Predsednik DZ-ja Gregor Virant bo najverjetneje prihodnji teden razpisal zbiranje podpisov za referendumsko zahtevo glede
Predsednik DZ-ja Gregor Virant bo najverjetneje prihodnji teden razpisal zbiranje podpisov za referendumsko zahtevo glede "slabe banke". Foto: BoBo

Po zapletih z izgubljenimi podpisi pri referendumski pobudi Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) glede zakona o t. i. slabi banki se je po njihovem vnovičnem pregledu izkazalo, da je podpisov dovolj za nadaljnji referendumski postopek.

Kolegij predsednika DZ-ja je za torek razpisal izredno sejo državnega zbora, na kateri bodo poslanci prvič obravnavali svežnja pokojninske in delovnopravne zakonodaje. Socialni partnerji že opozarjajo, da tako pomembna zakonodaja ne bi smela biti neusklajena.

Predsednik DZ-ja Gregor Virant bo tako predvidoma naslednji teden razpisal 35-dnevni rok za zbiranje podpisov. Čeprav je bilo sprva pričakovano, da bo predsednik DZ-ja rok za zbiranje podpisov razpisal že ta teden, je prišlo do odloga zaradi nadaljevanja pogajanj med vlado in sindikatom KNG.

Če bi dosegli dogovor med vlado in sindikalisti, bo referendumska pobuda najverjetneje umaknjena. V nasprotnem primeru pa bi bil referendum ob ustreznem številu podpisov in upoštevanju rokov najverjetneje januarja prihodnje leto.