Slovenija
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Študentska organizacija Slovenije
ŠOS se je pripravljen pogajati, ne pa tudi popuščati. Foto: BoBo

Dodaj v

ŠOS bi se še pogajal, a od svojih stališč ne odstopa

Nova visokošolska zakonodaja
17. marec 2014 ob 17:37,
zadnji poseg: 17. marec 2014 ob 17:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Študentska organizacija Slovenije namerava nadaljevati pogajanja o visokošolski zakonodaji in študentskem delu, a od svojih stališč ne bo odstopala, je dejal njen predsednik Žiga Schmidt.

Schmidt, novi predsednik krovne študentske organizacije, je na svoji prvi novinarski konferenci predstavil prioritete organizacije (ŠOS) do junija. Trenutni predlog zakona o visokem šolstvu je označil kot korak v pravo smer.

Obsodil pa je "neargumentirano razširjanje informacij, ki spodbuja negotovost med študenti in širšo javnostjo". Omenil je, da so v zadnjem času zaokrožile "marsikatere zavajajoče informacije", ki se med drugim nanašajo na dostopnost do terciarnega izobraževanja, pravice študentov, sistemske ureditve stabilnega financiranja in urejanje statusa zaposlenih.

Proti plačljivemu študiju
Videnje zakona o visokem šolstvu je Schmidt strnil v sedmih točkah. Zavzemajo se za brezplačno dostopnost visokega šolstva vsem v državi, konsistentno urejanje pravic študentov, enotno strukturo študija, odpravo anomalij izrednega študija, za preglednost plačljivega študija, protitržno naravnanost javnih zavodov in stabilno financiranje terciarnega izobraževanja.

Pri teh točkah bo ŠOS vztrajal, je dejal Schmidt in dodal, da si v ŠOS-u želijo, da bi še odprte zadeve uredili v dialogu z ministrstvom. Poudaril pa je, da ne bodo dopuščali kakršnih koli oblik povečevanja plačljivega študija na račun brezplačnega rednega ali na breme študentov in njihovih družin.

Pomisleki o omejitvah študentskega dela
Glede predloga zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov pa je novi predsednik ŠOS-a pojasnil, da se glavne pripombe nanašajo na omejitve študentskega dela pri delodajalcih in na uvedbo centralne evidence študentskega dela na ministrstvu za delo. Sistem enotne evidence je po Schmidtovih besedah nemogoče izvesti, ampak ga je treba poenostaviti in ločiti sistem dokumentiranja uradnih izkušenj študentskega dela.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
kingstone
# 18.03.2014 ob 08:27
vse ki so kdajkoli sodelovali v študentskih organizacijah v zapor!!
Bivši uporabnik
# 17.03.2014 ob 18:28
protitržno naravnanost javnih zavodov

phe, potem pa se mladi čudijo, zakaj jih trg ne zaposli... saj že po difoltunočete sodelovati z njim
Kazalo