Semolič meni, da je zakon o malem delu izjemno nevaren. Foto: MMC RTV SLO
Semolič meni, da je zakon o malem delu izjemno nevaren. Foto: MMC RTV SLO
Ljudje
"Mali delavci bodo neposredno odvisni od delodajalca in njegove miloščine," je prepričan Zorko. Foto: EPA
Semolič: Vroče bo že poletje – s Črno knjigo

Kot je povedal na novinarski konferenci, je cilj sprememb obstoječega zakona o delovnih razmerjih (ZDR) obsojanja vreden, sredstvo za dosego tega cilja pa je zniževanje odpravnin in skrajšanje odpovednih rokov.

"To je nehumano početje te vlade"
Pojasnjuje, da je to po besedah predstavnikov vlade treba narediti, ker so starejši delavci preveč zaščiteni: "To aboslutno ne drži. Že ob sedanji zakonodaji lahko delodajalci starejše ljudi mečejo na cesto, saj računajo da bodo mlajši bolj produktivni."

"Znižanje odpravnin bo prizadelo ljudi, ki jim je najtežje. To je nehumano početje te vlade. Politiki ustvarjajo neprijazno okolje za delavstvo. To je nevarna igra politikov. Sporožajo proces, ki je lahko nepredvidljiv," ob spremembah delovne zakonodaje opozarja Dušan Semolič.

"Pogajanja o pokojninski reformi se nadaljujejo 3. julija"
Opominja, da gredo spremembe zakona o delovnih razmerji prvič v obravnavo brez soglasja sindikatov. "Nobena vlada do zdaj si ni upala vložiti sprememb ZDR brez soglasja sindikatov," pojasnjuje.

Semolič se je dotaknil tudi pridruževanja Slovenije OECD-ju: "Naši politiki so se, namesto da bi prisluhnili ljudem, ki tu živijo, sindikatom, odločili, da bodo prisluhnili ljudem iz OECD-ja." "Za članarino 2.400.000 evrov prejemamo navodila, kaj bi lahko spreminjali. Gre za izrazito neoliberalne ekonomske teze, priporočila," ocenjuje in dodaja: "V ozadju tega je pritisk, ker so nastali proračunski primanjkljaji, ki so nastali zaradi reševanja bank."

Razkril je še, da se bodo pogajanja med sindikati in vlado o pokojninski reformi nadaljevala 3. julija. "Pri pokojninskem dialogu se ena stvar spreminja, ne bi si upal reči, da pri vsebini, zagotovo pa pri neki dinamiki. Zdaj se je že drugič zgodilo, da nervoze za pogajalskoi mizo glede časovnice ni. Vem pa, da bo štela vsebina. O njej pa težko kaj rečem, ker vlada na naše nove ali pa dopolnjene predloge ni reagirala," pravi.

Bo trg dela v Sloveniji z novim zakonom srednjeveški?
Izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko je povedal, da je zakon o malem delu zakon, ki bo omogočil še večje izkoriščanje delavk in delavcev. "To je zakon, ki vpeljuje srednjeveški trg v Sloveniji. Mali delavci bodo neposredno odvisni od delodajalca in njegove miloščine," trdi.

Poudaril je tudi, da bo s sprejetjem zakona o malem delu delo za določen in nedoločen čas postalo izjema, "imeli pa bomo male, male delavce". "Malo delo bo definitivno izpodrinilo redna delovna razmerja," je prepričan. Meni, da je zakon o malem delu protiustaven. "Če bo sprejet v predlagani obliki, bomo vložili zahtevo za oceno ustavnosti," zatrjuje in dodaja, da je zakon neskladen z zakonom o delovnih razmerjih v delu, ki podaja definicije.

Semolič mu je pritrdil: "Malo delo je strup za sindikate. To je izjemno nevaren zakon." Glede na razvijajoče dogodke pa je napovedal, da ne bo vroča le jesen, ampak že poletje.

"Učinki malega dela v Nemčiji zelo, zelo negativni"
Svetovalec ZSSS za socialno področje, zaposlovanje in migracije Goran Lukić pa je na temo malega dela predstavil podatke o učinkih podobnega zakona v Nemčiji, po katerem je nastal slovenski zakon o malem delu. Trdi, da so učinki malega dela v Nemčiji zelo, zelo negativni, saj naj bi število malih del celo preseglo število polno zavarovanih delovnih mest. "Večinska populacija v malem delu so ženske. Ženske dobesedno segmentiramo in jih mečemo v neko prisilno obliko dela," je med drugim še pojasnil na primeru Nemčije.

Zanika navedbe ministra za delo Ivana Svetlika, ki pravi, da malo delo pomeni odskočno desko k redni zaposlitvi. "Kakšna odskočna deska je to, če skačeš z glavo v prazen bazen. To ni odskočna deska, to je konec. Številke jasno povejo, kaj se je zgodilo v Nemčiji," je poudaril.

Semolič: Vroče bo že poletje – s Črno knjigo