Shod je povezoval glasbenik in aktivist N'toko. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Shod je povezoval glasbenik in aktivist N'toko. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Shod proti elitam
Po govorih na Kongresnem trgu so se shodniki skupine Revni za revne podali po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V naši državi nimamo življenja, zato smo prišli sem.

Safil Amadi, Afganistan
Predstavnica Rogove skupnosti opozarja na rušenje
Shod "revnih za revne"

Na shodu, ki ga je organizirala skupina na Facebooku Revni za revne, so sporočali, da sta tako stranki SDS in SMC kot njuna voditelja, Janez Janša in Miro Cerar, "del istih elit, ki plenijo državo že 25 let". Opozorili so na težave, ki "zares pestijo našo družbo - revščino, brezposelnost, izkoriščanje delavcev, brezperspektivnost mladih, nestrpnost in seksizem", je pojasnil prvi govornik in povezovalec shoda, Miha Blažič - N'toko. "Vedno je kriv nekdo drug in to je običajno tisti na dnu."

Drugi govornik, Klemen Plauštajner, je opozoril na stanovanjsko problematiko. V državi je na tisoče stanovanj praznih, politika pa po njegovem mnenju noče uporabiti mehanizmov, ki jih ima na voljo za reševanje. "Zahtevamo dostojna stanovanja, če nam jih nočete dati, si jih bomo vzeli," je napovedal.

Govornica iz Študentske Iskre je zatrdila, da slovenska in evropska desnica pravita, da sta proti prihodu beguncev, toda v resnici si jih želita, saj na ta račun pridobivata politične točke. Tudi Cerar, ki prihaja iz sredinske stranke, se po njenem mnenju ne zmore upreti desnici, temveč kar "po nareku Janše" postavlja žico na meji.

Prosilec za azil, Safil Amadi iz Afganistana, je sporočil, da se nima kam vrniti, saj ljudje umirajo zaradi nasilja povsod po njegovi državi. "V naši državi nimamo življenja, zato smo prišli sem," je izjavil. Zato, ker so "talibani živali", ki ljudem sekajo glave, je ponazoril.
Sindikalist Goran Lukič je ocenil, da oblast medkulturni dialog razume kot obrambno linijo v Makedoniji. "Oblast, ki se boji ljudi, je diktatura," je izjavil.
Opozorilo na rušenje Roga
Na napovedano rušenje avtonomne tovarne Rog je opozorila predstavnica tamkajšnje skupnosti. To je žep upora proti diktatom političnih elit in elite ga zdaj hočejo odstraniti, je dejala. Prvi bagri naj bi prišli konec meseca. Zatrdila je, da občina za novogradnjo sploh nima denarja, zato bo izid le še ena zapuščena gradbena jama v središču mesta. "Ali vidite absurd," je opozorila in napovedala, da bodo stavbo branili.

"Rogovci in rogovke smo v negotovih pogojih in grožnjah v desetih letih ustvarili enega glavnih prizorišč alternativne urbane kulture in aktivističnega političnega delovanja," je pojasnila, kaj se tam dogaja. In kaj se še bo: "Zrušimo Jankovića, ne pa Rog."

Po govorih so se udeleženci odpravili na shod po ljubljanskih ulicah. Končali so na Prešernovem trgu, kjer so plesali.













V naši državi nimamo življenja, zato smo prišli sem.

Safil Amadi, Afganistan
Predstavnica Rogove skupnosti opozarja na rušenje
Shod "revnih za revne"