Slovenija

Poudarki

  • Vodstvo RTV Slovenija je objavilo oceno finančnega in kadrovskega poslovanja javnega zavoda.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 18 glasov Ocenite to novico!
RTV Slovenija
Plače redno zaposlenih so pred lansko ureditvijo pogodbenega dela predstavljale 44 odstotkov vseh odhodkov, z zaposlitvijo stalnih pogodbenih sodelavcev pa je ta delež v letu 2016 narasel na 51 odstotkov. Foto: BoBo

Dodaj v

RTV Slovenija v prvem tromesečju dosegla spodbudne poslovne rezultate

Zavod že vrsto let posluje s pozitivnim rezultatom
21. april 2017 ob 18:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Javni zavod RTV Slovenija je v prvem letošnjem četrtletju v celoti dosegel načrtovane finančne prihodke, med odhodki pa je prišlo do prihranka. Na področju stroškov dela je manj preseganja od načrtov, kar pa je posledica rahljanja vladnih varčevalnih ukrepov.

Vodstvo javnega zavoda ob tem poudarja, da je ta poslovni izid pomemebenn zlasti z vidika lanske kadrovske sanacije, v okviru katere je bilo zaposlenih 273 rednih pogodbenih sodelavcev, s čimer so stroški dela narasli. Tako sedaj plače zaposlenih predstavljajo 51 odstotkov vseh odhodkov, še lani pa je ta delež znašal 44 odstotkov.

"Ob procesu zaposlovanja se je masa sredstev, ki so bila namenjena honorarjem, zmanjšala, ta sredstva pa so bila prestavljena v maso sredstev za izplačilo plač. Eden od pogojev za uspešno izvedbo projekta ureditve problematike rednih honorarnih sodelavcev je namreč bil, da ob zaposlitvi stalnega honorarnega sodelavca ni možno angažirati novih honorarnih sodelavcev," so zapisali pri vodstvu zavoda. Obenem dodajajo, da se je lani z odhodom 118 zaposlenih sodelavcev realno skupno število sodelavcev zmanjašlo za 4 odstotke.

Za razvojne projekte na voljo 20 milijonov
Struktura prihodkov RTV Slovenija se skozi leta ne spreminja bistveno, saj je RTV-prispevek nespremenjen že od leta 2012. "Celotni odhodki RTV Slovenija so vsako leto nižji kot celotni prihodki, saj zavod že vrsto let posluje s pozitivnim rezultatom. RTV Slovenija se pri svojem poslovanju ni nikoli zanašala na rezerve iz kapitalskih naložb in z njimi nikoli ni izravnavala poslovnega izida, temveč je z njimi financirala zgolj razvojne in strateške projekte," še navajajo v vodstvu in dodajajo, da ima RTV Slovenija za nove razvojne projekte po sedanji borzni vrednosti na razpolago še 20 milijonov evrov.

V primerjavi s tujimi nacionalnimi RTV-ustanovami v združenju EBU RTV Slovenija upravlja enega manjših letnih proračunov in se je v letu 2014 s skupnim letnim proračunom v višini 126 milijonov EUR uvrstila v sredino lestvice članic EBU. Povprečje EBU-ja za leto 2014 je 767 milijonov EUR. Obenem pa je RTV Slovenija tudi med članicami EBU-ja, ki imajo manjše število zaposlenih. Z 51 odstotki, namenjenimi za stroške dela, se sicer uvršča nekoliko nad povprečje EBU-ja.

Ob tem v vodstvu RTV poudarjajo tudi uspešno delo zavoda v prvem tromesečju, ki je bilo "programsko izjemno bogato, saj je RTV Slovenija naredila pomembne korake na področju izvedbe vrhunskih glasbenih in mednarodnih športnih projektov". Vodstvo ob tem navaja, da o uspešnem delu pričajo tudi odlični rezultati meritev gledanosti, poslušanosti in klikanosti.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
bayernkini
# 21.04.2017 ob 22:49
Obenem pa je RTV Slovenija tudi med članicami EBU-ja, ki imajo manjše število zaposlenih.
No to pa je čista laž na prebivalstvo Slovenija presega vse okvirje zaposlenosti javne TV s primerjavo s tujino ..
Tovariška zaposlenost..
qayxc
# 22.04.2017 ob 08:16
Potem pa takoj ukinit naročnino, ki je izrazito nepravična in nevem kako to, da tega ne da nihče na sodišče.
Lunos
# 22.04.2017 ob 07:45
Spodbudno, lahko ukinemo obvezni prispevek.
Črnibog
# 21.04.2017 ob 22:55
Samopromocija brez realne osnove. Dokler imate zagotovljene redne mesečne prihodke s strani davkoplačevalcev je najboljše, da ste tiho.
zozozo
# 21.04.2017 ob 20:10
Spet se nam en javni zavod hvali s tem, da sedi na našem denarju, namesto, da bi ga trošil za namen, za katerega ga je dobil.

Dajte čisto ukinit program, pa vrtite top-šop 24 ur na dan, pa da vidiš poslovne rezultate.
firtoh
# 21.04.2017 ob 19:56
poslovni rezultati....ahaha
Zapraviti manj kot dobite, je vaša edina skrb.Večino pa dobite s prisilo državljanov,ne glede al gledajo oz. ne gledajo vaših programov
Sicer ne gledam TV ampak,če je petkov prime time naštelan na govejo muzko,hvala lepa.
freezbee
# 22.04.2017 ob 07:12
Vsak bi bil uspesen, ce bi poleg rednih 10 miljonov evrov mesecno samo iz naslova narocnin, pobiral zraven se razne subvencije od ministrstva za kulturo, bil priklopljen na drzavno josko in trzil povrh vsega se reklame.
RJSlo
# 21.04.2017 ob 19:30
Obenem dodajajo, da se je lani z odhodom 118 zaposlenih sodelavcev realno skupno število sodelavcev zmanjašlo za 4 odstotke.
----------------------------------------------------
No ja. Nič novozaposlenih "honorarcev"? Statistika je mati modrosti!

Monopolna utrdba bivšega režima, ki ima mali prihranek?
gregaa
# 22.04.2017 ob 17:32
ne @Homer., ker je javna in jo plačujemo državljani bi morala biti objektivna, nepristranska medijska ustanova. Ne pa da je recimo MMC pristal popolnoma na nivoju 24ur... neumni naslovi, neumne vsebine in pristranskimi moderatorji. + v vsaki novici vsaj malo namigniti kako lepo nam gre in kako je multikulti najboljše.

In ko bo prišlo do malo večjega kolapsa v državi bo RTV prva izgubila na silo pobrane dohodke in verjemi, da nimate niti malo podpore državljanov, ki bi v takem primeru rekli: " v vseh teh letih so se izkazali, naj dobijo vsaj del €€".

vladno trobilo, ki obenem kopira najbolj neumne ideje komercialk
zenga.zenga
# 22.04.2017 ob 14:51
RTV Slovenija v prvem tromesečju dosegla spodbudne poslovne rezultate..
----------------
ja dobro , dobro vendar je problem v tem da so njihovi poslovni rezultasti v obratnem sorazmerju z kvaliteto programa ...
galoper
# 22.04.2017 ob 14:43
Znižati višino prispevka
JPKJ
# 22.04.2017 ob 12:13
Iz mene dela norca in bedaka, ker plačujem zato, da mi kažejo osovražene reklame. Ukiniti naročnino ali pa reklame. V nasprotnem primeru pojdite na trg in prodajajte svoj program in ne posiljujte me več s političnimi polresnicami med reklamami.
bayernkini
# 21.04.2017 ob 19:09
Pol sedanje zasedbe osebja odstranit nabavit moderno opremo je edina rešitev za RTVS ..
Obvezno odstranitev družbeno socialistične novinarske delavce ..
cairns
# 22.04.2017 ob 23:29
RTV Slovenija v prvem tromesečju dosegla spodbudne poslovne rezultate

Pri umeščanju reklamnih sporočil, ki jih je sedaj več kot na zasebnih TV. Čestitam.
galoper
# 22.04.2017 ob 19:44
@Homer
Omizje je fiksna slika, ki ne rabi dinamike predvajanja. Obstajajo možnosti izboljšave, a iz odgovora sklepam, da sem naletel na delavca TV, ki ni zaznal bistva v mojem komentarju - računalniška orodja so poenostavila delo montaže, ki je nujna pri sestavljanju oddaj, arhiviranju gradiva in isknja v arhivu - vsaj za novejše gradivo. Že to potegne v zmanjšanje zaposlenih - stroškov dela, ki sicer pomeni 51% stroškov RTV. Malo gledam TV, ker sem opazil nizkoten pristop k vsebini, kar ustvarja preveč enostransko usmerjeno vsebino, plačujemo pa naročnino za objektivno poročanje. Tudi politično usmerjeno poročanje ja zame komercijalni program, saj novinarji opravijo delo zato da zaslužijo, sicer uredniki niso zadovoljni z njihovim delom.
Nekdo88
# 22.04.2017 ob 17:29
Homer.

Glede na tvoje komentarje, ali si zaposlen na RTV SLO, ker jo tako zagovarjaš, ali imaš doma samo sobno anteno in ne poznaš drugih tv kanalov in je gledanje RTV SLO tvoj edini stik s svetom TV...
galoper
# 22.04.2017 ob 14:53
Oddaje, v katerih prikazujejo nekaj ljudi za mizo, ki se pgovarjajo, lahko ukinejo na TV in jih predvajajo na radiu.
@Homer<- Ko pogledamo samo delo montaže posnetkov in oblikovanje oddaj ter primerjamo računalniška orodja z montažo posnetkov in oblikovanja oddaj v zastarelih oblikah, nastaja ogromna razlika.
nikoli
# 23.04.2017 ob 06:10
Izgleda da se je povečalo število odjemnih mest elektrike (beri električnih števcev).
zenga.zenga
# 22.04.2017 ob 14:57
prvi program njihovega radija bi lahko mirne duše preimenovali v radio ognjišče 2 s primesjo anti moškega ,, naboja ,, . Najmanj kar se tam lahko sliši pa so objektivne novice ....
PodrepnikPolde
# 23.04.2017 ob 09:17
Še dobro, da so pri RTV tako "uspešni", saj bodo zagotovo plačali kazen v Trstu, upam pa, da ne bodo poravnali še kazni za "objektivno in neodvisno" Carlovo.
bayernkini
# 23.04.2017 ob 12:12
Žal bo nekaj ekstremnih družbeno novinarskih delavcev uničilo še tisto dobro na RTVS kar obstaja ali se trudijo poskušajo izboljšati...
Politični botri tovariši še kar naprej obvladajo javno TV ... finančno kot kadrovsko ..
Dokler bo tako ne bo velikih sprememb ... v smeri neodvisnosti in demokratičnega delovanja ..
Žalostna podoba javne RTVS...
Homer.
# 22.04.2017 ob 20:28
Nisem zaposlen na RTVju, mi pa je popolnoma delovanje RTV kot medijske hiše in javne RTV,
Vam pa očitno ni in izhajate iz tistega kar počnejo komercialke.

Kaj ni objektivno?
RTV ne ustvarja novic in jih tudi ne komentira. Če že kdo komentira je to pač povabljen komentator.
Tudi na MMC se krivi novinarje za pristransko poročanje. Kakšno poročanje neki, če pa so to povzetki agencij in drugih medijskih hiš (od tujih pa do naše STA)
Z redkimi izjemami novinarja ali dveh tudi ne ustvarja afer (komercialke pa ravno živijo od tega)
In če Trump izjavi da je Asad zaplinil civiliste, RTV ne more poročati, da Trump laže, saj te informacije nima.
Vi bi pa radi poročanje in komentiranje po svoji meri. To ne gre.

Bojim se, da niti do tukaj ne dojemate, tako da nima smisla nadalje razpredati.

Komentarji pa so taki, kot da so na vseh RTVjevih programih samo notranje politične teme vseh 24 ur na dan

Se pa grem staviti, da vas večina niti ne ve, kakšne vse programe predvaja RTV, da o zakonskih obvezah kaj in v kolikšnem obsegu morajo predvajati niti ne govorimo.

Za vsebine pa imate programski svet. Kdo je tam si lahko poiščete na straneh MMC.
Zlahka boste ugotovili da so v programskem svetu zgolj trije predstavniki RTV. Vsi ostali so iz raznih krogov in političnih opcij.

Kot gledalce in poslušalce pa vas zastopajo:
BEZELJAK Branka
BOGATAJ Alojzij
OREHOVEC Damir
PODJED Matevž
ROTOVNIK Mitja
SAVIČ Domen
SKRUŠNÝ Jaroslav
ZUPANIČ Miran
HOJNIK VERDEV Metka
JEŽ FURLAN Jedrt
LAP Sašo
mag. LOVRENČIČ Milan
mag. OSTERMAN Jože
mag. PETKOVIĆ Brankica
ZORKO Božidar
BERVAR Gojko

Če imate kake pripombe pišite njim ali pa jih zamenjajte!
Homer.
# 23.04.2017 ob 06:53
cairns
# 22.04.2017 ob 23:29
RTV Slovenija v prvem tromesečju dosegla spodbudne poslovne rezultate
Pri umeščanju reklamnih sporočil, ki jih je sedaj več kot na zasebnih TV. Čestitam.
-----------------
RTV je ravno v tem najbolj nadzorovana. Tako da reklam nad dovoljenim ne more biti.
Ampak ti veš eno več.....
Zato če imaš podatke da kaj kršijo izvoli, prijavi jih. Plačali bodo mastno kazen.
Homer.
# 22.04.2017 ob 12:28
@JPKJ
Tudi to bi šlo, ampak potem sledi višji prispevek.
Pristaneš na to?
Homer.
# 21.04.2017 ob 20:01
@bayernkini
Razodel ti bom skrivnost, ampak zadrži jo zase.....
Program delajo ljudje (novinarji, voditelji, igralci, pevci,......
pomagajo pa pri ustvarjanju tehniki (slika, zvok, razsvetljava, kulise, .........
Moderna oprema, pa je za to, da se z njo napravi tehnično brezhiben izdelek

Pa še drugo skrivnost ti razodenem....
Oprema ne zna ustvarjati (pa če verjameš ali ne)!
Homer.
# 22.04.2017 ob 09:08
@bayernkini
Spet komentiraš nekaj, kar nimaš pojma.
Število zaposlenih praktično nima nobene zveze s številom prebivalstva.
Če boš imel enega gledalca, miljon ali 100 milijonov, boš za en dnevnik še vedno pšotreboval dva voditelja, urednika, novinarje in vse tiste tehnike, ki so potrebni, da to "špila"
Razlika med velikimi in malimi državami je le v številu regionalnih studijev in tam zaposlenih ter v številu programov, ki si jih večje države lahko privoščijo zaradi več prihodkov iz naslova prispevkov.
Homer.
# 22.04.2017 ob 08:44
Vse države EU, ki imajo javno TV, to zaračunavajo v obliki prispevka!
Homer.
# 22.04.2017 ob 15:20
@galoper
Imam priliko gledati pogovorne oddaje na tujih TV in ti povem, da so na RTV na višjem nivoju.

Če ti je bolj všeč ameriški stil, pač glej Proplus programe.
Zato pa imamo gumbe na daljincu a ne?

Eni pač ne dojemate, da je RTV javna TV in zato ne more biti kopija komercijalk ...
Ker je javna mora pač delati tisto kar ji zakon nalaga.
Težko vas je razumeti, da pri hiperinflaciji komercialk želite še eno komercialko, ki bi delala reality showe
Homer.
# 21.04.2017 ob 20:02
@firtoh
Hitro preklopi na en drugi program .......
božo1
# 21.04.2017 ob 21:51
Vodstvo ob tem navaja, da o uspešnem delu pričajo tudi odlični rezultati meritev gledanosti, poslušanosti in klikanosti.

Se absolutno strinjam! Vsi programi RTV Slo hiše so v zadnjem obdobju naredili velik napredek in si zaslužijo najvišjo stopnjo gledanosti in poslušanja.
Kazalo