Slovenska vojska je kar nekaj naročenih oklepnikov že prejela, Mors pa si želi, da bi jih na koncu kupili manj, kot je naročenih. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska vojska je kar nekaj naročenih oklepnikov že prejela, Mors pa si želi, da bi jih na koncu kupili manj, kot je naročenih. Foto: MMC RTV SLO

V začetku meseca je vlada sklenila državnemu pravobranilstvu naložiti, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe, pravobranilstvo pa je po neuradnih infromacijah sodišču predlagalo, naj zamrzne izvajanje pogodbe. O podrobnostih namreč na vladi niso želeli govoriti, saj je gradivo, ki je podlaga za odločitev vlade v tej zadevi, zaupne narave.

A kot poroča Radio Slovenija naj bi ljubljansko okrožno sodišče odločilo, da tega ne bo izdalo, saj naj za tak ukrep ne bi bili izpolnjeni pogoji, kar pomeni, da je predlog neutemeljen. Na sodišču so to sedaj tudi uradno potrdili.

Vlada se na odločitev sodišča naj ne bi pritožila. Naj bi pa ministri na četrtkovi seji vlade razpravljali o možnosti neposredne tožbe za ničnost pogodbe s Patrio, saj naj bi sodišče ugotovilo, da ima vlada veliko možnosti za uspeh.


Erjavec in Jelušičeva bi pogodbo reprogramirala
Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je že po odločitvi vlade pojasnil, da protikorupcijska klavzula v pogodbi s finsko Patrio določa, da je pogodbo mogoče prekiniti le, če je dokazana korupcija s pravnomočno sodbo. Sodbe v zvezi s tem pa ni, zato bi bilo po njegovem mnenju neodgovorno prekiniti pogodbo, saj bi pozneje plačevali odškodnine.

Prepričan je, da bi bila za Slovenijo edina prava rešitev reprogramiranje pogodbe s finsko Patrio. Z njim se strinja tudi zdajšnja obrambna ministrica Ljubica Jelušič, saj si ministrstvo že nekaj časa prizadeva zmanjšati števila oklepnikov ter spremembo njihove ognjene moči in rokov dobave. Pogodba, podpisana leta 2006, predvideva postopno dobavo 135 oklepnikov v skupni vrednosti 278 milijonov evrov.

Najbolj glasni so v Zaresu
Naj vlada razdre pogodbo s Patrio že nekaj časa zahtevajo v koalicijski stranki Zares, odločitev, da pravobranilstvo vloži predlog za začasno zamrznitev pogodbe, pa so podprli tudi v SD-ju in LDS-u.