Tako sindikati kot vlada so glede vsebine pogajanj redkobesedni. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Tako sindikati kot vlada so glede vsebine pogajanj redkobesedni. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Sindikati javnega sektorja spet za pogajalsko mizo

V zameno za to pa pričakuje, da bodo sindikati podprli zadnji vladni predlog o sproščanju varčevalnih ukrepov do leta 2019. Kaj konkretno vključuje vladni predlog, ni znano, poroča Radio Slovenija.

Čeprav se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek ob 14. uri, bodo usklajevanja potekala tudi ves konec tedna - minister za javno upravo in vodja pogajalske skupine vlade Boris Koprivnikar je tako dejal, da bo intenzivno usklajevanje na neformalni ravni potekalo tudi čez vikend, "ker iščejo možnosti, da bi v ponedeljek morda prišli do nekega za obe strani sprejemljivega dogovora".

"Zadeva je na zelo občutljivi točki, zato bomo prespali in preštudirali ta konec tedna in do ponedeljka verjeli, da se lahko dogovorimo," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Vodja sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek pa je napovedal, da bodo konec tedna oz. v ponedeljek na sindikalni strani vsekakor potekala usklajevanja, da bi v ponedeljek vendarle poskušali izkoristiti "tisto morda neko majhno možnost, da bi dogovor sklenili".

Tako sindikati kot vlada so glede vsebine pogajanj redkobesedni, minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal le, da obstaja realna možnost dogovora. Po nekaterih informacijah pa naj bi vlada nekoliko popustila sindikalni zahtevi tako, da je soglašala z dikcijo, kot je zapisana v socialnem sporazumu, in sicer da bo o temeljnih vprašanjih s področja plačnega in uslužbenskega sistema v javnem sektorju potrebno soglasje sindikatov.

V zameno naj bi od sindikatov pričakovala privolitev v njen zadnji predlog odpravljanja varčevalnih ukrepov, pri tem naj bi bila pripravljena še nekoliko popustiti pri regresu.

Sindikati javnega sektorja spet za pogajalsko mizo