Janša bo vodil novo vlado v senci. Foto: BoBo
Janša bo vodil novo vlado v senci. Foto: BoBo

Iz SDS-ja so sporočili, da je izvršilni odbor na zadnji seji imenoval nov strokovni svet, katerega mandat bo trajal do naslednjih državnozborskih volitev. Strokovni svet preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament.

Predsednik strokovnega sveta je Janez Janša, med predsedniki posameznih odborov pa so nekateri nekdanji ministri Janševe vlade, denimo Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Milan Zver. Med njimi pa je tudi Aleš Hojs, ki je postal minister za obrambo v senci oziroma predsednik odbora za obrambo strokovnega sveta SDS-a.

NSi bi raje videl, da izstopi, a Hojs ostaja
V NSi-ju so se na Hojsovo sodelovanje odzvali z besedami, da "očitno SDS nima dovolj svojih kadrov in zato potrebuje člane NSi-ja". Dodali so, da je sodelovanje z SDS-om Hojsova osebna in svobodna odločitev, a po njihovem mnenju bi bila normalna pot, da bi, preden se je odločil za včlanitev v strokovni svet SDS-a, najprej izstopil iz NSi-ja.

Po Hojsovih besedah pa vseeno ostaja član NSi-ja. Statuta obeh strank sodelovanja v odborih strokovnega sveta namreč ne vežeta na članstvo v stranki, je pojasnil. Ker je imel tudi NSi možnost, da ga povabi k sodelovanju v odboru za obrambo, a tega ni storil, pa tudi ne pričakuje nobene hude krvi v stranki zaradi svojega sodelovanja s SDS-jem.

V NSi-ju so na to odgovorili, da so mu ponudili vodenje odbora za infrastrukturo v njihovem strokovnem svetu, a ga je zavrnil.

Sicer pa je Hojsa k sodelovanju povabil Janša, je pojasnil. Da povabilo sprejme, pa se je odločil med drugim zato, ker je "bilo v javnosti ocenjeno, da sem dobro vodil ministrstvo za obrambo".

Pred časom je SDS NSi-ju predlagali skupno oblikovanje vlade v senci. NSi je ponudbo zavrnil, rekoč, da bodo ohranili samostojnost, saj morajo imeti volivci na volitvah možnost izbire med različnimi programi in različnimi strankami.