Najem prostorov NPU-ja bo pregledalo Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Najem prostorov NPU-ja bo pregledalo Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO

Cilj revizije je po besedah predsednika Računskega sodišča Igorja Šoltesa izrek mnenja o pravilnosti in smotrnosti postopkov pridobivanja poslovnih prostor za potrebe ministrstva za notranje zadeve. Pod drobnogled bodo po njegovih besedah vzeli obdobje od leta 2007 do sredine letošnjega leta.

"Gre za obdobje, ki pokriva te odločitve ministrstva o pridobivanju nepremičnin. S tem v zvezi bo sodišče pregledalo pravne posle, torej pogodbe in predpogodbe, ki so bile temelj za pridobivanje oz. najemanje nepremičnin," je pojasnil Šoltes.

Pobudo je dala Kosova komisja
Sodišče je sprejelo sklep o reviziji na pobudo komisije za preprečevanje korupcije. Kot je pojasnil Šoltes, je upravljanje stvarnega premoženj ena izmed pogostih tem, s katerim se ukvarjajo na Računskem sodišču.

"Na tem področju so tveganja, posebej kar se tiče smotrnosti, velika. Zato pozdravljamo odločitev, da bi se na ravni države organiziral sistem razpolaganja z nepremičninami. In sicer na način, da država ne bo najemala nepremičnin v primerih, ko že sama razpolaga z njimi," je še dejal predsednik sodišča, ki bo natančne datume o končani reviziji vedel jeseni.

"Kdaj bo postopek končan, je odvisno od količine prejetega gradiva. Okvirno pa takšne revizije trajajo nekje od 100 do 120 dni," je sklenil za MMC.
Najem prostorov za NPU razburjal od vsega začetka
Kot je znano, je najem prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi 16 v Ljubljani naletel na nekatere burne odzive, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je bila prav zaradi tega aprila drugič interpelirana.

Ministrici je opozicija očitala, da je stavbo v lasti Ram investa najela zaradi prijateljskih vezi z lastnikom podjetja Igorjem Pogačarjem. Notranje ministrstvo Pogačarju plačuje 136.000 evrov najemnine na mesec, kar je po mnenju opozicije previsoka cena.

Ker Pogačar ni želel razkriti vseh delov lizinške pogodbe, ki jo ima njegovo podjetje sklenjeno s Hypo Leasingom, pa je premier Borut Pahor Ram invest uvrstil na črno listo podjetij, ki ne smejo poslovati z državo. Vlada naj bi razmišljala tudi o odkupu stavbe.