Slovenija si prizadeva za ponovitev nestalnega članstva v Varnostnem svetu, a ne izpolnjuje vseh mednarodnih obveznosti in izkazuje »zaupanje« le diplomatom prave politične barve, zatrjujejo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija si prizadeva za ponovitev nestalnega članstva v Varnostnem svetu, a ne izpolnjuje vseh mednarodnih obveznosti in izkazuje »zaupanje« le diplomatom prave politične barve, zatrjujejo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO

V nedeljo, 24. oktobra, mineva 65 let od ustanovitve Združenih narodov in v največji opozicijski stranki SDS so spomnili na to, da je bila avtoriteta OZN-a dobrodošla pri reševanju jugoslovanske krize. "OZN je koristna organizacija, za njeno primerno učinkovanje pa je seveda potrebno tudi dobro delovanje diplomacije. 24. oktober je torej tudi datum, ko se spomnimo pomena mednarodnih odnosov in zunanje politike," so prepričani.

Slovenija je v preteklosti po njihovih besedah sodelovala pri razvijanju in uveljavljanju koncepta človekove varnosti, imela vidno vlogo v obdobju 1998/99, ko je bila nestalna članica Varnostnega sveta in v okviru OZN-a posvečala posebno pozornost medverskemu oziroma medkulturnemu dialogu.

"Zaupajo le diplomatom prave politične barve"
"V zadnjem času pa si Slovenija po eni strani prizadeva za ponovitev nestalnega članstva v Varnostnem svetu, po drugi strani pa žal ne izpolnjuje vseh mednarodnih obveznosti," opozarjajo v stranki in se s tem odzivajo na napoved zunanjega ministra Samuela Žbogarja, da zaradi varčevanja vlade MZZ prihodnje leto ne bo imel denarja za plačilo članarine v tej organizaciji. Zato naj bi zaprosili za odlog.

Sicer pa so v SDS-u ob tem prepričani še, da država trenutno izkazuje »zaupanje« le diplomatom, ki se ujemajo "s politično barvo aktualne vlade tranzicijske levice". S podobnimi besedami so se odzvali že tudi ob novici, da je ministrstvo odpustilo nekdanjega veleposlanika v Španiji Petra Reberca, ki naj bi kršil zakon o zunanjih zadevah in več pravilnikov ter porabil velike količine denarja za opremo veleposlaniške rezidence. Reberc je sicer po besedah SDS-a sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije.

"Torej naj 24. oktober ne bo le dan spomina, ampak tudi dan opomina," so ob tem še zapisali v SDS-u.