Slovenija
NLB
Po neuradnem predlogu ministrstva naj bi vsaj polovico banke prodali letos, preostalo do 75 odstotkov plus eno delnico pa najpozneje v prihodnjem letu. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenija bo prodala NLB

Dodaj v

Slovenija bo do konca leta prodala 50 odstotkov plus eno delnico NLB-ja

Stranke glede prodaje niso enotne
13. julij 2018 ob 07:53,
zadnji poseg: 13. julij 2018 ob 18:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Vlada je vnovič odločala o privatizaciji NLB-ja in s sklepom SDH-ju naložila, naj sprejme sklep o ponovnem začetku prodajnega postopka za NLB. Sprejela pa je tudi predlog za spremembo zavez glede prodaje NLB-ja, po katerih bi Slovenija do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov in eno delnico.

Preostali del, ki presega 25 odstotkov plus eno delnico, pa naj bi po spremenjenih zavezah Slovenija prodala do konca leta 2019, je še zapisano v novem predlogu za spremembo zavez Evropski komisiji glede NLB-ja. Prodaja bo potekala po metodi javne ponudbe delnic (IPO), ki jo bo začel SDH s sklepom skupščine, kot mu je to naložila vlada.

Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman je po seji vlade, dejala, da bodo komisiji poslali spremenjene zaveze, ki so jih s komisijo že usklajevali, zato "z veliko verjetnostjo" pričakuje, da jih bo komisija podprla. Glede tega, kakšno ceno si želi, je Vraničar Ermanova pojasnila, da o njej ne želi špekulirati, je pa njena želja, da SDH in NLB opravita svoje delo v okviru prodajnega postopka maksimalno učinkovito in izpogajata dobro ceno.

Vraničar Erman: Želimo vrniti denar iz sanacije bank
Na vprašanje, kako verjetno je glede na prejšnje izkušnje, da bo prodaja vendarle izpeljana, pa je odgovorila, da se ves čas zavzema za postopek, ki bo omogočil maksimiranje povračila davkoplačevalskega denarja iz sanacije banke konec 2013 in ki bo utrdil banko kot pomembno regionalno finančno ustanovo. Ministrica upa, da bodo te cilje z njo delili tudi tisti, ki morajo zdaj sprejemati ukrepe. V tem primeru ne vidi posebnih ovir, da se postopek uspešno zaključi.

Ker želi, da bi prodaja potekala pod tržnimi pogoji, pa je vlada danes skladno s pričakovanji tudi potrdila besedilo predloga zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB. Cilj predloga zakona je zagotoviti nadomestitev negativnih finančnih posledic, ki NLB nastajajo zaradi prisilnih izpolnitev (rubežev) pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč, ki so po prepričanju Slovenije v nasprotju z ustavnim zakonom ter mednarodnimi sporazumi, kot je memorandum z Mokric.

Dividende še pred prodajo
S sprejetjem zakona se bo po prepričanju vlade ohranilo vrednost kapitalske naložbe in nevtraliziralo vpliv teh sodnih odločb na ceno banke v prodajnem postopku. Prav tveganja zaradi teh postopkov je vlada izpostavila lani, ko je prodajni postopek tik pred koncem prekinila, saj je kot skupščina SDH ocenila, da ponujeni razpon cene za delnico ni bil ustrezen. Ministrica pričakuje, da bodo s tem zakonom tako lahko zagotovili, da bo prodajni postopek potekal po tržnih načelih in da na ceno ne bodo vplivali netržni vzroki sodnih postopkov zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Zakon je po njenih besedah pomemben tudi za to, da bi v času, ko je država še 100-odstotna lastnica banke, dosegli izplačilo dividend. NLB je imela konec lanskega leta 270,6 milijona evrov bilančnega dobička, ki vključuje preneseni dobiček in lanski čisti dobiček v višini 189,1 milijona evrov. Skupščina NLB konec junija je sklenila, da te dividende za zdaj ne izplača, saj Evropska centralna banka zaradi tveganj glede postopkov proti LB oz. NLB in morda tudi kot element pritiska po omenjeni lanski odločitvi vlade, da ne izpelje že skoraj zaključene prodaje vsaj polovice banke, zapovedala, da mora za izplačilo dividend pridobiti vnaprejšnje soglasje. Tega za zdaj še ni dala.

Sodbe bo izpolnil sklad za nasledstvo
Predlog zakona določa, da negativne finančne posledice, ki jih ima NLB zaradi prisilne izpolnitve pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč nadomesti sklad za nasledstvo. Predlog določa, da bo sklad nadomestil samo tiste negativne finančne posledice, ki bodo posledica prisilne izpolnitve pravnomočnih sodnih odločb oz. rubežev, in ne morebitnega prostovoljnega plačila.

Vlada zato ob sprejemu zakonskega predloga še enkrat poudarja, da je problematika prenesenih deviznih vlog nerešeno nasledstveno vprašanje, in ne obveznost Slovenije v tem postopku. Zakon zato ne vzpostavlja odgovornosti NLB, sklada ali Slovenije za prenesene devizne vloge LB na Hrvaškem, saj bo sklad zgolj nadomestil negativne finančne posledice banki.

Zakon v veljavo po soglasju komisije
Za izvajanje zakona bosta morala sklad in NLB po vladnih pojasnilih skleniti pogodbo, h kateri bo morala predhodno dati soglasje vlada. Predlog zakona določa minimalno vsebino, ki jo bo morala vsebovati pogodba. NLB se bo morala npr. zavezati, da bo proti odločitvam hrvaških sodišč uporabila pravna sredstva in da bo skladu vrnila sredstva, če bo uspela s pravnim sredstvom ali če bo povrnjena sredstva prejela na kakšni drugi podlagi. V sodnih postopkih bo sodeloval tudi poseben pooblaščenec vlade.

Predlagani zakon bo začel veljati po tem, ko bo Slovenija od Evropske komisije prejela odločbo o spremenjenih prodajnih zavezah za NLB. Ministrica Vraničar Ermanova si želi, da bi bil predlog zakona v DZ obravnavan čim prej. Na vprašanje, ali ji je po teh pomembnih odločitvah vlade odleglo, je odvrnila, da ves čas v zvezi s tem nosi zelo veliko odgovornost, ki se je zaveda. In ta odgovornost zdaj ni nič manjša, kvečjemu večja. Jo je pa pripravljena z ekipo nositi še naprej do imenovanja nove vlade.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Mirko Tipka
# 13.07.2018 ob 11:02
Kdaj bodo vodilni NLB-ja vrnili državljanom denar, ki smo jim ga posodili?
deželan
# 13.07.2018 ob 09:11
Bojda NLB sedaj posluje odlično in nekateri poučujejo, da je tako banko škoda prodati. Do sedaj smo v to banko vložili približno 4 milijarde € in bi morala imeti banka kar 20 let nepretrgoma odličen uspeh, da bi pokriti zgolj kar smo vrgli vanjo. V kaj takega verjamejo samo ti, ki izkoriščajo državno lastnino, nam pa prodajajo, kakšne koristi imamo in nas nagovarjajo da se za to " lastnino " moramo boriti ker nam polzi iz rok.
Lobo
# 13.07.2018 ob 11:27
" bi banko prodali strateškemu partnerju"

Finančni skladi niso strateški partnerji pač pa so finančni mehovinarji.
MZ
# 13.07.2018 ob 09:14
Kolikor je meni znano, je bila zaveza o pridaji NLB že sprejeta pred časom. In če bi odgovorni že želeli razmišljati o pogojih, je bil za to čas pred to zavezo. Tako pa je skorumpirana elita najbrž zavezo sklenila s figo v žepu in na način "lako ćemo", da je dobila še kakšen kredit (ki so ga najbrž itak podobno, kot vse ostale kredite, pognali za neumnosti).

Tole zdaj bodo v Bruslju najbrž gledali bolj kot poskus zavlačevanja in izogibanja zavezam. Zapomnite si, da bo to Bruselj vse potegnil na plano, ko bo spet kdo jokal, zakaj Hrvaška ne spoštuje sklepov arbitraže. Očitno tudi mi nismo čisti, ko gre za sprejemanje zavez...
Applecore
# 13.07.2018 ob 08:57
A mislijo že končno prodat to luknjo brez dna? Pa kolikor vem, smo se že pred nekaj leti zavezali k prodaji! Kao da ne moremo doseči dobre cene. Zdaj je gospodarska rast visoka, denarja na trgu je veliko, višje cene ne boste dosegli! Ali bi raje čakali na novo krizo? Verjetno res, da se boste potem spet izgovarjali, kako je cena nizka, in pustili, da bančna elita izkorišča privilegije, ki ji jih nudijo davkoplačevalski milijoni!
Lobo
# 13.07.2018 ob 12:54
...in če je večina raje za to, v čem je potem problem???

V izgubljenih provizijah za nekatere.
kingeston
# 13.07.2018 ob 12:30
levica bo prej naščuvala rajo da izstopimo iz EU kot pa da prodajo to pralnico...
SonceSije
# 13.07.2018 ob 15:59
@BarakOrkbama

če se ne bomo držali prodaje, bo Evropska komisija določila, da mora banka vložek vrniti nazaj (torej nam državljanom)... to je posledica neprodaje... kako nam ga bo vrnila, pa lahko mi sami določimo, saj smo tisti, ki smo vložili... po obrokih bo v redu :)
SonceSije
# 13.07.2018 ob 15:50
nismo edini, ki smo financirali banke...
recimo Raiffeisen Bank International je bila tudi financirana s strani državljanov leta 2009 z 1,75 miljarde in je to potem do leta 2014 vrnila... tako lahko tudi pri nas
Sklonjen
# 13.07.2018 ob 09:21
Če si hočemo dobro, moramo to mizerijo od vlade držati čim dlje od odločanja!
Lesnikovsok
# 13.07.2018 ob 08:02
ma kaj niso odstopili kako leto nazaj?
mali_M
# 13.07.2018 ob 12:41
Neverjetni ste. Če padem z bicikla ga bom prodal in si kupil novega. namesto. da bi se naučil voziti. NKBM smo že prodali za drobiž. Me zanima, če so italijani prodali najstarejšo banko na svetu, ki so jo dokapitalizirali s 5 milijardami.

Če se nisi naučil voziti bicikla v 25 letih, se verjetno tudi v naslednjih 25 ne boš. Pa lahko se kličeš Janez ali pa Luka. Kako pa italijani socializirajo izgube svojih bank, mi je vseeno.
kingeston
# 13.07.2018 ob 12:28
razplet je že znan...
amigo
# 13.07.2018 ob 11:52
Neverjetni ste. Če padem z bicikla ga bom prodal in si kupil novega. namesto. da bi se naučil voziti. NKBM smo že prodali za drobiž. Me zanima, če so italijani prodali najstarejšo banko na svetu, ki so jo dokapitalizirali s 5 milijardami.
sm0ve
# 13.07.2018 ob 09:54
Odločitev je padla že leta 2013. Treba je samo še izvesti. Tako cincanje ne bo pripeljalo nikamor.
AMFIBIJA
# 13.07.2018 ob 08:25
Ljuba Novak Bankar

OBLJUBA DELA DOLG

»Si obljubil, drži se zaveze,
kravo moral torej boš prodati,
še pred koncem leta jo oddati,
tvoje niso prav nič mar mi peze.«

To je upnik kmetovalcu rekel,
ki prodajo rad bi bil prelóžil,
dolg nato seveda še pomnóžil,
v nedogled za rep bi kravo vlekel.

Bi prodal in hkrati jo ohranil
v lastnem hlevu tudi po prodaji,
če ne v hlevu, vsaj v domači staji,
kjer mendá bi zgledno kravo hranil.

Bi prodal po deležih jo raje,
zdaj glasijo se predlogi novi,
njemu krava, kupcu pa rogovi,
nova to ponudba je prodaje.

Boljša zanj, si misli, kakor lanska,
kupca kmetovalec prepričuje,
da je tisto, kar naj ne kupuje
nova pasma, pravi ji ljubljanska.

Razlog pa, da kravo zadržuje,
do absurda je za rep privlečen,
pravi kmet, da tisti bo nesrečen,
ki od krave mleko pričakuje.

Ta pusti se molzti zgolj izbranim,
nov lastnik imel da bo izgubo,
s kravo našo da drvi v pogubo,
mleko daje ta le molzcem znanim.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 18:28
@K_ris To je dobra rešitev.

To je za davkoplačevalce katastrofalna rešitev. V primeru nelikvidnosti ali bog ne daj nesolventnosti banke, ni lastnika, ki bi jo dokapitaliziral. Država bo spet morala ugotovit negativni kapital, razlastninit, male delničarje in prek državne dokapitalizacije socializirat izgube. Pa naj še kdo reče, da kapitalizem ne privatizira dobičkov in socializira izgub.
SonceSije
# 13.07.2018 ob 15:56
če ne bomo prodali banke tudi lahko dokažejo kdo jo je vsa ta leta ropal...
poleg tega banka lahko izplačuje dobičke nazaj državljanom in bomo dobili nazaj kar smo vložili...
zakonsko in s pooblastili inšpekciji ter policiji se uredi in prepreči nadaljne tvegano dajanje kreditev v banki in se izvaja mesečna kontrola nad poslovanjem...
vse se da če je interes in si sposoben...
vse stare stranke so že dokazale, da so sposobne dajati samo v svoj žep...

NE PRODAT NLB
luka83
# 13.07.2018 ob 09:32
V EU se ni potrebno držati pravil kn razsodb, zato nam nikakor ni potrebno prodati NLBja, če pa se proda pa mora cena vsebovati ves vložen denar davkoplačevalcev, sicer je to kraja.
zeus-zengg
# 13.07.2018 ob 17:23
morate se pa tudi zavedati, da če država ne bo imela v lasti ničesar več, bo odvisna izključno od davkoplačevalskega denarja... tako, da potem ne računat, da bodo davki kdaj nižji
---------
Se strinjam - ko bodo razprodana državna podjetja se dobiček ne bo več stekal v državno blagajno ampak na kajmanske otoke . Proračun bo zaradi tega in nižjimi davki kapitalistom nižji , za razliko pa bomo obremenjeni prebivalci z zvišanim davkom na nepremičnine inj drugimi ,,prispevki ,, . Uh - kako bo potem @barakOrkbama spet obtoževal ,,komuniste ,, ne pa sebe - ko bo z dolgim nosem plačeval položnice ...
mali_M
# 13.07.2018 ob 11:29
Levica noče prodaje NLB, čeprav so jo morali in jo še vedno morajo preko davkov polniti navadni delavci, za katere naj bi se zavzemali.
TineB
# 13.07.2018 ob 22:10
Kako glupo. 50% prodaja in IPO ne prinašata prevzemen premije in stratešekga lastnika!!!!

V IPO pokupijo špekulativni naložbeniki, ki hitro in dražje prodajo strateškemu kupcu!

Skratka, namesto da bo država zaslužila pri prodaji (strateškemu lastniku), bodo to lahko storili investicijski skladi, predvsem tuji.

Kreteizem brez primere in to delajo le zato, da bodo ohranili največji manjšinjksi delež in tako prevaldo pri upravljanju banke - torej tudi po prodaji IPO bo država ohranila upravljanje banke in tako bo ta še vedno bankomat za pajdaše!

Prodati 75%-1delnico strateškemu lastniku še letos! Tako država zasluži prevzemno premijo. Politika pa izgubi kontrolo pri upravljanju banke in ta ne služi več političnim namenom!
sempetrc
# 13.07.2018 ob 20:14
Sem mislil,da jo hoče JJ prodati!
Valentin57
# 13.07.2018 ob 18:53
Ni mi jasno, zakaj najprej prodajamo 50%+1 delnico in nato še 25%. Ali ne bi iztržili več, le bi takoj prodali vseh 75%?
zeus-zengg
# 13.07.2018 ob 17:29
BarakOrkbama
Recimo samo, da je precej korupcije v vseh državnih podjetjih vseh držav tako danes kot v preteklosti,
-------------
Korupcija je bila rojena na zahodu ne pa v naših državnih podjetjih saj smo tudi v tem majhne ribe . Največ jo je seveda v spregi javno-zasebnega partnerstva na zahodu torej pri dogovarjanju državnih uslužbencev s privatnimi firmami . ZDA so pravi ,,biser,, za taka dejanja ...
zeus-zengg
# 13.07.2018 ob 13:02
"V EU se ni potrebno držati pravil kn razsodb, zato nam nikakor ni potrebno prodati NLBja, če pa se proda pa mora cena vsebovati ves vložen denar davkoplačevalcev, sicer je to kraja."
---
seveda ne - tako imenovana poštenost je rezervirana za majhne , ubogljive , zmuzljive in z repom mahajoče , recimo za del slovencljev z ,,desetarjem,, na čelu in motom : tujcu naj ne crkne krava , naj raje crkne naša - za proti vrednost ,,odpustkov ,, seveda ...
HOR
# 13.07.2018 ob 23:01
Jeftina razprodaja ostankov perja slovenske kure, do nagega...
Kaj pa bi hlapci z lastnino...!?
Slovan65
# 13.07.2018 ob 20:49
Če Slovenci nismo sposobni upravljati z eno banko, potem tusi z državo nismo.
Kaj nam bo sploh država?
Če nimamo svojih podjetij in ne svojih bank, države kot prazne lupine ne rabimo. Potem smo brez veze razsuli Jugoslavijo, lahko bi kar mirno ostali tam. Lahko pa gremo tudi pod Orbana ali Kurca.
Tako bi se znebili nadležnega parlamenta, pa nadležnega predsednika vlade, pa nadležne in korumpirane Banke Slovenije, pa državnega sveta, pa varuha človekovih pravic, pa Štefaneca, pa podkupljivih evropskih poslancev, pa Erjavca in Židana, pa Janše, patra Strehovca, ameriških in ruskh veleposlanikov, pa Mojce Prelestnik, pa dolgočasne proslave ob dnevu državnosti, pa ob 27. aprilu, pa na smetišče zgodovine bi poslali osamosvojitveno vojno, pa Krkovića in Lovšina, pa Rupla in Peeterleta, pa Omana in brata Podobnik, cel Demos s Pučnikom vred...
Ja, dajmo, razsujmo vse, naj nam Kurc komandira.
Simba
# 13.07.2018 ob 18:41
in sonce sije: šarec je bil v PS...
sam tolk...
SonceSije
# 13.07.2018 ob 16:09
@BarakOrkbama

kako bomo imeli luknjo, zaradi česa?
treba je pogledat kdo je dajal kakšne tvegane oz. nepokrite kredite in kje in komu...
tisti, ki hočejo to prikriti je najlažje s prodajo
tore
# 13.07.2018 ob 14:20
Saj prodaja ni edina možnost. Po moje je bolje, da NLB ostane naša in vrne denar, ki smo ji ga dali v času krize. Lani je imela 230 milijonov dobička, prejšnja leta tudi, torej postopno odplačevanje ne bi smelo biti problem. Problem rešen.
m72
# 13.07.2018 ob 12:06
"V EU se ni potrebno držati pravil kn razsodb, zato nam nikakor ni potrebno prodati NLBja, če pa se proda pa mora cena vsebovati ves vložen denar davkoplačevalcev, sicer je to kraja."

Točno tako. Samo, da hlapčki ne upajo tega povedati.

Morda pa jih je tudi Srb iz Alta invest, Čendak, podkupil, da pokasira provizijo ob prodaji. Verjetno še koga, ki je aktiviral svoje podrepnike, da nabijajo po forumih. Letališče Brnik mu je baje vrglo 10% od 171 milijonov ojrotov prodajne cene, tak da verjamem, da se grebe. Nekaterim drugim pa je ključno, da se za vselej pozabi, koliko so zvlekli iz banke. Novemu lastniku bo itak vseeno, kaj se je dogajalo prej, saj bo dobil očiščeno in z denarjem nafilano banko, ki prinaša visoke dobičke. Drugo mu je ravno, zato bo dokumentacija šla v smeti. Luknjo je pokril proračun, terjatve pa so šle na janezovo slabo banko, za nadaljnje mutenje s podmizno razprodajo.
amigo
# 15.07.2018 ob 13:33
Ja Cerar je res gnusen, ker izpolnjuje zaveze, ki smo jih dali. Čestitam.

Te zaveze je dala strokovnjakinja za švicanje, draga nam Alenka. Njo so tajkuni tako vozili, da se ji še danes vrti.
miško22
# 14.07.2018 ob 12:44
In kdaj bomo prodali (še) nedotakljive povzročitelje teh bančnih lukenj? Je Kramar že vrnil milijonček nagrade za podeljevanje kreditov brez pokritja? Zdaj bi bil pravi čas za to!
klemen30lj
# 14.07.2018 ob 09:01
Prekleti hlapec od Cerarja!!!
Hlapciiii!!!
Epafrodit
# 13.07.2018 ob 21:51
Slovenija bo do konca leta prodala 50 odstotkov plus eno delnico NLB-ja

Sodobna varianta kolaboracije.
Ni_Nicka
# 13.07.2018 ob 20:00
Lih še par mesecev, da se vse nepravilnosti razkrijejo! :)
kapljač
# 13.07.2018 ob 17:43
Slovenija bo do konca leta prodala 50 odstotkov plus eno delnico NLB-ja
---------------------
Ja, sam potem te "prodajalce" doživljensko zapret!
SonceSije
# 13.07.2018 ob 16:37
@BarakOrkbama

res je LMŠ še niso imeli priložnosti pokazati, kako bi delovali...
za notranje poslovanje Levice ne vem, so pa v parlamentu bili zelo dejavni... recimo primer, ko so vse druge stranke hoteli, da je nemško ladijsko podjetje oproščeno davka brez razloga, so bili edini proti in potem uspeli prepričat ostale, da do tega ni prišlo...
"Včeraj smo v Levici preprečili poskus vlade, da bi s spremembo Zakona o davku na tonažo odpisala 6 mio EUR davka nemškemu kapitalistu Petru Doehleju, lastniku Splošne plovbe. Vlada je ukrep zakamuflirala v nacionalni interes in pozvala poslance, naj podprejo »našega ladjarja«"

vsem poslancem bi moralo biti v interesu, da varujejo državljanski denar in ga porabljajo za koristne stvari za državljane... več bo takih strank notri, manj bo korupcije
SonceSije
# 13.07.2018 ob 16:19
@BarakOrkbama

drugače pa razumem, da ste razočarani nad starimi strankami, ker so samo kradle, vsi smo...
ni pa pošteno, da dajete nove v isti koš... (to je tako, kot bi rekli, da se bo letošnja Hrvaška nogometna reprezentanca uvrstila isto, kot se je prejšnja)
nove stranke si zaslužijo priložnost in da se izkažejo, če so sposobne...
SonceSije
# 13.07.2018 ob 16:14
@BarakOrkbama

bi sprejel ja... v primeru, da pa bo dobro poslovanje naprej, pa tisti, ki ste za prodajo, po tem ko NLB odplača dolg plačujete davke v znesku NLB letnih dobičkov
pa tuki zraven še davke zaradi višjih provizij, ki bi jih druge banke računale...
in pa ker je slo zadolžena za 30 miljard, če se ne bo zniževalo in bo treba najemat nove kredite za sprotno financiranje še višino obresti,ki bo zaradi tega večja
Joze Koder
# 13.07.2018 ob 14:30
Če bi nekaj odgovornih za zadnji bančno luknjo sedelo v zaporu ali pa bili vsaj že obsojeni bi bil proti prodaji NLB.

Tako pa ni nihče kaznovan in NLB ostaja sredstvo, da elite kradejo denar, mi reveži davkoplačevalci pa moramo njihove kraje plačevati. Zato pravim NLB čimprej prodat.

In če bi Levica resnično želela dobro malemu človeku bi si prizadevala za prodajo NLB in s tem proti kraji denarja malemu človeku.
zeus-zengg
# 13.07.2018 ob 13:10
Nimamo kaj prodajati naše banke in nihče nam ne sme diktirati naj to storimo .Ali ni bilo dovolj da smo se zaradi vstopa v EU skupno zadolžili za več kot 30.000 tisoč EUR po prebivalcu , ali ni bilo dovolj , da nimamo prav nobene moči odločanja v EU in da v Bruslju lahko pridemo največ do ,,vratarja ,, in ali ni bilo dovolj da smo na diktat zahoda razprodali vse premoženje in to za isti standard , ki smo ga imeli v socializmu ....
mirror
# 15.07.2018 ob 15:23
Ker bo država ohranila 25% plus eno delnico, NLB ne bo hotel kupiti nihče, ali pa jo bo neznani poštni nabiralnik, kot je pri nas v praksi. Zdi se mi, da so ti pogoji postavljeni namerno, da se izognejo prodaji.
Bivši uporabnik
# 15.07.2018 ob 14:16
@amigo
Kljub temu je bil to pogoj, da smo dokapitalizacijo sploh lahko izvedli.
deželan
# 15.07.2018 ob 12:16
Več kot očitno je, da je veiliko državljanov zavedenih, ker so jih politiki zavdli zaradi napačne uporabe besed.

Kaj je DOKAPITALIZACIJA. beseda dokapitalizacija se uporablja kadar se podjetje dejansko poveča. V praksi bi to pomenilo, da obstoječi hiši dogradimo še nekaj prostorov in tako dobimo večjo površino kot je bila prej.
Denar ki smo ga vložili v banke bi morali pravilno poimenovati SANACIJSKI DENAR. Če imamo avto in se zaradi močnega alkoholnega stanja zaletimo, nam zavarovalnica škode ne bo povrnila. Popravilo lahko stane tudi več kot je avto vreden a zaradi tega bo to še vedno star avto karambolran in pri prodaji ne moremo pričakovati, da bom odobili vse kar smo vanjvložili.

Zakaj politiki vneto trdijo, da smo banko dokapiotalizirali če pa to ni pravo pojasnilo ?
To je tako kot če ropar na vprašanje ali je kriv odvgovori NE, denar sem si le sposodil !
Slovan65
# 14.07.2018 ob 10:08
Predlagam,,da poleg banke prodamo še parlament s Toninom vred,, pa Cerarja, Janšo, Šarca, plus celoten Demos s Pučnikom vred, plus osamosvojitveno vojno skupaj s Krkovičem in Kočevsko Reko, pa košarkaško reprezentanco skupaj z Dragićem in Dončićem,,ne potrebujemo niti Narodne galerije, ne Opere, prodajmo še Klinični center, Zdrženje za vrednote osamosvojitvene vojne, Slovensko škofovsko konferenco skupaj s patrom Strehovcem in kardinalom Rodetom, prodajmo tudi NK Maribor in Olimpijo skupaj z Zahovićem in Katancem, prodajmo Milana Kučana in Bavčarja& prodajmo TinonMaze 8n Petra Prevca, kaj nam bosta saj imamo Laro Gut in Thomasa Morgensterna,, ne rabimo niti Primoża Trubarja in ne Franceta Prešerna,,kaj nam bo Cankar saj imamo Schiellerja, prodajmo tudi Mira Cerarja starejšega in Leona Štuklja, prodajmo Elan, Drogo, Ljubljanske mlekarne, Muro, Lisco, Telekom,, Kranjsko Goro, oba Triglava, prodajmo VSE.
Prodajmo še svoje otroke, potem bomo končno svobodni.
Tako je
, sesujmo vso preteklost, sedanjost in prihodnost, naj pride Sebastjan Kurac in nam vlada.
1a34
# 14.07.2018 ob 07:19
Ja v teh velikih poslovnih sistemih se ne da več krasti, ker te zaradi digitalizacije hitro najdejo; par posameznikov pa bi želelo, da se s privatizacijo banke uničijo njeni arhivi in socialna mreža stotin in stotin uslužbencev banke, ki so zdaj njeni pravi varuhi.
BRANI-MIR
# 13.07.2018 ob 20:25
Simba!!! Povej kje je ta Forum 21 in kaj je to? Zagotovo je na Trstenjakovi 8, drugje ga ni! A ste res tako kratke pameti, da vas vaši pastirji nakrmijo s pravljico o dveh starčkih, ki baje imate vse v rokah in vse upravljata. Kaj pa delajo vaši pametnjakoviči v parlamentu že 30 let razen bede? So pa res popolnoma nesposobni če jih en Kučan, ki ga ni že več kot 15 let vedno prelisiči???!!!
Preberi kaj o tem Forumu 21 in boš videl kako mlatiš mimo vsega.
nenazadnje jaz sem delal po teh vprašanjih in popolnoma jasno je, da tisti ki krade MORA na določenem mestu za to odgovarjati in MORA biti storjeno vse, da se to prepreči! In kaj ste delali vi??? Tulili ste po ulicah in kurili sveče ter delali heroje iz takšnih, ki jih omenjaš! A ti res pamet toliko ne nese? V letu 2004 je bilo prestolnici pokradeno veliko denarja, kdo ga je sunil dobro veš! Do danes tega denarja ni nihče vrnil, niti ni povedal kje je, niti ni za to kdorkoli odgovarjal.
Ko že omenjaš Probanko vprašaj "starešine kaj o tem, ki so bili tam redni gostje in so imeli tam zaposlene sorodnike. Ostali pa so stopili pred zatožno klop, Valenčič in še eden, sem pozabil ime. Sestričnam nedotakljivih, ki so v parlamentu že od osamosvojitve pa se ni zgodilo nič, ravno nasprotno.
QUENDI
# 13.07.2018 ob 18:32
......vsaka prodaja se je iztekla kot Mercatorjeva.......še vedno na koncu rešujejo davkoplačevalci, čeprav niso lveč lastniki......liberalnega kapitalizma nagna....ups - mantra......
Kazalo