Madžarska lovska letala jas 39 gripen so začela nadzirati slovenski zračni prostor. Foto: Reuters
Madžarska lovska letala jas 39 gripen so začela nadzirati slovenski zračni prostor. Foto: Reuters

Nekdanji obrambni minister Roman Jakič je na začetku januarja v Kecskemetu na Madžarskem z madžarskim kolegom Csabo Hendejem podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju na področju letalstva in zračne obrambe, ki omogoča vključitev madžarskega vojaškega letalstva v Natovo operacijo nadzora slovenskega zračnega prostora.

Do zdaj je za varnost slovenskega zračnega prostora vse od vstopa Slovenije v Nato leta 2004 skrbela Italija. Madžarska se je za to nalogo ponudila na naborni konferenci novembra 2011, zveza Nato pa je ponudbo sprejela.

Slovenija je namreč ob vstopu v Nato sledila strokovnim mnenjem v zavezništvu, da naj finančna sredstva raje kot v drage rešitve za zagotavljanje letalskega nadzora in nadzor zračnega prostora nameni za sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah.

Doslej je stroške za Natovo operacijo Air Policing v slovenskem zračnem prostoru krila Italija in tudi v prihodnje bodo po zagotovilih obrambnega ministrstva stroške krile države, ki bodo Natu ponudile svoje sile, v tem primeru Madžarska.