Ministrica za kulturo Majda Širca naj bi na četrtkovo sejo pripeljala direktorja Sove in podala predlog, da o odprtju arhivov odloči še ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ministrica za kulturo Majda Širca naj bi na četrtkovo sejo pripeljala direktorja Sove in podala predlog, da o odprtju arhivov odloči še ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Arhivi
Bodo arhivi kljub odločitvi volivcev ostali zaprti? Foto: MMC RTV SLO

"Po referendumu glede nadaljnjega ravnanja poteka razprava v okviru pristojnih strokovnih služb," so nam pojasnili z ministrstva za kulturo. Tako je bilo po njihovih lastnih besedah tudi v četrtek zjutraj.

Očitno je namreč, da se ministrica za kulturo Majda Širca ne želi sprijazniti z voljo ljudstva, ki je na referendumu odločilo, da se arhivi ne smejo zapirati.

"Razlogi, ki so obstajali pred sprejetjem novele, obstajajo še naprej. Zato je ustavno sodišče edina ustanova, ki bi lahko na podlagi novih argumentov presodila o upravičenosti zahteve," so še pojasnili na ministrstvu.

Bo o arhivih odločalo še ustavno sodišče?
Volivci so na nedeljskem referendumu zavrnili zakon o arhivih - za zakon je glasovalo 28,99 odstotka volivcev, kar posledično pomeni, da bi arhivi morali biti odprti. Vendar naj bi ministrica za kulturo Majda Širca, sicer predlagateljica zavrnjenega zakona, na četrtkovo sejo vlade prišla v spremstvu direktorja Sove Sebastjana Selana in s predlogom, da o zaprtju arhivov odloči še ustavno sodišče.
Na naše neposredno vprašanje, "kako utemeljujte prisotnost direktorja Sove Sebastjana Selana na četrtkovi seji vlade - ali so že ogroženi interesi države, ker so arhivi odprti", pa nam z ministrstva niso odgovorili.

Prav tako je ostalo neodgovorjeno še eno vprašanje, ki ga je MMC naslovil na ministrico: "Katastrofalno ste izgubili že drug referendum. Ali se vam zdi sploh še smiselno vztrajati na položaju, glede na to, da vam ljudstvo vedno znova reče ne, ko želite izvesti kateri koli ključni projekt iz vašega programa?"

Sova se je vmešala v referendumsko kampanjo
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je tik pred referendumom o noveli zakona o arhivih sicer predstavila nekaj odgovorov na "netočne in zavajajoče trditve" glede sprememb, ki naj bi jih prinašal zakon. Med drugim so poudarili, da navedba, da zakonska novela zapira arhive, ne drži - spremembe se namreč nanašajo izključno na manjši del arhivskega gradiva službe državne varnosti pred slovensko osamosvojitvijo, ki je nastalo v povezavi s tujino.

Predsedniku republike Danilu Türku se je vključitev Sove v referendumsko kampanjo zdela pričakovana, dejal je še, da je bila Sova verjetno k temu tudi povabljena. Ob tem je še dodal, naj se problematike arhivov ne poveličuje in naj se iz tega ne dela nekih "umetnih vprašanj".

MMC je že pretekli petek na direktorja Sove Sebastjana Selana naslovil naslednja vprašanja. Odgovorov še nismo dobili.

1. Ali je po njihovem mnenju normalno, da se varnostno-obveščevalna služba s svojimi sporočili in izjavami vmešava v referendumsko kampanjo v kateri koli državi?

2. Glede na stališče Sove, ki ga zastopajo, nas zanima, ali se iz varnostnih razlogov kakor koli nadzoruje kogar koli, ki ima v tej kampanji drugačno mnenje? Drugačna stališča in gledanje na arhivsko problematiko bi namreč v skladu z interpretacijo, da odpiranje arhivov pomeni ogrožanje državne varnosti, zahtevali od Sove, da ukrepa.

3. Ali direktor Sove, če bo arhivski zakon padel, razmišlja tudi o svojem odstopu? Če bo namreč spoštoval star zakon, bo v skladu z razlago ogrožena varnost države. Če zakona ne bo spoštoval, pa bo Sova postala zgolj organizacija, ki ne sodi v demokratično družbo.