"Koalicija se je za ohranitev ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu odločila v času pogajanj o koalicijski pogodbi, ko še ni bilo dogovorjeno, kdo bo zasedal katero ministrsko mesto. Kasneje pa sem to funkcijo prevzela tudi zaradi tega, ker to problematiko poznam," je povedala Novakova. Foto: MMC RTV SLO

Slovensko stališče je, da je napredek v odnosih na Koroškem viden in pomemben. Potrebno je nadaljevati s spodbujanjem pozitivnega vzdušja in dela v duhu uresničevanja ADP.

Zavzemali se bomo za to, da bodo slovenske šole obstale in da bo Italija sistemsko financirala slovensko manjšino v obsegu, ki ji priprada po zaščitnem zakonu.

"Leta 2006 je bil sprejet zakon, v katerem je določeno, da bo za Slovence v zamejstvu in po svetu skrbel pristojen urad, ki ga bo vodil minister. Slovenci v zamejstvu in po svetu so to sprejeli z izrednim zadovoljstvom, saj so to občutili kot naklonjenost matične domovine in skrb za izseljence. Prav zaradi tega je tudi ta vlada ohranila to funkcijo," je Novakova v MMC-jevem klepetu odgovorila na pogosta vprašanja, kako to, da v času združevanja ministrstev ta resor ostaja samostojen.

Ima pa po njenih besedah ministrstvo zelo omejena finančna sredstva, prav tako bodo varčevali, in sicer pri izplačevanju sredstev iz razpisa. Da bi pomagali oživiti slovensko gospodarsko, bodo še naprej podpirali slovenske poslovne klube po svetu in sodelovali z gospodarskimi združenji v zamejstvu, saj se tako večajo možnosti za vlaganja v slovensko gospodarstvo oziroma možnosti za odpiranje vrat v tujino. "Slovensko gospodarstvo te povezave še premalo izkorišča," je prepričana.

Avstrijski glavar kritičen do njenih besed
V tem času, ko je prevzela resor, je opravila že nekaj obiskov zamejcev. Med petkovim obiskom v Celovcu je poudarila dobro sodelovanje in izboljšanje odnosov z Avstrijo. "Seveda sem izrazila tudi želje, ki obstajajo v določenih vaseh, da bi vendarle dobile tudi slovensko tablo." Na te njene izjave se je odzval eželni dglavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, ki jih je obžaloval. Novakova pravi, da je izjavo, da si lahko pod določenimi pogoji predstavlja dodatne dvojezične krajevne napise, morda razumel iz konteksta.

Ministrica se je v ponedeljek sicer sestala z avstrijskim veleposlanikom v Ljubljani Erwinom Kubeschem. Na srečanju, ki je bilo že vnaprej dogovorjeno, sta razčistila tudi te dileme. Veleposlanik ji je zagotovil, da bo prenesel njeno razlago Dörflerju.

Na MMC-ju boste lahko klepetali tudi z:
- ministrom Andrejem Vizjakom (2. marec)
-
ministrom Senkom Pličaničem (16. marec)
.
Preberite klepet z ministrom Gorenakom

Zamenjali Guliča, urad bodo ukinili
Novakova pa se je v klepetu dotaknila tudi prvih vladnih kadrovskih potez. Vlada je namreč že na prvi seji zamenjala direktorja Urada za verske skupnosti Aleša Guliča. Po njenih besedah so bili že ob imenovanju izraženi dvomi o primernosti kandidata za to področje. Sicer pa bo ta urad ukinjen, njegove naloge pa prenešene na drugo ministrstvo.

"Vlada je že ukinila vrsto drugih uradov in agencij, naloge pa prenesla na pristojna ministrstva, saj želimo zmanjšati državno administracijo in narediti vitkejšo državo," je dodala.

Slovensko stališče je, da je napredek v odnosih na Koroškem viden in pomemben. Potrebno je nadaljevati s spodbujanjem pozitivnega vzdušja in dela v duhu uresničevanja ADP.

Zavzemali se bomo za to, da bodo slovenske šole obstale in da bo Italija sistemsko financirala slovensko manjšino v obsegu, ki ji priprada po zaščitnem zakonu.