Slovenija je na devetem mestu skupaj s Češko. Foto: RTV SLO
Slovenija je na devetem mestu skupaj s Češko. Foto: RTV SLO
Viktor Juščenko na pogrebu ubitega novinarja.
Po oranžni revoluciji so se razmere v ukrajinskem novinarstvu izboljšale, meni organizacija Novinarji brez meja. Foto: EPA

Poročilo organizacije ugotavlja, da države, ki so se nedavno osamosvojile, praviloma spoštujejo svobodo medijev, saj se jih je med prvih 60 držav uvrstilo 9. Na vrhu so Danska, Finska, Islandija, Irska, Nizozemska, Norveška in Švica. Poleg Slovenije je na devetem mestu Češka, pred njima pa se je uvrstila Slovaška.

Imate mnenje o medijski svobodi v Sloveniji? Vabimo vas na forum.
Poljska padla, Španija nizko
Organizacija ugotavlja, da je največ svobode medijev v Evropi, vendar pa se po njenem mnenju razlike povečujejo. Tako je recimo Poljska v zadnjem letu padla za skoraj 20 mest. Vzrok za to spremembo je bilo hudo kaznovanje novinarja, ki je objavil kritičen prispevek o prejšnjem papežu, za kar je bil ostro kaznovan. Nekega preiskovalnega novinarja pa zaradi molčečnosti o viru svoje zgodbe čaka zaporna kazen. Tudi Španija je na relativno nizkem mestu (40.), glavni problem pa so grožnje novinarjem s strani baskovske separatistične organizacije.

Ukrajina naporedovala
Slabo so uvrščene tudi nekdanje države Sovjetske zveze, svetla točka pa je Ukrajina, ki je v zadnjem letu skočila za več kot 25 mest. Stanje v ukrajinskih medijih se je izboljšalo predvsem zato, ker se je po oranžni revoluciji odpravila cenzura, našli pa so tudi morilce ubitega novinarja. Stanje še vedno ni idealno, saj so novinarji še vedno žrtve nasilja.

Najhuje v Severni Koreji
Najslabšo oceno na lestvici 167 držav je dobila Severna Koreja, sledijo Eritreja, Turkmenistan in Iran. V teh državah zasebni mediji niso dovljeni, niso svobodni in zgolj širijo vladno propagando, avtorji pa se že zaradi najmanjših napak lahko znajdejo v zaporu, ugotavlja poročilo.

Močno nazadovanje ZDA
Za 20 mest so nazadovale ZDA in so na 44. mestu. Slabši sta tudi Kanada (21.) in Francija (30.). ZDA so nazadovale predvsem zaradi zaprtja novinarke Judith Miller.

Obsežen vprašalnik osnova
Organizacija novinarji brez meja je spisek 167 držav sestavila na podlagi dolgega vprašalnika, naslovljenega na 14 organizacij po svetu, ki se ukvarjajo s svobodo tiska, in s pomočjo 130 dopisnikov, ki sodelujejo z njo. Poleg tega so pri dokončni oceni sodelovali še novinarji, raziskovalci, pravni strokovnjaki in aktivisti s področja človekovih pravic. Zaradi premalo informacij so se odločili, da nekaterih držav v poročilo ne bodo vključili.