Skozi predor se bomo brez skrbi lahko vozili predvidoma od petka dalje. Foto: MMC RTV SLO
Skozi predor se bomo brez skrbi lahko vozili predvidoma od petka dalje. Foto: MMC RTV SLO
Šentviški predor ponovno zaprt

V tem času bodo odstranili potencialno nevarna mesta na protipožarni zaščiti na nosilcih stare galerije. Kot je pojasnil Boštjan Rigler z Darsa, želijo namreč tudi v daljšem časovnem obdobju zagotoviti varen prevoz skozi predor.

Komisija, ki je analizirala poročila po opravljeni sanaciji odpadlega ometa, je sicer ugotovila, da so bila kritična mesta, ki so bila neposredno nevarna za promet, odstranjena že v torek. Še zmeraj pa na protipožarni zaščiti obstajajo potencialno nevarna mesta, na katerih bi sčasoma lahko prišlo do odpada ometa, zato bodo ta dela izvedena predvidoma do petka.

"Predor v poskusnem obratovanju"
Odgovornost za izvedbo del nosi izvajalec, družba SCT, oziroma njegov podizvajalec, angleško podjetje Ceramicoat. Kot je še povedal Rigler, se bodo ob sanaciji potencialno nevarnih mest izvršile še dodatne meritve, in sicer tudi na območjih, kjer se bo protipožarna zaščita odstranila. "Predor je v poskusnem obratovanju," je dodal. Po njegovih besedah bo celoten projekt sanacije zahteven, in tudi pozneje lahko pričakujemo še vsaj delna zaprtja.

Ceramicoat: Krivi tresljaji in zamakanje
Podrobnosti glede del pojasnjujejo tudi pri SCT-ju. Kot je dejal izvršni direktor za področje nizkih gradenj Robert Kuzman, naj bi odstranili od 20 do 30 odstotkov protipožarne zaščite v stari galeriji. Zaščita je sicer nameščena na celotni dolžini galerije, problemi pa so se začeli pojavljati v njenem starem delu, ki prej ni bil pod prometom.

Ustanovljena je bila tudi komisija, ki bo na osnovi testov ugotavljala, kaj je bil vzrok za odpadanje protipožarne zaščite. Ko bo vzrok znan, bo pripravljen nov projekt, ki bo določil način in izvedbo sanacije, je povedal Kuzman.

Angleška družba Ceramicoat, ki je nanašala protipožarno zaščito, pa razloge za težave vidi zunaj svojega dela. Krivi naj bi bili tresljaji zaradi železnice in zamakanje vode.

Šentviški predor ponovno zaprt