Zakon bo šel po besedah Kopač Mrakove v prihodnjih dneh v javno obravnavo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zakon bo šel po besedah Kopač Mrakove v prihodnjih dneh v javno obravnavo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Denar, evro, evri, bankovci, kovanci
Do 120.000 evrov vredno nepremičnino bo lahko imel upravičenec do dodatka. Foto: Reuters

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki prihaja iz SD-jeve ministrske kvote, je na novinarski konferenci dejala, da je še vedno veliko primerov, ko se posamezniki, še posebej starejši, odpovedo varstvenemu dodatku zaradi navezanosti na nepremičnino. Število prejemnikov varstvenega dodatka je tako od sprememb zakonodaje leta 2012 padlo s 46.700 na okoli 10.000, spremembe iz leta 2014 pa so na tem področju prinesle premajhen učinek.

Gre za zakonsko pobudo, ki je zapisana tudi v koalicijski pogodbi, zato bo ministrstvo zdaj predlagalo spremembe zakonodaje, s katerimi bi ukinili zaznambe na nepremičninah. Spremenil bi se tudi način, kako se pri pridobivanju socialne pomoči in varstvenega dodatka upošteva premoženje.

Nov način upoštevanja premoženja
Posamezniki in družine, ki so lastniki nepremičnine v vrednosti do 120.000 evrov in v tej nepremičnini tudi bivajo, tako ob nespremenjenih drugih pogojih v zakonu "pridobijo denarno socialno pomoč in varstveni dodatek brez zaznambe, ukinjamo pa tudi vračilo teh pravic", je povedala ministrica.

Kljub omenjeni meji pa so se odločili tudi za diskrecijsko pravico socialnih delavcev, da posameznikom oziroma družinam z dražjo nepremičnino prav tako lahko dodelijo denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek. Vendar pa je v teh primerih po določenem času potrebna zaznamba in tudi vračilo. "Če imaš tako veliko nepremičnino, jo lahko aktiviraš. Dajemo pa razumni čas 24 mesecev, da to narediš," je pojasnila ministrica.

Začetek veljave sprememb predvidoma z novim letom
Zakon bo šel po besedah Kopač Mrakove v prihodnjih dneh v javno obravnavo, verjame pa, da z iskanjem konsenza znotraj koalicije in tudi širše ne bo težav. Zelo malo je namreč takih prejemnikov varstvenega dodatka, ki imajo nepremičnino, dražjo od 120.000 evrov, medtem pa ocene ministrstva kažejo, da se je okoli 13.000 ljudi varstvenemu dodatku odpovedalo zaradi zaznambe.

V DZ-ju si ministrica želi obravnave novele zakona po rednem postopku, verjame pa, da bi spremembe lahko začele veljati z novim letom. Ministrstvo za delo ob tem predlaga tudi, da bi se zaznambe za nazaj umaknile, a se morajo uskladiti še s pravosodnim ministrstvom.

Med 10.000 prejemniki varstvenega dodatka je 2.500 zaznamb, med 55.000 prejemniki denarne socialne pomoči jih je 6.600. Od tega je 1.100 primerov takih, ko nekdo hkrati prejema obe omenjeni vrsti pomoči, je naštela ministrica.