Dušan Semolič opozarja, da pot, ki vodi v revščino, ni prava. Foto: STA
Dušan Semolič opozarja, da pot, ki vodi v revščino, ni prava. Foto: STA
Predsedniki sindikalnih central
V Sloveniji protesti pod geslom Za delovna mesta, za solidarnost organizirajo ZSSS, Konfederacija sindikatov javnega sektorja in Konfederacija sindikatov Neodvisnost. Foto: BoBo

"Velike delavske demonstracije so namenjene predvsem temu, da damo vladajočim politikom nedvoumno močno sporočilo, da pot, po kateri sedaj hodimo, pot, ki naj bi nas pripeljala iz krize, zagotovo ni prava pot," je pojasnil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Semolič je prepričan, da je pot krčenja delavskih in socialnih pravic, podiranja temeljev socialne države, ukrepov, ki rešujejo javne finance na račun zniževanja delavske življenjske ravni, napačna pot, ki pelje v vse večjo revščino. Pod pragom revščine pa že zdaj živi več kot 273.000 ljudi, opozarja.

Krize niso povzročile plače, ampak kapital
Znova je ponovil, da krize niso povzročile pravice od plač in pokojnin, ampak finančni kapital, ki je povečeval dobičke. "Namesto da bi račun za to krizo izstavili kapitalu, se naslavlja na ljudi. Tako je praktično v vseh evropskih državah, tudi v Sloveniji," je dejal Semolič.

Po prepričanju sindikatov bi morale biti prioritete države in vlade ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta, varovanje delovnih mest in več solidarnosti v družbi, ne pa odločitve, ki Slovenijo od tega odmikajo in povečujejo revščino, negotovost in strah. Država in vlada bi morali več storiti na strani tistih, ki so krizo povzročili, je prepričan Semolič.

Protestirali bodo tudi drugje po Evropi
Podobni protesti bodo ta teden (14. in 17. novembra) potekali tudi drugje po Evropi, še pravi in dodaja, da bodo sindikati skupaj s podporniki protestirali proti odločitvam, ki jih v posameznih evropskih državah sprejemajo zaradi "diktata trojke". To so Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, ki pod vplivom neoliberalnih idej "diktirajo reforme, ki so v škodo delavcev, upokojencev in mladih", pravi Semolič.

V Sloveniji proteste pod geslom Za delovna mesta, za solidarnost organizirajo ZSSS, Konfederacija sindikatov javnega sektorja in Konfederacija sindikatov Neodvisnost.