Ivan Simič se vrača v svoje podjetje. Foto: RTV SLO
Ivan Simič se vrača v svoje podjetje. Foto: RTV SLO
Simičeva kariera na Dursu
Simič se umika

Ob tem je ocenil še, da je davčna uprava v dobrem stanju, po njegovih besedah pa je najbolje oditi, ko si na vrhu. Na položaju bo sicer ostal, dokler ga ne razreši vlada. Poklicno pot bo znova nadaljeval v podjetju Simič & partnerji.

"Ocenjujem, da je Durs najboljši državni organ v državni upravi," je na tiskovni konferenci povedal Simič, ki je prepričan, da je bolje oditi, ko si na vrhu.

"V Dursu smo spremenili odnos do davčnih zavezancev, leta 2006 poslali brezplačne obrazce, lani predizpolnjene dohodninske napovedi, letos informativne izračune. Ukinili smo upravne takse, se preselili, uvajamo blagajne za plačilo davkov v gotovini, uvedli smo Vido in pripravili ponovni razpis za nov informacijski sistem, ki naj bi ga objavili v naslednjih mesecih," je naštel Simič.

V letu 2007 je Durs pobral za 11,062 milijarde evrov davčnih prihodkov, kar je za 5,8 odstotka več kot v letnem načrtu oz. za 6,5 odstotka več kot predlani.

Ivan Simič je tiskovno konferenco sicer sklical, da bi predstavil rezultate dela Dursa v lanskem letu in rezultate predsedovanja mednarodni organizaciji IOTA ter da bi pojasnil več o dohodnini 2007.

Finančno ministrstvo odločitev obžaluje
O svoji odločitvi je govoril s finančnim ministrom Andrejem Bajukom. Simič je pojasnil, da ga minister razume in da sta skupaj dobro sodelovala. Brez njega in državnega sekretarja Andreja Širclja naj vseh sprememb ne bi bilo. Po Simičevih besedah naj bi bil Bajuk prvi finančni minister, ki si je upal dovoliti takšne spremembe, kot sta jih predlagala s Šircljem.

Ministrstvi za finance je sporočilo, da odločitev zdajšnjega direktrorja Dursa obžalujejo, a jo kljub temu spoštujejo. "Davčna uprava je v tem času naredila velik napredek na področju poenostavitve davčnih postopkov in učinkovitosti, prav tako je postala veliko prijaznejša do državljanov," so zapisali. Tako naj bi vladi v naslednjih dneh predlagali Simičevo razrešitev in imenovanje vršilca dolžnosti. Simič o tem, kdo naj bi ga zamenjal, ni želel ugibati.

Durs vodil dobri dve leti
Vodenje Dursa je Simič prevzel prevzel v začetku leta 2006. Vlada ga je na to mesto ob razrešitvi generalne direktorice Zvezdane Gržina naprej imenovala kot v. d. generalnega direktorja, nato pa ga je aprila 2006 imenovala za generalnega direktorja Dursa za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Simičeva kariera na Dursu
Simič se umika