Zoran Janković, Karl Erjavec in Borut Pahor so se na sestanku pogovarjali, kako naprej. Foto: BoBo
Zoran Janković, Karl Erjavec in Borut Pahor so se na sestanku pogovarjali, kako naprej. Foto: BoBo
Zoran Janković po glasovanju
Ker je v sredo Zoran Janković zbral premalo glasov in ni bil potrjen za mandatarja, se sestavljanje nove vlade in iskanje koalicijskih partnerjev nadaljujeta. Foto: BoBo
Janez Janša in Zoran Janković
Zoran Janković je potrdil, da sta z Janezom Janšo v torek na sestanku govorila o morebitnih spremembah volilnega sistema. Prvak Pozitivne Slovenije sicer meni, da bi bil dvig parlamentarnega praga na sedem odstotkov realnejša možnost kot večinski volilni sistem. Foto: BoBo
Desnica čaka na odgovor

Predsednik Pozitivne Slovenije pravi, da v stranki zdaj čakajo na pogovore s predsednikom republike Danilom Türkom, ki so napovedani za ponedeljek, in da bodo odločitev, ali se bo znova potegoval za mandatarja, sporočili pravočasno. Ta trenutek o tem ne razmišlja, pač pa je zanj "prva stranka", ki se bo, kot pravi, sešla v kratkem.

Na sestanku (poleg Erjavca in Pahorja so bili navzoči še Aleš Čerin (PS), Patrick Vlačič (SD) in Ljubo Jasnić iz DeSUS-a) so, kot je pojasnil Janković, sicer analizirali politične razmere po neuspešnem glasovanju za mandatarja ter se pogovarjali o zakonih, ki jih je v četrtek sprejela vlada in ki zdaj čakajo na poslansko odločanje. Janković je še povedal , da je vodja njihove poslanske skupine Jani Möderndrofer že pisal vodjem drugih poslanskih skupin in jim predlagal, da se oblikuje skupen odbor, ki bi te zakone obravnaval.

Janković prepričan, da bi bil izid drugačen, če bi glasovali vsi
Predsednik Pozitivne Slovenije je ob tem še napovedal, da bo njegova stranka, tudi če bo v opoziciji, kot kaže zdaj, soglašala z nujnimi reformami. Ponovil je, da to, da ni bil izvoljen za mandatarja, zanj ni poraz, saj so po njegovih besedah izpolnili obljubo volivkam in volivcem. Janković je zatrdil, da spoštuje vse tiste, ki so oddali svoj glas, vsi poslanci, razen ene izjeme, pa so bili v razpravi zelo korektni. Poudaril je še, da je "prepričan, da bi bil rezultat drugačen", če bi glasovali vsi poslanke in poslanci.

Prvi mož DeSUS-a je sicer v četrtek dejal, da bo od Jankovića, če bo ta znova kandidiral za mandatarja, zahteval, naj javno razkrije vse, ki naj bi ga podprli.

SDS, DLGV, SLS in NSi čakajo na odziv SD-ja in DeSUS-a
Štiri desnosredinske stranke (SDS, Lista Virant, SLS in NSi) pa medtem odziv SD-a in DeSUS-a na njihov poziv k pogajanjem pričakujejo sorazmerno hitro, najpozneje v soboto, je pojasnil predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Od odločitve DeSUS-a in SD-ja je namreč odvisno, ali bo predsednik SDS-a Janez Janša sestavljal vlado, saj je SDS napovedal, da vlade ne bo sestavljal, če ta ne bo imela trdne večine.

Ne zgodi se prav pogosto, da bi politično dogajanje komentirala osebnost iz sveta lepote. Neodločnost politike in dogajanje v državnem zboru v sredo sta zmotila tudi aktualno slovensko predstavnico za mis Earth, Kim Rebecco Lekše, ki je na slovenske politike in predsednika države naslovila pismo, v katerem jih opozarja na razmere v državi in poziva k čimprejšnjemu dogovoru. Opozarja, da dogajanje v presega vse meje dobrega okusa, in politične veljake poziva: "Ali se dogovorite, kako boste to čudovito deželo skupaj - ne vsak posebej - rešili pred propadom, ali pa spakirajte kovčke, vrnite mandate in to prepustite tistim, ki si to želijo ne samo v glavi, temveč tudi v srcu."

V SD-ju so v četrtek, ko še niso imeli na mizi predloga koalicijske pogodbe, povedali, da se bodo o začetku pogajanj z desnosredinskimi strankami odločili, ko bodo predlog koalicijske pogodbe prejeli. SD je osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank danes prejela, vendar je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra še ne komentira, saj namerava dati prednost pogovoru s predsednikom države.

Medtem je izvršni odbor DeSUS-a vodstvu stranke že pred dnevi dal mandat, da se, če Janković ne bo izvoljen za mandatarja, o vladi pogaja z morebitnim drugim mandatarjem.

Predsednik republike Danilo Türk naj bi pogovore o novem mandatarju s poslanskimi skupinami začel v ponedeljek.

Desnica čaka na odgovor