Minister Žbogar pravi, da so načrtovani slovenski razvojni projekti za Afganistan zelo konkretni, na primer krepitev vloge žensk s ciljem omogočanja njihovega samostojnejšega življenja. Foto: EPA
Minister Žbogar pravi, da so načrtovani slovenski razvojni projekti za Afganistan zelo konkretni, na primer krepitev vloge žensk s ciljem omogočanja njihovega samostojnejšega življenja. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Afganistan je bil danes osrednja tema na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu. Udeležil se ga je tudi slovenski minister. Foto: MMC RTV SLO

Gradivo o prihodnji vojaški in civilni navzočnosti Slovenije v Afganistanu je že pripravljeno in bo v zelo kratkem času prišlo na vlado, pravi zunanji minister Samuel Žbogar. Novembra naj bi bilo tudi znano, ali bomo tja poslali še svoje policiste.

Predsedujoča Evropski uniji Švedska je namreč zunanje ministre Unije pozvala, naj na nemirno afganistansko območje pošljejo več policistov. V tamkajšnji policijski misiji EU-ja je namreč zdaj 270 članov, potrebovali pa bi jih še 130.

Napotitev policistov v pristojnosti Kresalove
Slovenska vlada bo pred odločitvijo opravila še nekaj analiz, novembra pa naj bi se države članice EU-ja na konferenci izrekle, ali so pripravljene prispevati policiste za to misijo. "Tako bomo verjetno v mesecu novembru tudi mi končali ta razmislek," je dejal Žbogar in dodal, da je to vprašanje za notranjo ministrico in da ne želi posegati v njene pristojnosti.

Gradivo o prihodnji navzočnosti Slovenije v Afganistanu, ki ga bo v kratkem obravnavala vlada, vključuje "premislek o slovenski vlogi - vojaški, ki je že, policijski, ki morda bo, če se bomo tako odločili, in razvojni pomoči, kjer bi lahko mogoče več naredili z bolj konkretnimi projekti".

Manjša denarna pomoč, konkretnejši projekti
Po ministrovih besedah so pripravili zelo konkretne projekte, ki bi pripomogli k razvoju Afganistana, predvsem v provinci Herat, kjer so naši vojaki. O prispevku prihodnje slovenske razvojne pomoči Afganistanu je Žbogar povedal, da "to na žalost niso neke velike številke", in v tem okviru omenil približno 100.000 evrov.

Med razvojnimi projekti namerava naša država na primer krepiti vlogo žensk, da bi jim omogočili samostojnejše življenje, in povezati univerze na kmetijskem področju, ki bodo po ministrovem prepričanju tudi veliko bolj vidni, kot so bili projekti do zdaj.

Za krepitev politično-civilnih prizadevanj EU-ja v Afganistanu je Unija sprejela tudi modro knjigo s poročili vseh držav članic o tem, kaj so doslej počele v Afganistanu, in z zavezami glede razvojne pomoči za naprej.