Pojavljajo se vedno nove različice porazdelitve resorjev znotraj desnosredinske koalicije. Foto: BoBo
Pojavljajo se vedno nove različice porazdelitve resorjev znotraj desnosredinske koalicije. Foto: BoBo

Pred glasovanjem DZ-ja o mandatarju za sestavo vlade prihodnjo soboto se bodo danes popoldne nadaljevala in morda tudi končala koalicijska usklajevanja petih desnosredinskih strank: SDS-a, NSi-ja, Liste Virant, SLS-a in DeSUS-a, je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš.

Glede na to, da je izvršni odbor SDS-a sinoči za kandidata stranke na jesenskih volitvah za predsednika republike soglasno potrdil Milana Zvera, ta torej kljub prvotnim napovedim ne bo minister za izobraževanje in kulturo.

Virant bi se umaknil Erjavcu
Sicer pa se glede razdelitve ministrskih mest vsak dan pojavljajo nova imena. Včeraj je tako zaokrožilo v javnosti, da prvak DeSUS-a Karl Erjavec vendarle ne bo zunanji minister, ampak predsednik DZ-ja, Gregor Virant pa bi v tem primeru prevzel vodenje ministrstva za okolje, zunanji minister bi postal zgodovinar in diplomat Andrej Rahten.

Sicer pa so se pogajalci petih desnosredinskih strank že v petek dogovorili, da bo nova koalicija temeljila na programu ukrepov proti krizi, da ne bo odpirala ideoloških vprašanj in tem, kot so ločitev Cerke od države ali NOB, in da ne bo kadrovskih cunamijev.

Janković še premišljuje
Koalicijsko pogodbo naj bi v torek potrjevali še organi strank, zadnji dan za vložitev kandidatur za mandatarja pa je v sredo. Kako se bo odločil predsednik države, še ni znano, predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Jankovič pa je včeraj zatrdil, da se glede vnovične kandidature še ni odločil.

Sicer pa sta povolilno dogajanje in analizo volilnega izida včeraj pod drobnogled vzela PS in SDS. Ta vsebine pogovorov ni želela razkriti, v PS-ju pa menijo, da aktualno politično dogajanje, zlasti glasovanje oziroma neglasovanje o mandatarju pomeni izdajo volivcev.