Foto:
Foto:
Slovenski turisti se na Hrvaškem ne počutijo dovolj cenjene.

To so opravili na ljubljanski fakulteti za družbene vede, zagrebški ekonomski fakulteti ter na agenciji Pristop in Premise.

Raziskava, ki je preučevala ključna problemska vprašanja med sosedama, je med drugim pokazala, da se Slovenci na Hrvaškem ne počutijo dovolj cenjene kot turisti, da želijo Hrvaški pomagati pri vstopu v EU, medtem ko se Hrvati tega ne zavedajo.

Med trditvami, ki so jih preučevali, je tudi ta, da ima Slovenija pravico do izhoda na odprto morje. Večina Hrvatov se s tem ne strinja, medtem ko se Slovenci s tem skoraj popolnoma strinjajo. S trditvijo, da postavljajo Slovenci izgradnjo cest proti Hrvaški na konec prioritetne lestvice, pa sta nestrinjanje izrazili obe strani.

Obe strani se tudi podobno ne strinjata, da stroški in prihodki jedrske elektrarne Krško niso pravično razdeljeni med Slovenijo in Hrvaško. Da se kraj, ki se na Hrvaškem imenuje Sv. Gera, v Sloveniji pa Trdinov vrh, nahaja v Sloveniji, se Hrvati sploh ne strinjajo, medtem ko se slovenska stran s tem strinja.

Hrvati se ne strinjajo z oceno, da je Hrvaška enostransko, brez kakršne koli pravice razglasila ekološko-ribolovno cono na Jadranu, kar so Slovenci pravilno predpostavili. Enako so predpostavili tudi glede mnenja Hrvatov, da je Slovenija dolžna izplačati devizne vloge hrvaških državljanov.

Raziskavo so opravili s pomočjo telefonske ankete na nacionalno reprezentativnem vzorcu, ki je zajel 500 anketirancev v Sloveniji in na Hrvaškem. Raziskava je potekala v obeh državah hkrati med 1. in 30. aprilom, hkrati pa so avtorji v obeh državah spremljali medijske objave v osrednjih informativnih oddajah na TV Slovenija in HTV na temo Slovenija v hrvaških medijih in na temo Hrvaška v slovenskih medijih.