Minister Žbogar je prepričan, da bo srečanje na Bledu korak v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO
Minister Žbogar je prepričan, da bo srečanje na Bledu korak v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO
Table
Dvojezične table so kamen spotike v odnosih med Slovenijo in Avstrijo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z ministrom Žbogarjem

Žbogar, ki se bo skupaj s premierjem Borutom Pahorjem v nedeljo na Bledu srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem, je poudaril, da je trenutno na delu tiha diplomacija, in dodal, da napredek v odnosih pričakuje že naslednji mesec. Povedal je, da lahko na izboljšanje odnosov kaže prav dejstvo, da se bo Jandroković udeležil Strateškega foruma Bled.

Prvi slovenski diplomat je pred začetkom foruma povedal, da rešitve glede mejnega spora med državama sicer ne gre pričakovati, da pa se bodo zadeve zagotovo premaknile. Napovedal je še, da trojica po nedeljskem sestanku ne bo posebej zgovorna in da bo javnost o morebitnem napredku pravočasno obveščena.

Na desni lahko poslušate celoten pogovor z ministrom Samuelom Žbogarjem iz Studia ob 17.00.

Žbogar odločen glede nasledstva ADP-ja
Žbogar, ki je nastopil kot gost oddaje Studio ob 17.00, se je dotaknil tudi odnosov s severno sosedo in ob tem še enkrat ponovil stališče, da je Slovenija kot ena izmed naslednic nekdanje Jugoslavije tudi naslednica avstrijske državne pogodbe in da ima kot takšna dolžnost in pravico, da Avstrijo opozarja na uresničevanje odločb iz pogodbe, še posebej glede zaščite slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Žbogar je povedal še, da glede nasledstva ni dileme, saj se več členov v avstrijski državni pogodbi nanaša izključno na Slovenijo.

Minister Žbogar je povedal tudi, da je premier Pahor v sredo avstrijskemu kanclerju Wernerju Faymannu odločno povedal, da ima Slovenija dolžnost in pravico, da opozarja Avstrijo na izvajanje določil iz pogodbe, a da je notranja stvar Avstrije, da skupaj z manjšino in z vsemi pristojnimi doseže dogovor, na kakšen način jih bo uresničila. "Zdaj je na Avstriji, da uresniči odločitve ustavnega sodišča glede dvojezičnih tabel in tudi druge obveznosti po sedmem členu ADP-ja. Naša manjšina je pripravljena na pogovore, čaka na vabilo, žogica pa je na avstrijski strani," je še povedal Žbogar.

Naj spomnimo, da so z avstrijskega zunanjega ministrstva v četrtek, le dan po obisku avstrijskega kanclerja v Ljubljani, sporočili, da Avstrija še naprej vztraja, da Slovenija ni uveljavila pravnega nasledstva po nekdanjem SFRJ-ju glede avstrijske državne pogodbe.

Pogovor z ministrom Žbogarjem