V SDS-u menijo, da bi sprejetje avtentične razlage ustavilo prakso zlorab glavnih izvajalcev in omogočil, da bosta glavni izvajalec in podizvajalec v enakopravnejšem položaju. Foto: BoBo
V SDS-u menijo, da bi sprejetje avtentične razlage ustavilo prakso zlorab glavnih izvajalcev in omogočil, da bosta glavni izvajalec in podizvajalec v enakopravnejšem položaju. Foto: BoBo

631. člen obligacijskega zakonika navaja, da se sodelavci za svoje terjatve do podizvajalca lahko obrnejo neposredno na naročnika in zahtevajo od njega, da jim te terjatve izplača iz vsote, ki jo v tistem trenutku dolguje podizvajalcu, če so priznane.

"Sprememba zakona v tem primeru ni primerna, saj je določba dovolj jasna in abstraktna," je v sredo ob obravnavi predloga avtentične razlage dejal Danijel Krivec (SDS). Ko glavni izvajalec ne plača del podizvajalcu, se ta lahko za plačilo obrne na naročnika, in sicer iz vsote, ki jo v tistem trenutku dolguje glavnemu izvajalcu, je povzel.

Poslanska skupina Levica je zbrala potrebno število podpisov poslancev za sklic izredne seje državnega zbora o priznanju Palestine. Za sklic izredne seje je treba zbrati najmanj 23 podpisov, kot je znano, so jih v Levici zbrali 27.

Poslanci Levici so napovedali tudi, da bodo na poslanske skupine naslovili pobudo za sklic izredne seje DZ-ja o reševanju problematike kreditojemalcev v švicarskih frankih. Za takšno potezo so se odločili, ker vlada ne podpira predloga zakona za reševanje problematike, ki so ga pripravili v Združenju Frank.
Na ministrstvu za finance so negativno mnenje vlade pojasnili s prepričanjem, da je najprimerneje, da se kreditojemalci v frankih obrnejo neposredno na banko. Takšno izjavo je vlada sprejela že februarja 2015, k njej pa so poleg finančnega ministrstva pristopili tudi gospodarsko ministrstvo, Banka Slovenije in Združenje bank Slovenije. Mnenje vlade je tako skladno s stališči, ki so jih na ministrstvu za finance zagovarjali že v minulih letih. Spomnili so tudi, da se je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman več mesecev s predstavniki Združenja Frank trudila najti ustrezno rešitev, vendar so se razšli brez dogovora.

Vendar pa podizvajalci tega člena trenutno ne morejo uporabiti, saj sodišča trenutno razlagajo, da se podizvajalec ne more poplačati pri naročniku. To pomeni, da se s tem ščiti zgolj glavni izvajalec oz. se mu omogoča še naprej zlorabljanje sredstev in s tem neopravičeno bogatenje na račun podizvajalca, je dejal Krivec. Z avtentično razlago bi plačila podizvajalcem uveljavili tudi v obligacijskem zakoniku.

Klemenčič opozoril, da rešitev ni primerna
V SDS-u so tako predlagali sprejetje avtentične razlage omenjene določbe, s čimer se bo po Krivčevih besedah prekinila praksa zlorab glavnih izvajalcev, tako bo omogočeno, da bosta glavni izvajalec in podizvajalec v enakopravnejšem položaju.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v sredo v razpravi opozoril, da je predlagani način rešitve težave plačilne nediscipline povsem neprimeren in bi zelo verjetno povzročil nove spore ter na glavo obrnil sodno prakso. Potem ko je Ljubo Žnidar (SDS) opozoril na krivice, ki so bile storjene podizvajalcem, ko za opravljeno delo niso dobili plačila, je DZ avtentično razlago sprejel.