi tukaj bili podobno "mladi" ljudje kot na tistih SDS shodih
kabošti
# 31.07.2016 ob 08:13
V Sloveniji nostalgično oziranje v socializem in kaj vse so rdeči priviligiranci izgubili, v Rusiji diktatura, v Ukrajini pa klanje. Kako daleč so vsi ti oboževalci Putina od človečnosti pokaže prav to, kako malo jim je mar za desettisoče mrtvih zaradi Purinovega imperializma. Ruska kapelica my ass - ta folk je cerkve in kapelice na veliko rušil, šele po l. 1991 so se nanjo spomnili. Hinavščina na kubik! Ko se boste pa naslednjič usajali nad papežem, pa se spomnite na hinavščino ruskih kao pravoslavcev, ki se javno križajo, čez 5 minut pa iz avta ukazujejo vojaške napade.
Tinkola
# 31.07.2016 ob 07:12
Posrečeno. Komično. In ja, dobrih nekaj sto km stran tega 'trpljenja' vsekakor nismo pogrešali.
oliva
# 31.07.2016 ob 10:07
Čestitke Sloveniji za logistično in splošno zelo zahteven dogodek, ki smo ga izpeljali zelo profesionalno.
the law1
# 31.07.2016 ob 09:44
@Wagra

zato globine slovanske ideje in bratske povezanosti, ki jo mi, neokuženi od krščanske ignorance ali buržujske dekadence, čutimo, ne zaznavata.

Hahaha. Pred 20 leti si verjetno posmehoval npr. Čehom in Slovakom sedaj pa bi ti neko bratsko povezanost.
kabošti
# 31.07.2016 ob 08:50
Hubert, bravo. Briga Ruse za Slovence, nas je za eno predmestje Moskve. Smo le odskočna deska za Ruske interese v Evropi. Kako slovansko bratstvo neki. Ta folk ne premore nobenih pozitivnih čustev do Poljakov, Čehov, Slovakov, Bolgarov ... Gre za komunistično nostalgijo in preživeto ideologijo, ko so jo boljševiki najprej vsilili svojemu ruskemu narodu, potem pa celotnemi slovanskemu življu in ga tako oropali za blaginjo, demokracijo in svobodo. In to danes proslavljajo ti paraziti, ki po Putinovem vzoru sesajo kri tudi naši deželi in smo jih včeraj kot en lep šopek imeli zgoraj zbrane.
Kdaj bodo v Rusiji odprli kak spomenik za tisoče tam pomorjenih slovencev, tudi izgnanih v Sibirijo ...? Pa priznali, da smo zaradi komunističnih podrepnikov ala Tito, Kardel & banda izgubili Trst, Istro do Mirne, Gorico ...?
stari maček
# 31.07.2016 ob 18:22
Samo OZN se sme vtikat v druge države,vsaka posamezna država nikakor ne,Amerika pa svoj nos tika povsod po.svetu,gnila je.
vojnaslo91
# 31.07.2016 ob 11:53
Koliko nedolžnih ljudi so komunisti pobili v zadnjih desetletjih??

Samo za KLIPANA....
Konflikt se je začel 27. decembra 1979 z namestitvijo sovjetske 40. armade v Afganistanu in se je končal 15. februarja 1989, ko so se iz Afganistana umaknile še zadnje sovjetske sile.
m72
# 31.07.2016 ob 11:33
"To je bil za Slovenijo vsekakor "dogodek meseca"."

Dogodek leta. In brez narekovajev.
Korošec
# 31.07.2016 ob 11:30
Samo da zmaga Trump pa se bodo tudi odnosi z Rusi normalizirali, je pa zanimivo gledat največje svetovne medije od ameriških do nemških itd. ni dneva da nebi na prvih straneh demonizirali Trumpa in Putina, ter jemali njune izjave iz konteksta v neg. smislu seveda. Se vidi da za vsem tem stoji nevidna sila, ki sili celo evropo v konflikt z Rusi in sprejemanje migratov iz bližnjega vzhoda kot nekaj dobrega.
lonc
# 31.07.2016 ob 10:04
z bratsko rusijo nas veže marsikaj-tajkun postaneš če si zaveznik starih komunistčnih sil,velja za slovenijo in rusijo
kabošti
# 31.07.2016 ob 09:15
Nisem ponorel, samo sveta jeza me grabi. V istem trenutku Putin podpira neti vojno v Ukrajini, tu gor pa takšno klečeplazenje. Sama leva elita se je gor gužvala z nekaj partizanskimi ultranavdušenci. Fuj fej, sram me je, ko njih gledam! A res ne opazite, da smo v materialni, duhovni, človeški, moralni krizi zaradi teh ideologij in takšnega razmišljanja? 25 let po osamosvojitvi še ne vemo, kaj je demokracija, svoboda, ... In potem to en Putin zlorablja. Folk pa mu ploska. A ne razumete, da samo še globje tonemo zaradi tega? Putinu ni v interesu, da nam pomaga, ampak zasužnji. Naša pot ni ZDA ne Rusija, ampak Evropa, kamor spadamo geografsko, zgodovinsko, kulturno, versko, in na vse druge možne načine. Združena povezana k miru usmerjena socialna in solidarna Evropa, ki jo moramo mi soustvarjati. S kritiziranjem in pogledovanjem k Rusiji bomo šli rakovo pot - in ker tu živim in se tega bojim, se razvnemam.
kabošti
# 31.07.2016 ob 08:41
Stone 77, ne mi zdaj s slepilnimi manevri. Če so Američani negativci v enem delu sveta pa so Rusi lahko na drugem? Torej ker eni pobijajo lahko tudi drugi? Kako bivši komunisti in njihovi ideološki nasledniki vidite svet bizarno. Tukaj je bil Putin in ne Obama in govorimo o prvem in ne drugem. Tudi Američani pa Britanci in še kdo (da ne omenjam Kitajcev na Tibetu) počnejo svinjarije, a tu se govori o Putinu. Ostanimo pri njem. Odeva se v obleko demokracije in krščanske vere ter ruskih tradicij, je pa diktator in ga vodijo lastne osebne ambicije, slava, oblast, bogastvo ... Izgleda kot ovčka, a je volk v ovčji preobleki. Vsi vi sledilci, ki ste se včeraj prerivali pod Vršičem, niste šli tja iz pietetnih razlogov. Pač ste željni delčka te slave in oblasti in afirmacije in se rinete ja kot prašiči h koritu kot so se dvorjani k Ludviku XIV. Vsaka doba pozna takšne osebke, kot jih Wilde opiše tudi v Živalski farmi. Tako imenovani levičarji, ki pa to niste, ker vam je en drek mar za uboge in revne in zatirane (sicer bi Putinu svetovali naj proda en avijon in nahrani revne, tako kot nikoli ne pozabite papežu očitat tiste katrce), ste se gužvali na soncu, da bi bili bliže svojemu maliku. Fej vas bodi, zaradi tistega folka včeraj tam gor je Slovenija v takšni riti. So že vedeli, zakaj so tako varovali tisto kapelico. Ne zaradi Putina, zaradi folka gor. En plaz, pa bi bila Slovenija za nekaj časa rešena, dokler se ne bi iz rovov priplazili novi troli in ostala golazen. Nikoli jih ne zmanjka.
Kolupaila
# 31.07.2016 ob 08:18
..... ne frak ne talar

jantar, kavair in obvezno iphone 3/4 obiskovalcev zmaga slika 29, čudno da nimajo ruskih pametnih telefonov(kitajci jih vsaj kopirat znajo, za Ruse je to višja matematika), bizarno!
Cvicek
# 31.07.2016 ob 08:01
glej sliko 9 kako varnostnik od Putina gleda Pahorja... lol :p
Napetost
# 31.07.2016 ob 18:32
Politko, diplomacijo in meddržavne odnose lahko komentiramo in razlagamo z vidikov interesov držav, lastnih interesov politikov in strank ter intersov nabiranja točk na volitvah oz. utrjevanja poitične podobe v javnosti. Vse ostalo je bolj kot ne nasedanje.
Iskreno dobrega je zelo malo. Kar je dobrega je povečini zato, ker pač določene stvari koristijo vsem, tudi če kdaj bolijo in seveda zato, ker smo pač državljani tisti, ki damo glas na volitvah.
pistacijA
# 31.07.2016 ob 13:57
"Štiri leta sem živel v Rusiji. V Rusiji so cerkve polne – tega mi ne poznamo. Še stranke se ne morejo ustanoviti brez cerkvenega blagoslova. Ljudje so se tam vrnili k starim vrednotam – in Ruska kapelica je ravno to."

Ob branju tega si skoraj predstavljaš da se je to dogajalo v kaki drugi balkanski državi. Pol se pa spomniš, da je le to tukaj v Sloveniji in da so si ljudje naprintali majice in nadeli kapo z rdečo zvezdo.
Tako rečeno: lahko se odcepiš od juge a juga se od tebe nikoli.

Če bi bili vsi ljudje bolj razgledani, bi se lahko bratstva in spomini krepili z bolj modernim odnosom in celotna družba bi lahko napredovala.
Upokojenci bi pa lahko tut že nehal met te mokre sanje o tovarišu Titu in ostalih zadevah, ki jih ni več.
oliva
# 31.07.2016 ob 13:11
*Aja, ful dober Romih včeraj, totalne pohvale.
Tudi ruska prevajalka me ni motila, niti (in še najmanj) njen naglas.
pkozin
# 31.07.2016 ob 13:00
Zanima me, če bo Pahor vzel s seboj v rusijo tudi nadškofa in metropolita Zoreta in če se bo upal pred kakšno kapelico pokrižat tako kot Putin!?
Calendula
# 31.07.2016 ob 09:56
Bili del zgodbe pri Kapelici. In ni nam žal.
Putinu očitajo/očitate mnoga dejanja, in veliko očitanega mu ni v čast, a v primerjavi s početjem Amijev je svetnik.
V času, ko bi nas čez atlantske multinacionalke s podporo EU žele prisiliti v sužnjelastniški odnos, nam s pogodbami odvzeti suverenost, nam Rusija ponuja trg za naše izdelke. Putin nam ne vsiljuje GSO, meso klonirani živali, nam ne trga iz rok pitno vodo ..... itd.

Za razliko od ruskega veleposlanika nam zmazek od Mussomilija, še v zvezi s kandidaturo Turka se oglaša, soli pamet, konstantno vsiljuje svoje mnenje in je užaljen, ker ga ne upoštevamo.

Tudi Rusija ima svoje zgodbe s Čečeni, Ukrajinci ......, a zato ni Evropo pahnila v teroristično vojno, kakor se je zgodilo zaradi Amijev in njihovega 11.septembra.
the law1
# 31.07.2016 ob 09:48
Kot je razvidno iz podatkov o izvozu je za nas z gospodarskega vidika bolj pomembna celo Hrvaška kot pa Rusija oz. če to pretvorimo v absolutne številke na Hrvaško izvozimo za cca. 750 milijon EUR več letno kot pa v Rusijo
the law1
# 31.07.2016 ob 09:41
Kot zgleda iz tega članka eni živjo od zraka oz. se napajajo z bullshitom. Če mi pustimo ta levo- desni bullshit ob strani na podatki o npr. slovenskem izvozu povedo drugačno sliko

Slovenski izvoz v posamezno državo kot delež celotnega izvoza
Nemčija: 20%
Italija: 11%
Avstrija: 8,3%
Hrvaška: 6,9%
Francija: 5,2%
Rusija: 4,5%
Madžarska: 3,9%
Poljska: 2,9%
Srbija: 2,6%
Česka: 2,3%
UK: 1,9%
.........

Tudi na podlagah teh podatkov me vedno fascinira kako deluje glava ideološkega zaslepljenca, ki ni sposoben treznega razmišljanja v nobenem primeru.

Npr. jaz že od vsega začetka podpiram Rusko intervencijo v Siriji, ker to je edina logična stvar v tistem primeru, kar pa ne pomeni da mi je Rusija preveč pri srcu. Nekateri se morate še kako zbudit v sedanjem času ne pa da ostajate z glavo v letih 70 prejšnjega stoletja.
Tao3
# 31.07.2016 ob 09:34
Odlično opravljeno, pohvalno! Vse čestitke.
Hubert
# 31.07.2016 ob 08:33
Predsednik Vladimir Putin se je prekrižal, ko je položila venec umrlim rojakom na Vršiču!
»V Rusiji so cerkve polne – tega mi ne poznamo. Še stranke se ne morejo ustanoviti brez cerkvenega blagoslova. Ljudje so se tam vrnili k starim vrednotam – in Ruska kapelica je ravno to. Da se dostojno goji odnos do teh padlih fantov. Če nam je to lahko opomin …," vitez Jožef Ciraj, nekdanji vodja konzularnega oddelka slovenskega veleposlaništva v Moskvi.
Napetost
# 31.07.2016 ob 18:33
^ ^Tudi na Putinov obisk moramo pogleati s teh perspektiv.
Krissssss
# 31.07.2016 ob 10:37
Drgac pa nism sploh vedu da ce se prekrizas ali pa ce hods v cerkev ali pa si kdaj sel si avtomatsko cisti desnicar nevem no poznam malo morje levicarjev ki so v preteklosti in tudi sedaj na vsake toliko grejo v cerkev ..
the law1
# 31.07.2016 ob 10:19
@oliva

Pa tudi za nekatere tako porajtani Čehi in Poljaki. ;)

Ti gledaš sam na izvoz, jaz pa upoštevam še marsikaj, med najpomembnejšimi so turisti.


Če se ne motim turizem v Sloveniji predstavlja cca. 10% BDP, kar je cca. 4 milijarde. Naš izvoz pa je cca. 30 milijard tako, da glede pomembnosti se da debatirat :)
Dečva.
# 31.07.2016 ob 09:37
@Wagra
vidva kot eksemplarja 2-h izrazito skrajno proti-slovanskih tendenc (nekakšna Ernst Roehm koalicija, bi lahko rekel), ki zajemata zgolj okoli 1/4 slovenske populacije,
zato globine slovanske ideje in bratske povezanosti, ki jo mi,


Torej mi hočeš povedat, da sta Engels in Marx tudi anti-slovanska dekadenta buržuja, ker sta panslovansko idejo označila za reakcionarno nacionalistično iluzijo?
Dečva.
# 31.07.2016 ob 09:18
@Wagra
ruska pravoslavna cerkev NI kolaborirala z okupatorjem, ampak je stopila na stran naroda).

Ampak med revolucija pa se vseeno ni postavila na stran zatiranih, kot bi rekel Lenin, pač pa je ostala zvesta belogardistični strani, za kar jo je potem boljševiška oblast smatrala kot kolaborantsko s zatiralskim razredom aristokracije. Pa mi povej, a je v revolucionarnem momentu stala na strani naroda ali ne?
Kazalo