Slovenija
(7)
Alibabićeva je v priporu rodila otroka. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Sodišče pritrdilo ukrepu odvzemu otroka Sandi Alibabić

Nadaljeval se bo postopek za odvzem roditeljske pravice
9. november 2017 ob 14:01
Ljubljana/Jesenice - MMC RTV SLO, STA

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Sande Alibabić, ki jo je kranjsko sodišče septembra obsodilo za smrt njene dveletne hčerke, center za socialno delo pa ji je odvzel novorojenega otroka, ki ga je rodila v priporu.

Predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je pojasnila, da je sodišče 29. septembra s sodbo kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Sande Alibabić in s tem potrdilo začasno odločbo Centra za socialno delo Jesenice. Center je kmalu po rojstvu sina Alibabićevi odvzel in ga namestil v rejniško družino. Sodba je že bila vročena odvetnici tožnice in je zdaj pravnomočna.

Obsojena na 23 in 21 let zapora
Alibabićeva je bila skupaj s svojim nekdanjim partnerjem Mirzanom Jakupijem na prvostopenjskem sodišču obsojena za več kaznivih dejanj zanemarjanja, surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so bile usodne za njeno dveletno hčerko. Še pred koncem sojenja je marca letos v priporu rodila dečka.

Postopek za odvzem roditeljske pravice
Jeseniški center za socialno delo je novorojenega otroka zaradi njegove varnosti že v porodnišnici začasno odvzel. Alibabićeva se je iz porodnišnice vrnila v pripor, na odločitev centra pa se je pritožila na ministrstvo za delo. To je pritožbo zavrnilo in pritrdilo odločitvi centra.

Pooblaščenka Alibabićeve je nato sprožila še upravni spor. Vendar je konec septembra tudi upravno sodišče pritrdilo odločitvi jeseniškega centra za socialno delo, na katerem bodo po rešitvi upravnega spora lahko nadaljevali postopke za odvzem otroka oziroma roditeljske pravice.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Vongobongo
# 09.11.2017 ob 14:04
Pravilno!
webman
# 09.11.2017 ob 14:38
V bistvu edina opcija. Pravilna odločitev.
m72
# 09.11.2017 ob 15:57
Pravilno.
BlackCatXing
# 09.11.2017 ob 17:27
@evaevi
Če pravilno razumem, potem je bil to sodni postopek o "zakonitosti" odvzema otroka. Sodišče je potrdilo, da je CSD postopal pravilno s tem, ko je bil otrok odvzet mami (če se ji sploh lahko tako reče). In otrok je trenutno pri rejnikih.
Naslednji korak (naj bi bil) je postopek o odvzemu roditeljskih pravic.
Le tako gre lahko otrok v posvojitev - da se starš odreče roditeljski pravici oz. se mu ta sodno odvzame.

Naj me kdo popravi prosim, če se motim.
evaevi
# 09.11.2017 ob 15:02
Začasna odredba?! Torej bo prej ali slej odvzet iz družine, kjer raste in izročen roditeljici morilki! otroka !? Z namenom otrokove koristi?!

Zakaj otrok ni zaščiten in trajno in nepovratno posvojen?
mmeeddoo
# 10.11.2017 ob 07:34
OK, sem se že ustrašil, da so tudi tukaj kar izbrisali kakšen dokaz.
iufhdfewd
# 09.11.2017 ob 18:22
"Sodišče pritrdilo ukrepu odvzemu otroka Sandi Alibabić"

A ni to zgolj formalnost?A drugače bi otrok živel z materjo v zaporu al kako?
Kazalo