Dela in naloge na centrih se nenehno širijo, ne da bi za to dobili nove zaposlene, so opozorili v društvu socialnih delavcev. Foto: BoBo
Dela in naloge na centrih se nenehno širijo, ne da bi za to dobili nove zaposlene, so opozorili v društvu socialnih delavcev. Foto: BoBo

Centri za socialno delo bodo v skladu z reorganizacijo, za katero so bile pravne podlage sprejete že lani, zaživeli 1. oktobra.

"Stisk ljudi je vse več in se vse bolj poglabljajo, število zaposlenih pa se krči, tako da ljudje ostajajo brez ustrezne pomoči na centru," je izpostavila predsednica Društva socialnih delavk in delavcev Slovenije Francka Premzel.

Zaradi večjega obsega dela je veliko odsotnosti z dela zaradi bolezni, tudi zaradi težav v duševnem zdravju, kar na nekaterih centrih predstavlja resno težavo, je dodala.

Primanjkuje okoli 360 strokovnih delavcev
Reorganizacija centrov, ki že poteka, strokovnemu delu prinaša še dodatne obremenitve, je opozorila Premzlova. Po njenih besedah bodo razbremenitev čutili le v strokovni službi ministrstva, saj se reševanje pritožb, ki jih zdaj rešujejo z dveletnimi zaostanki, namreč prenaša na novonastale območne centre za socialno delo (CSD).

Kot je bilo ugotovljeno, na centrih primanjkuje približno 360 strokovnih delavcev, vendar ta kadrovski primanjkljaj ni bil nikoli zapolnjen, ampak se je celo večal. V primerjavi z državami EU-ja je v Sloveniji na primerljivo število prebivalcev zaposlenih manj kot 50 odstotkov strokovnih delavk in delavcev od števila, ki bi bilo potrebno, dodajajo.

Časa za socialno delo ni
"Reorganizacija centrov ne more potekati brez vsebine,"
pa je opozorila Gabi Čačinovič Vogrinčič s fakultete. "Želimo spremembe, vendar takšne, da bomo lahko delali."

Na številnih ravneh socialne politike se po njenih ugotovitvah kaže neznanje, iz tega pa izvira tudi nespoštovanje stroke, je prepričana. "Če ni časa za socialno delo, socialnega dela ne more biti," je dodala.

Ministrstvo: Najprej spremembe organizacije dela, nato pride na vrsto vsebina
Na pripombe fakultete in društva so se odzvali tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer se strinjajo, da bodo potrebne tudi vsebinske spremembe. Vendar se bodo teh lotili šele, ko bo končana reorganizacija centrov. Trenutno se posvečajo predvsem odpravljanju organizacijske neučinkovitosti in šibkosti mreže centov.

Priznavajo, da vsebinska odprta vprašanja, povezana s storitvami centrov, še niso rešena. Poudarili so, da organizacijskih in vsebinskih sprememb ni mogoče izvesti hkrati: "Reorganizacijo torej razumemo kot podlago za vsebinsko prenovo, ki bo sledila kot nadgradnja."

Tudi na ministrstvu se zavedajo kadrovske podhranjenosti, zato se bodo julija srečali s predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. V sindikatu so že napovedali, da bodo po imenovanju nove vlade dali na mizo spisek zahtev, pri katerih ne bodo več popuščali.

Centri za socialno delo bodo v skladu z reorganizacijo, za katero so bile pravne podlage sprejete že lani, zaživeli 1. oktobra.