"Brez socialnih pravic ni poti iz krize," pravijo sindikati. Foto: EPA
Dušan Semolič
Vladni ukrepi po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Semoliča vodijo v stagnacijo, recesijo in revščino. Foto: STA
Demonstracije bodo 17. novembra

Semolič je protest utemeljil z dejstvom, da je vedno več revščine, da so ljudje prestrašeni in da se niža kupna moč, da se upokojencem pokojnine nižajo. Varstveni dodatek ima vse manj ljudi, problem so štipendije, je dejal Semolič.

S takšno politiko ne more biti gospodarske rasti, je opozoril in dodal, da gre za premajhno skrb za gospodarstvo in podjetja. Perspektive za mlade so slabe, ostaja jim le pot v tujino, je izpostavil Semolič.

"Varčevalni ukrepi so pot v stagnacijo in recesijo," je dejal Semolič, ki je dodal, da bi morali omejiti proračunske omejitve. Semolič je izpostavil "darilo kapitalu" v obliki znižanja davka na dobiček z 20 na 18 odstotkov, "zaradi česar nismo nič bolj konkurenčni, bonitetne ocene niso boljše."

Da je poslala vlada neusklajene reforme v DZ, ni bil dober signal za socialni dialog, je dejal Semolič, ki je še dodal, da bi morale biti socialne pravice pomembnejše od ekonomskih. "Brez socialnih pravic ni poti iz krize," je dejal.

Nova evropska pogodba
Potrebna bo nova evropska pogodba, pravi Semolič. Nekateri ukrepi so bili na ravni EU-ja sprejeti nedemokratično, saj bi pri tako pomembnih odločitvah morali sodelovati narodi, je izpostavil Semolič.

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je dejal, da je socialna država največji dosežek po 2. svetovni vojni. Namen sedanjih ukrepov pa je sesutje socialne države, je dejal Štrukelj. Po njegovem mnenju ukrepi samo nižajo prag socialne države. "17. novembra bomo dvignili glave in povedali, da se s tem ne strinjamo," je povedal Štrukelj.

Stavke in proteste bodo po vsej Evropi že 14. novembra, je poudaril Štrukelj. Z njimi bodo voditelji držav opozorjeni, da sedanji ukrepi niso dobri, je še dodal. Vlada zavaja, je dejal Štrukelj, pri čemer omenja "zavajanje" glede pokojninske reforme. Vlada trdi, da bo reforma ustavila padanje pokojnin, je dejal Štrukelj, ki je ob tem dodal, da se bodo pokojnine v prehodnem obdobju nižale, še posebej za ženske.

Delavec Primorja proti učitelju
Štrukelj je poudaril, da vlada ali vladajoča politika nasploh sistematično ustvarja konflikt med delavci v javnem in zasebnem sektorju. Delavca v zasebnem sektorju se poskuša prepričati, da je za njegovo slabo stanje kriv učitelj, je menil Štrukelj, ki se je retorično vprašal: "Ali bo delavec Primorja dobil delo, če bo učitelj iz njegovega kraja izgubil službo?"

Član predsedstva sindikata Neodvisnost Edvard Kržišnik je dejal, da stavka v tem trenutku ni rešitev, a je zanikal, da se protesta ne bodo udeležili. K protestu bodo tako povabili vse sindikalne zaupnike. Kržišnik je še dejal, da v času pogajanj o reformah protest ni uperjen proti njim, ampak je namenjen opozorilu na slab položaj članov sindikata. Kar se zdaj dogaja z delavci, je razlog, da se bodo protestov udeležili, je dejal Kržišnik.

Na vprašanje, ali se bodo protestu pridružili tudi upokojenci in študenti, je Semolič dejal, da se bo Zveza Društev upokojencev po njihovih informacijah protesta udeležila, zanimanje pa naj bi obstajalo tudi na strani študentov.

Demonstracije bodo 17. novembra