Novakova je poudarila, da se bo zavzemala za sodelovanje z drugimi ministrstvi in organizacijami, ki imajo stike s Slovenci po svetu. Foto: BoBo
Novakova je poudarila, da se bo zavzemala za sodelovanje z drugimi ministrstvi in organizacijami, ki imajo stike s Slovenci po svetu. Foto: BoBo
Slovenski izseljenci
Novakova je prepričana, da je velika dobrina, če izseljenci ohranijo vez z domovino, jezikom in kulturo ter jih prenašajo na mlajše rodove. Foto: MMC RTV SLO

Komisija je sprejela mnenje, da je kandidatka Ljudmila Novak primerno opravila svojo predstavitev. Svoje mnenje bo komisija v roku, ki ga predvideva poslovnik, poslala predsedniku DZ-ja in mandatarju za sestavo vlade, ki bo svojo ekipo v petek dal na glasovanje DZ-ju.

"Minister pomemben zaradi odnosa do izseljencev"
Uvodoma je v svoji predstavitvi pred parlamentarno komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu poudarila, da se ji zdi dobro, da je koalicija ohranila ministra za Slovence po svetu zaradi odnosa do tistih, ki so se izselili in s tem izpolnjujejo peti člen slovenske ustave. "Ta varuje in zagotavlja pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti. Skrbi za avtohtone slovenske narodne manjšine v sosednjih državah, za slovenske izseljence in zdomce ter pospešuje njihove stike z domovino. Skrbi za ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter ustvarja možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije." Tudi zakon o Slovencih po svetu na simbolni ravni izpolni svojo dolžnost, da jim pomaga ohranjati kulturo, jezik in jih gospodarsko povezuje, je prepričana.

Novakova je prepričana, da je velika dobrina, če izseljenci ohranijo vez z domovino, jezikom in kulturo ter jih prenašajo na mlajše rodove.

Ohranila bo dobre prakse
O uresničevanju določil zakona o Slovencih po svetu je dejala, da želi ohraniti dobre prakse iz preteklosti in izboljšati tisto, kar je treba. Pomembno se ji zdi, da imajo naši izseljenci občutek, da jim želi Slovenija pomagati in da ceni tisto, kar so naredili dobrega za domovino, izpostavila je osamosvajanje in demokratizacijo Slovenije. Ob tem je dodala, da številni, ki so Sloveniji pomagali iz tujine, ob vrnitvi niso bili deležni niti spoštovanja. Omenila je negativen odnos javnosti do ustanovitelja Nove Slovenije Andreja Bajuka in nekdanjega poslanca te stranke Jožeta Bernika.

Novakova je povedala, da bo kot ministrica navezovala stike tako z manjšinami kot tudi z lokalnimi oblastmi, kjer naši izseljenci živijo, da bodo bolj razumeli slovensko problematiko.

Podpirati namerava slovenske medije v tujini, izobraževanje, šport, kulturo, povezovanja mladih. Meni, da je treba izboljšati sodelovanje tudi na področju izobraževanja, od izmenjave profesorjev do priznavanja diplom, zato se bo zavzemala za sodelovanje z drugimi ministrstvi in organizacijami, ki imajo stike s Slovenci po svetu.