RTV-prispevek naj bi se zvišal s 12,75 na 12,95 evra. Foto: BoBo
RTV-prispevek naj bi se zvišal s 12,75 na 12,95 evra. Foto: BoBo

Ministrstvo za kulturo je v javno razpravo poslalo osnutek novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), s katero naj bi ponovno določili višino RTV-prispevka, ki je zdaj določena v zakonu o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014. To pa naj bi bilo z vidika sistemske ureditve RTVS neustrezna rešitev.

Prav tako ni optimalna z vidika zagotovitve finančne neodvisnosti RTVS, ki pa je nujni pogoj za zagotovitev institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti RTVS.

Poleg povišanja prispevka naj bi vlada dobila možnost, da višino prispevka spremeni za največ 10 odstotkov, če bodo za to obstajali utemeljeni ekonomski razlogi oz. ko bi se znesek povprečne mesečne neto plače zaposlenih v Sloveniji v preteklih 12 mesecih spremenil za skupno 10 ali več odstotkov.

Takšna rešitev naj bi po mnenju omogočila hitro prilaganje višine RTV-prispevka glede na spremenjene razloge ekonomske narave.

Uvedba novih tematskih programov
Osnutek novele tudi določa pravno podlago za uvedbo novih tematskih programov in pomembnih novih storitev, ki bodo zagotovile večjo dostopnost programskih vsebin za posamezne ciljne skupine poslušalcev in gledalcev. S tem bi omogočili razvoj sodobne in kakovostne javne radiotelevizije, ki bo zagotavljala demokratične, socialne in kulturne potrebe najširšemu krogu svojih poslušalcev in gledalcev.