Država bo za zdaj ostala brez dividend iz NLB-ja. Foto: BoBo
Država bo za zdaj ostala brez dividend iz NLB-ja. Foto: BoBo

Bilančni dobiček je konec leta 2017 znašal 270,6 milijona evrov in vključuje tudi čisti dobiček poslovnega leta 2017 v višini 189,1 milijona evrov. Skupščina NLB je sklenila, da bilančni dobiček v celotni višini ostaja nerazporejen in predstavlja preneseni dobiček.

Banka bi lahko lanski rekordni dobiček namenila za izplačilo dividend državi, a je Evropska centralna banka (ECB) zaradi tveganj v postopkih proti LB-ju oz. NLB-ju zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev in morda tudi kot element pritiska po lanski odločitvi vlade, da ne izpelje že skoraj zaključene prodaje vsaj polovice banke, zapovedala, da mora za izplačilo dividend pridobiti vnaprejšnje soglasje. Tega za zdaj še ni dala.

Bi se pa lahko dividende vendarle kmalu izplačale, saj bo vlada v prihajajočih tednih sprejela odločitve tako na področju prodaje NLB-ja kot tudi na področju zavarovanja premoženja NLB-ja v okviru postopkov zaradi hrvaških varčevalcev. Po torkovem sestanku parlamentarnih strank pri odhajajočem premierju Miru Cerarju je ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman povedala, da bo ministrstvo vladi prihodnji teden predlagalo končno različico spremenjenih zavez glede NLB-ja, tako prodajne zaveze kot spremljajočih izravnalnih ukrepov.

Skupščina podelila razrešnico upravi
V torek so parlamentarne stranke obravnavale tudi predlog za zaščito banke pred posledicami sodnih postopkov proti LB-ju oz. NLB-ju na Hrvaškem, kot ga je pred časom že oblikovalo ministrstvo. To je namreč lani tik pred koncem postopka javne ponudbe delnic (IPO) neuradno predlagalo rešitev, da bi za stroške NLB-ja jamčil sklad za nasledstvo, država pa bi mu zagotavljala zadostno premoženje za te naloge. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman takrat na vladi podpore za to rešitev ni prejela, je pa torkov sestanek predsednikov parlamentarnih strank pokazal politično soglasje za reševanje vprašanja v okviru sprejetjaa ustreznega zakona.

Skupščina NLB-ja je sicer danes podelila tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem letu, seznanila se je z letnim poročilom skupine za lani in prejemki članov uprave in nadzornega sveta ter s poročilom centra notranje revizije, imenovala pa je tudi revizorja za leta 2018, 2019, 2020, 2021 in 2022. To je postala družba Ernst & Young.